Els Andosins, en dansa

Debuta la secció musical de l'Esbart LaurèdiaL'objectiu és que ben aviat no hagin de ballar amb el so del CD

Comentaris

L'Auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Laurèdia ha acollit aquest dissabte el debut dels Andosins, la nova secció de música tradicional de l’Esbart Laurèdia en el marc de la mostra 2020 del grup de dansa. La secció va començar els assajos el 7 d'octubre passat i l'objectiu és que en el futur posin música en directe als balls.

Una hora abans de l'inici de la mostra, els Andosins assagen amb la peça "L'Indiot" sota l'atenta mirada, des de la platea, d'en Jaume Torra, el director de l'Esbart Laurèdia i unes files més enrere, del Sito, el tècnic de so. A l'escenari, Isidro 'Tito' Peláez cofundador del Pont d'Arcalís i Ivan Caro de l'Escola Folk del Pirineu, impulsors dels Andosins efectuen els darrers retocs. "Fa temps que col·laborem amb el Pont d'Arcalís des que ens van fer l'harmonització i instrumentació de les 'Danses del temps que no torna', explica Torra.

El Pont d'Arcalís és un habitual col·laborador del grup de dansa

La col·laboració va continuar amb 'El Porrer de Sant Julià de Lòria' per recuperar el personatge del carnestoltes lauredià amb cançons com 'Fadrinets', 'Les noies de moral distreta' o un tema més reivindicatiu com 'Les armes de la nostra nació'. Aquest recull va ésser l’inspirador de l’últim treball discogràfic d’El Pont d’Arcalís: 'La Seca, La Meca i les Valls d’Andorra', el novè de la seva discografia A partir d’aleshores, han estat moltes les músiques d’aquesta formació que han fet augmentar el repertori de l'Esbart Laurèdia: 'Jota de Cabó', 'La cirereta', o 'Els músics de Puigcerdà'.

Aquesta col·laboració s'ha ampliat des del passat mes d'octubre amb la creació dels Andosins, un grup de música tradicional. Assagen un dia a la setmana a l'Aula Blanca del Centre Cultural lauredià i hi poden participar tots els músics a partir de 14 anys. Ara són una vintena i entre els instruments hi ha violins, gralles, flabiols, acordions diatònics i cromàtics. 

Assajen un cop a la setmana i ja són una vintena de membres

En un dels seminaris, al costat de l'Auditori Claror es preparen els dansaires. Són gairebé uns 70 de les seccions infantil i juvenil de l'Esbart. També hi ha els pares i algun dansaire del cos de dansa jove, dels bastoners i dels veterans. Tots estan contents amb la presència dels Andosins. "Quan anem a un festival internacional veiem que la majoria de grups de la resta d'Europa porten els seus músics i nosaltres no", explica una de les dansaires més veteranes. La intenció, segons expliquen, és que ben aviat deixin de ballar amb música enllaunada i la tinguin en directe.

Els Andosins estan oberts a noves incorporacions sense límit d'edat. "I tu, saps tocar algun instrument?", pregunta Jaume Torra al periodista. Comença l'actuació i la resposta és inaudible.

Comentaris

Trending