Clients anònims

Un acusat de contraban de tabac al·lega que no sabia els noms dels qui li compraven la mercaderiaAssegura que els contactes els feia a través de Facebook

El judici a un home acusat de contraban de tabac ha quedat vist per sentència. Els fets van tenir lloc l'octubre del 2018 quan a la duana francesa es va detenir un ciutadà francès que transportava prop de dues tones de tabac de pipa d'aigua il·legalment. Aquest va dir que el processat era qui els subministrava la mercaderia a Andorra. Des de llavors està en presó provisional.
 

La memòria és selectiva. L'acusat no recorda res dels seus clients ("no en conec cap")  tot i que la fiscal insisteix. "Li va vendre 1.800 quilos de tabac i no el coneixia?". Això sí, recorda amb insistència que ningú li va dir en cap moment que havia entrat en vigor una llei que restringia la venda i exportació de tabac de pipa d'aigua. "A la duana quan em van donar la llicència no em van comentar res", assegura l'acusat. L'argument és desmuntat pel gerent d'una botiga. "Li vam fer tres compres i després li vam dir que no li podíem comprar més d'una determinada quantitat perquè estava limitat legalment".

Va ser controlat a la duana espanyola amb 12.000 euros i es va comprar un rellotge de 17.000

Mentrestant, el judici es converteix en una desfilada de fotos i en una consulta de folis. La fiscal intenta refrescar-li la memòria però l'advocat de l'acusat etziba un "protesto!". La rèplica de la fiscal és lapidària: "això no són els Estats Units. La protesta no està recollida en el Codi de procediment penal". L'acusat explica que ha invertit els seus diners i part dels de la família en muntar el negoci. "Creuen que m'hauria arriscat per una cosa així?". Sigui com sigui el negoci era fructífer. Un dia va ser controlat a la duana espanyola amb 12.000 euros amagats en diversos llocs del cotxe i l'altre es va comprar un rellotge de 17.000 euros. Pel que fa al control ha dit que tenia el compte en un banc de la Seu d'Urgell perquè no en va poder obrir un a Andorra i amb relació al rellotge ha justificat la inversió "perquè sóc un enamorat dels bons rellotges".

L'acusat amb el seu vehicle, feia de pilot d’una furgoneta que anava carregada fins a dalt de tot de tabac de pipa. Els tres homes que viatjaven en l'esmentada furgoneta, franceses de 18, 19 i 31 anys, també van ser detinguts i alliberats i expulsats posteriorment. Dins de la furgoneta s’hi van localitzar 208 caixes del tabac per als narguils, prop de dues tones i mitja del tabac que la policia va valorar en 114.466 euros. En un magatzem del comerç es va trobar més tabac.

En la seva primera declaració, l'home va reconèixer els fets però aquest dimecres ho ha negat "perquè feia dos dies que estava detingut, em van designar una advocada d'ofici, estava cansat i fins i tot hauria confessat un crim". En la seva compareixença ha afegit que els clients li feien les comandes per internet i que tenia una pàgina al Facebook des d'on rebia peticions de llocs llunyans com l'Illa de la Reunió o Los Angeles (Califòrnia).

Al local comercial que hi havia a la Fira, a Andorra la Vella no hi havia massa moviment. La propietària i resident a la veïna plaça Guillemó hi passava sovint "i sempre estava buida. Hi havia una taula, una cadira i una prestatgeria". L'advocat defensor diu que en la seva primera declaració havia explicat que només hi havia passat dues vegades. El president del Tribunal, atent, afegeix que "aquí hi ha escrit que va dir que hi havia dos carrets de la compra". Abans de marxar la dona demana als magistrats que vol disposar del local, cosa que podrà fer quan hi hagi sentència. El mateix que el gerent de la botiga de tabacs que no pot vendre el gènere que va comprar a l'acusat.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending