Comerç en línia via whatsapp i telèfon

Les botigues ofereixen aquest serveix tot i que de forma “precària” perquè eren molts els que no tenien la infraestructura per fer-ho i més com a servei al client de país que per una facturació que serà reduïdaEl sector, però, entén que l’experiència d’aquests dies pot ajudar a saber les mancances i les necessitats què cal millorar de cara al futur

Ja fa una setmana que el comerç electrònic s’ha autoritzat per a tots els negocis del país. Molts d’ells, de fet, només poden vendre els seus productes per aquest sistema a l’espera que l’evolució de l’epidèmia del coronavirus permeti la reobertura de les botigues. A molts els ha agafat sense cap infraestructura prevista per aquesta forma de donar el servei i, en certa forma, els ha tocat trampejar. Per exemple, molts acaben gestionant els encàrrecs via telèfon o whatsapp. Des del sector es té clar, però, que de l’experiència es poden aprendre lliços de cara al futur, ja que ha de permetre veure les mancances existents i les solucions que s’han d’adoptar.

Així ho ha explicat a Altaveu Sònia Yebra, presidenta de l’Associació Eix Comercial. Admet que “de forma majoritària” aquest comerç en línia, important per, com a mínim, permetre una certa activitat i aconseguir alguns ingressos en aquesta etapa de tancament obligatori, “es fa de forma precària”. I és que “la majoria de botigues no disposen de pàgines web habilitades”.

En molts casos, com apunten tan Yebra com altres fonts del sector consultades es recorre a aplicacions de missatgeria, especialment el whatsapp si no directament a agafar les comandes per telèfon. La presidenta de l’entitat que aplega els comerços de les avingudes Meritxell i Carlemany té clar que “això ho podem fer perquè som un país petit”. També té clar que “la facturació no acabarà implicant grans ingressos ni salvant ningú”. De fet, entén que més aviat “es tracta de donar un servei per als clients andorrans”.

Els productes més demanats són els d'electrònica i la roba de nens -àmbits encara tancats- així com ofimàtica i petit electrodomèstic

També toca certa improvisació a l’hora de fer el repartiment. Hi ha negocis que contracten empreses però, com apunta Yebra, en molts casos s’opta, amb les degudes precaucions sanitàries, per fer-lo amb els propis treballadors de la botiga. Això ha permès que alguns d’aquests empleats -no pas tots- s’hagin pogut reincorporar a la feina.

Sobre quins són els àmbits que més poden aprofitar l’activació del comerç electrònic, que també poden fer, de forma excepcional i únicament mentre es mantingui la situació d’emergència pel coronavirus, aquelles empreses que no tinguin l’autorització específica, el sector entén que els que més èxit poden tenir aquests dies són els d’electrònica o roba de nens (no oberts de forma presencial). També s’estan rebent peticions de material d’ofimàtica i de petit electrodomèstic.

Yebra entén que aquesta situació sobrevinguda pot tenir, dins del cop que suposa per al sector, un petit punt positiu: ajudar a fer la transició de cara a un futur on el comerç electrònic agafarà cada cop més importància. “L’experiència ens ha de donar visió de les necessitats i les mancances que tenim i saber què hem de millorar”, comenta. Sobre el que ha de venir, des de l’Eix Comercial es vol donar un missatge relativament optimista: “els empresaris sempre ens hem caracteritzat a Andorra per adaptar-nos a les situacions i això ho farem a mitjà i curt termini”.

Etiquetes

Comentaris

Trending