¿Celebració festiva o representació institucional?

L'aparició d'un vídeo on es pot veure el cònsol menor de la Massana clarament desenfrenat en la celebració d'uns premis obre un debat sobre el comportament de les autoritats en actes públicsEl dubte principal és si els dirigents polítics o socials han de mantenir sempre la compostura si representen la institució o si sols cal que ho facin en esdeveniments formals

L’aparició d’un vídeo protagonitzat pel cònsol menor de la Massana i vicepresident d’EMAP, Raül Ferré, en la festa dels ‘World Ski Awards’ genera un debat sobre el comportament de les autoritats en determinats actes. En esdeveniments, això sí, que hi participen no pas a títol individual si no en representació de la institució que lideren. ¿Cal que siguin formals en tot moment o poden passar-se de voltes, com Ferré, quan es tracta d'un certamen amb un caràcter més lúdic?

Què és primer: ¿la celebració o la representació institucional? ¿Es poden combinar les dues coses sense caure ni en la riota ni en un excessiu formalisme? Les preguntes vénen a tomb del comportament mostrat pel cònsol menor i vicepresident de la societat que gestiona l’estació d’esquí de Pal i Arinsal (EMAP), Raül Ferré, durant un sopar, a Àustria, que va servir d’escenari del lliurament dels premis ‘World Ski Awards’. Vallnord va ser designada per quarta vegada millor estació d’Andorra. I una delegació àmplia del domini es va desplaçar a Kitzbühel a recollir el guardó. Ferré, extremadament animat i amb un més que deficient anglès, respon les preguntes de la presentadora després que el cònsol major d’Ordino i màxim directiu de Secnoa, Josep Àngel Mortés, que l’acompanyava, veiés el percal i decidís sortir del plànol. 

En tot just quatre dies, un vídeo d'un acte del novembre que havia passat gairebé desapercebut ha estat vist per unes cinc mil persones

Fa pocs dies, una cadena televisiva internacional va remetre el lliurament de premis. I així va ser com al Principat es va descobrir el vídeo on apareix Ferré. Tot just un minut i mig d’imatges en les quals, després d’uns passos de ball en solitari, el cònsol menor de la Massana respon d’aquella manera les preguntes que se li formulen. Ferré es mostra molt feliç pel guardó, segurament, també, pels efectes d’un copiós sopar. El cas és que un acte del 27 de novembre que havia passat força discretament a Andorra ha acabat esdevenint tot un reclam pel minut i mig de glòria del cònsol. Unes cinc mil persones han vist el reportatge des de dilluns fins aquest dijous en el canal Youtube. Inicialment, a Ferré se l’identificava com a Josep Marticella, el director general d’EMAP. Davant l’èxit del vídeo, fins i tot s’ha rectificat aquest error.

I el que s’ha originat és un debat sobre la imatge que va donar el cònsol menor massanenc i responsable d’EMAP, de Pal-Arinsal, de Vallnord. I si en aquest tipus d’actes ha de prevaldre la festa i el desenfrenament, si escau, o si, producte del càrrec que s’ocupa, s’ha d’oferir un altre paper. El boca-orella al Principat és molt notable. “Tothom sap com és el Raül”, és una frase molt repetida. Ni a Vallnord, ni a EMAP, ni al comú de la Massana, el comportament de Ferré no ha suposat cap problema. Ha quedat en el terreny de l’anècdota. “Era una festa i res més. Era la celebració d’uns premis en un ambient distès, per tant, no hi ha cap problema. En Raül quan s’ha de treballar, treballa”. Però el debat està servit i el els noranta segons que protagonitza s’han tornat virals.

I això que els premis són de broma. Els ‘World Ski Awards’ tenen més de tema publicitari -es a dir, si vols el premi, el pagues- que no pas de reconeixement real, efectiu. Grandvalira, per exemple, ha decidit que no li interessa invertir en aquest guardó. Potser es presenta en altres, però en aquests, no. L’estatueta que simbolitza l’haver estat el guanyador del premi, a més, també ha estat producte d’una petita picabaralla. ¿Qui es queda el detall? ¿Pal-Arinsal o Arcalís? Perquè clar, el ‘World Ski Awards’ premia Vallnord, tot el domini. I, fins ara, EMAP sempre s’havia quedat el trofeu. Fins que les divergències sorgides en aquest sentit han fet tractar la qüestió i posar-hi remei. Segurament el bon humor o alguna cosa més de Raül Ferré.

Comentaris

Trending