La cultura popular del país, en ‘standby’

Tant els grups d’esbart del Principat com el grup de Castellers d’Andorra resten a l’espera que la situació sanitària millori per començar a planificar actuacions

Pocs assajos, cap esdeveniment programat i moltes ganes de començar a treballar. Així es pot resumir la situació de la cultura popular al Principat. Tant els diferents grups d’esbart com el grup de Castellers d’Andorra estan estancats, a l’espera que la situació sanitària millori per començar a planificar actuacions i intentant aprofitar les xarxes socials per reunir-se de tant en tant. Això si, a hores d’ara, cap organització ha manifestat que tinguin dificultats econòmiques per afrontar el futur.

La presidenta de l’Esbart Dansaire, Mari Angeles Velando ha explicat a l’Altaveu que no estan fent classes perquè els protocols establerts per Govern són massa estrictes per l’espai del qual disposen. “La setmana vinent començarem amb els assajos pels més petits, però sempre respectant la distància de seguretat i donant prioritat al marc teòric, més pedagogic, fomentant el coneixement de la nostra cultura”, ha destacat. Com a fet destacable, la direcció ha dissenyat un projecte de cara al gener, una nova coreografia que coincidirà amb la festa de l’escudella per celebrar el quaranta aniversari de l’organització.

L’Esbart Sant Romà sí que està assajant en aquest moment. Això sí, en unes instal·lacions que permeten respectar les mesures de seguretat establertes per Govern, sense cap mena de contacte físic i amb mascareta. 

Respecte a l’Esbart Santa Anna, també recuperaran els assajos la pròxima setmana, en grups de cinc persones separats per sis metres de distància a la sala del Prat del Roure, ja que la seva amplitud els hi permet assajar sense preocupar-se pel virus. Una de les responsables del grup, Nuria Barquín, ha declarat que no duen a terme cap espectacle des de la festa major d’Escaldes-Engordany, però tenen la voluntat de començar a organitzar esdeveniments tan d’hora com sigui possible.

Per la seva part, l’Esbart Sant Romà de la parròquia d’Encamp sí que està assajant en aquest moment. Això sí, en unes instal·lacions que permeten respectar les mesures de seguretat establertes per Govern, sense cap mena de contacte físic i amb mascareta. La presidenta del grup, Maribela Moreno ha explicat que des del març han hagut d’anul·lar una vintena d’actes, però van fer una gravació d’una dansa, per penjar-la a les xarxes socials, ballant a diferents indrets de la parròquia, i també han assajat en línia per mantenir actiu el grup.

Cap de les organitzacions ha destacat que, a hores d’ara, tinguin dificultats econòmiques per afrontar el futur.

Pel que fa als Castellers d’Andorra, ni assagen ni fan cap mena de congregació des que va esclatar la crisi sanitària de la Covid-19. Sí que han realitzat activitats en línia, com ara ‘Kahoots’ o reunions telemàtiques. El cap de colla, Andreu Ferrer ha definit el pensament del grup com “pessimista però amb moltes ganes de començar a gaudir dels castells”. Només els músics que acompanyen les actuacions dels Castellers han continuat duent a terme reunions per assajar perquè són un grup d’entre tres i quatre persones.

Quant a la situació econòmica de totes les organitzacions esmentades, gràcies a les quotes de soci, a les subvencions que reben de les administracions públiques i a la despesa reduïda que han d’afrontar, cap ha destacat que, a hores d’ara, tinguin dificultats per afrontar el futur. Val més això que res.

Comentaris

Trending