Clients amb la cua entre cames

Expectació i temor a parts iguals davant el fet més que probable que la Batllia citi a declarar persones que acudien al pis-prostíbul d’Escaldes La nombrosa documentació recuperada pels investigadors en els com a mínim tres domicilis regirats portarà a fer una profunda anàlisi que podria conduir a noves actuacions

Hi ha neguit i expectació a parts iguals sobre què pot passar quan la batlle que investiga la xarxa de proxenetisme que operava en un pis-prostíbul a l’avinguda Fiter i Rossell comenci a citar els clients. Els investigadors han recuperat relacions molt ben documentades d’un nombre important de persones que acudien a l’edifici Avet Verd per mantenir relacions sexuals amb les dones que allí es prostituïen. De fet, haurien estat les suposades males arts d’alguns d’aquests clients els qui haurien portat, a la fi i al cap, a desmantellar el grup. Cert és, però, que els veïns de l’immoble que es van queixar mai no van pensar que allí hi havia un negoci de prostitució en tota regla.

Diverses fonts han assegurat que hi ha neguit en certs àmbits del país -força heterogenis- per la repercussió que pot tenir el seguiment de la investigació. Per treure l’entrellat a tot plegat i mantenir determinades acusacions caldrà confirmar amb testimonis què passava exactament en el pis-prostíbul. Per aquest motiu serà important escoltar alguns dels clients. “Encara que es tractarà de declaracions no públiques, tothom sap que aquest país és molt petit i que s’acabarà sabent a qui crida la Batllia”, han explicat fonts properes al cas que han assegurat haver constatat cert temor entre persones que, sense reconèixer-ho, potser algun dia van acudir al prostíbul i ara potser hauran d’anar a donar explicacions. En qualsevol cas, i en principi, sempre com a testimonis. Mai com a incriminats ni culpables de res.

La dona empresonada, que no hi ha dubte que era qui dirigia el ‘cotarro’, almenys al Principat, es va mostrar freda i desafiant, fins i tot flirtejadora, amb els policies que la van tractar

El fet que el negoci estigués muntat com a tal i suportat per una societat legalment constituïda -els comptes bancaris de la qual s’han bloquejat- fa que s’hagi pogut recuperar una nombrosa quantitat d’informació i documentació. Hi havia serveis a l’entorn del prostíbul -recordi’s que un dels reclams era una pàgina web- que s’abonaven a través de targeta de crèdit, una forma de deixar un rastre que es pot seguir, per exemple. De fet, fonts properes a la investigació han explicat que queda feina per fer i més encara en funció de les diligències que la batlle que dirigeix la instrucció del cas ordeni practicar.

Les mateixes fonts han explicat que el fet que en aquest moment processal un dels dos detinguts hagi quedat alliberat -però processat i amb càrrecs- i l’altra estigui des de divendres a primera hora de la tarda al centre penitenciari no significa res del tot taxatiu. Continua sense descartar-se, per exemple, que hi pogués haver altres implicats. Malgrat que els investigadors -i tampoc la Batllia- no tenen cap dubte del paper cabdal que desenvolupava la ciutadana ucraïnesa de 43 anys ara empresonada, cal veure si comptava amb més cooperadors, per exemple, per entrar en contacte amb les dones que esporàdicament -excepte la dona que es va localitzat al pis-prostíbul i que ara està sota control dels serveis socials- pujaven al Principat per oferir els seus serveis sexuals.


Un agent de la policia en el moment de l'escorcoll al pis-prostíbul. | POLICIA D'ANDORRA

Als investigadors els hauria sorprès, en certa manera, la fredor amb què l’ara empresonada va actuar mentre va estar en règim de detenció al despatx central de la policia, on no va dubtar, per exemple, a flirtejar amb alguns dels agents o assumir en alguns moments un paper ‘xulesc’, reptador. Sorprèn, però només en certa manera, perquè els investigadors no tenen cap dubte que es tracta d’una professional del negoci. Es prostituïa només de manera molt puntual. Ella exercia de totes totes el paper de ‘madame’. Queden encara per definir coses.

Per exemple, l’abast de la presumpta implicació de l’home andorrà de 48 anys ara en llibertat provisional. La seva implicació i, fins i tot, la de persones del seu entorn. L’home va assegurar que no era coneixedor de l’activitat de la que havia estat la seva parella. Però hi ha qüestions que fan malpensar i sobre les quals encara cal treure l’entrellat. Com és, per exemple, que el nom de l’home apareixia en certs llocs si ell no coneixia res de res. Tampoc no acaba de quadrar com és que almenys durant un temps els dos detinguts haguessin conviscut en una casa de Juberri amb l’anterior parella de l’home. 

Almenys durant un temps, els dos detinguts i l’anterior parella de l’home ara en llibertat provisional, van compartir domicili a Juberri abans de marxar cap a Andorra la Vella

Suposadament, els dos detinguts van anar a viure a finals del 2017 en un pis de l’avinguda Consell d’Europa d’Andorra la Vella. L’Altaveu no ha pogut concretar en quin moment van legalitzar la seva situació matrimonial, però sí que una i altre van cessar en la convivència a finals del 2018 -just quan s’inicia la investigació policial arran de les queixes veïnals, que tot sovint sentien sorolls o eren ‘víctimes’ de les trucades a l’intèrfon de desconeguts que es confonien- i que fa un mes o potser una mica més s’hauria decretat formalment el divorci. L’home, probablement, hauria tornat amb la seva anterior parella, la resident a Juberri. Tots dos hi tenien un habitatge de propietat que, en no poder-la vendre en el moment que haurien trencat, va portar momentàniament a una convivència a tres amb la dona ucraïnesa ja establerta al Principat.

Les fonts coneixedores de la investigació consultades han remarcat la importància del fet que aixoplugant el negoci de prostitució aparegui una societat. A través seu es blanquejaven els diners obtinguts d’una activitats suposadament il·lícita. També en aquest sentit hi hauria feina a fer atès que caldrà analitzar si tot s’ho feia soleta la dona empresonada o hi havia alguns professionals de la comptaduria, per exemple, que no van posar els mecanismes de control adients per detectar la suposada procedència il·lícita del diner que es facturava. Amb tot, no deixa de ser habitual, també en aquest cas, allò del “depèn qui hi hagi al darrere”.

I això genera el mateix neguit i expectació que saber qui forma part de la llista de clients o qui pot acabar essent citat a declarar. Asseguren les fonts, benentès, que hi ha més d’un i més de dos que després de treure-la alegrement a passejar, ara tenen la cua entre cames.

Comentaris

Trending