Duró es va interessat per diversos projectes empresarials com les casetes prefabricades per a fires de Nadal. "Ja hi ha una empresa a Andorra però està saturada i s'han de llogar a l'estranger", explica. Després va pensar en el caviar d'esturió fins que navegant per internet va trobar el de cargol. "Em vaig informar sobre la seva cria i la seva comercialització tenint en compte el seu consum en els restaurants.
"Criar-los només per menjar no genera gaire marge de benefici. Necessites entre quatre i cinc mesos des que cries el cargol fins que el pots vendre així que no estàs tot l’any venent cargols sinó només una època de l’any. En canvi, el caviar és un producte amb molta demanda i molt promocionat per cuiners com Ferran Adrià". Es ven a uns 1.800-2.000 euros el quilo.
Cada cargol posa ous només un cop l'any, produint-ne una mitjana de 150.
El procés de producció és lent ja que cada cargol posa ous només un cop l'any, produint-ne una mitjana de 150. Cada posada d’ous que realitza el cargol pesa uns 3,6 grams, llavors per obtenir un quilo en seran necessaris uns 22.000. És per això que el seu cost és tant elevat. Els cargols es dipositen en taules de cria just desprès d’una hivernació feta artificialment (en una cambra frigorífica) amb menjar i aigua, un cop es desperten, al trobar‐se en condicions molt favorables, ràpidament s’alimenten i comencen a reproduir‐se. Al cap de pocs dies comencen a realitzar les postes en recipients col∙locats dins de les taules de cria amb terra, torba, arena o compost amb una certa humitat en el seu interior, que és on fan el seu niu. Després de l'extracció dels ous i d'una neteja exhaustiva, es conserven macerats en salmorra i se'ls poden afegir espècies.
La inversió és d'uns 120.000 euros i la dedicació és d'unes tres hores al dia per a la venda als restaurants i de sis a vuit per a la producció de caviar. Es preveu que el negoci sigui rendible al cap de cinc anys. Duró valora molt positivament la seva estada al Taller d'Emprenedors, "una experiència que recomano a tothom". Creu que amb el seu projecte contribueix a la diversificació de l'agricultura ara que es busquen conreus i propostes alternatives i que incentiva el propi Govern.
El caviar blanc també té molt prestigi a França, el principal país consumidor de cargols d'Europa. Malgrat la inapetència que els ous d'aquests invertebrats poden causar en més d'un comensal, el cert és que el seu aspecte blanc i brillant és realment bonic. En alguns països són coneguts com 'perles d'Afrodita' per la seva aparent cobertura nacrada i perquè se'ls atribueixen propietats afrodisíaques.
Comentaris (4)