Aprendre el ‘business’ esportiu als Estats Units

Bernat Garcia ha aconseguit la beca Fulbright que atorga el Govern i que li finançarà l’estada a Filadèlfia per estudiar un màster durant el pròxim curs 2023-2024

La beca Fulbright s’ha atorgat aquesta setmana. Serà Bernat Garcia qui es traslladi fins a Filadèlfia, almenys, durant el pròxim curs per estudiar un màster centrat en el món dels esports. Uns coneixements que Bernat espera poder aplicar en un futur, i en cas de poder estudiar el segon curs, en el context andorrà. Sempre adaptant tot allò que aprengui als Estats Units sobre el ‘business’ i el funcionament de les empreses d’aquest sector.

Bernat és andorrà i té 26 anys, però ha estudiat una part de la seva vida fora d’Andorra, com tants joves del país. És graduat en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Navarra. El 2021 va decidir anar a la capital espanyola, Madrid, per fer un màster de Comunicació Corporativa. La seva experiència laboral passa per l’FC Andorra durant una petita estada entre els estudis de grau i màster, a la Fundación Repsol i, actualment, a una agència de comunicació al departament de gestió de la reputació i assumptes públics. Actualment, però, torna a residir al Principat.

“No m’agrada dir que em vaig enamorar dels Estats Units perquè sona una mica idíl·lic, però em va agradar molt”, assegura Bernat. Va estar-s’hi a Illinois durant l’últim any d’universitat fent un intercanvi. “Sempre havia tingut ganes de sortir fora, a algun lloc lluny, conèixer una cultura nova”, assenyala. La beca Fulbright, per tant, li ha donat l’oportunitat de tornar-ho a fer, tot i que no recorda ben bé com se’n va assabentar, “diria que va ser un dels meus germans grans”. Va aplicar al 2021 sense èxit. A la segona, s’ha complit l’expectativa.

Es traslladarà cap a Filadèlfia, el més segur, al mes de juliol. “M’han recomanat fer un curs preacadèmic i segurament em traslladaré una mica abans que comenci el curs per fer-lo”, indica Bernat. Ja ha fet una ullada per buscar pis, però és una tasca que té molt pendent, “entenc que sóc jo l’encarregat de buscar-me’l, i sé que serà complicat”. Marxarà amb una maleta per a mínim un curs, ganes i una mica de pressió. La beca, de 34.377 dòlars inclou les despeses d’anada i tornada, de matrícula, d’establiment i compra de llibres, a més d’una assignació mensual durant nou mesos. El segon curs, però, queda pendent de la progressió que tingui. Amb tot, però, assegura que “és una pressió maca, vaig conscienciat que he d’estudiar i estic molt motivat”.

Sobretot, amb l’objectiu, que és poder aplicar el que aprengui al màster al país. “Jo sóc d’aquí, vull tornar a viure aquí i vull contribuir”, assegura Bernat. I els Estats Units considera que li donaran la formació necessària per fer-ho, “són un referent mundial al món dels esports”. El seu interès en aquest àmbit va néixer, sobretot, durant el seu pas per l’FC Andorra. “A mi m’agrada molt l’esport, però els meus pares no em van concedir les capacitats físiques per ser esportista professional”, bromeja, “per tant, vaig descobrir un vessant nou, que és la gestió d’una entitat esportiva, i més amb el projecte d’Andorra, que és molt atractiu i molt ambiciós”.

Dit i fet, neix la motivació. Ara caldrà aplicar-la als estudis que farà a Filadèlfia. “A Andorra el món dels esports s’està convertint en una indústria cada cop més important, és un valor molt potent pel país”, assenyala Bernat. Per tant, la seva investigació el va portar fins al màster que cursarà, “centrat en la gestió d’empreses esportives i entitats”. És conscient, però, que el Principat “té una realitat molt peculiar” i que les oportunitats, més d’una vegada, “són limitades”. Però és el seu país, “un lloc meravellós, on s’hi està molt bé i que és casa meva”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending