Allaus i ensurts excepcionals

(AMB VÍDEO) La purga natural al vessant de Creussans que ha acabat afectant el restaurant de la Coma d’Arcalís ha estat més extraordinària, per inusual, que altres despreniments controlats, com el de les Planes, al riu de Tristaina

L’allau natural que ha malmès el restaurant de la Coma d’Arcalís és d’allò més excepcional. Tot i està inclosa, cadastrada, controlada en el pla de riscos geològics de l’estació d’esquí, l’allau del vessant de Creussans, que és més o menys aquesta la denominació, feia almenys quatre dècades que no es desprenia. L’acumulació de neu i el canvi sobtat de temperatures n’hauria facilitat la seva caiguda. És un despreniment molt més extraordinari, per inusual, que els altres que es fan de manera controlada tot i que poden causar algun que altre ensurt.

Els experts consultats per l’Altaveu han explicat que l’allau que ha afectat el restaurant de la Coma d’Arcalís feia almenys 35 o 40 anys que no es movia. Almenys, no de la manera que ho hauria fet la matinada de dilluns, perquè aparentment la purga hauria estat a les 4 del matí. No s’ha descobert fins aquest dimarts perquè el restaurant, arran del mal temps, havia estat tancat aquest dilluns. Evidentment, avui ha romàs tancat i trigarà alguns dies a obrir. L’allau en qüestió està inventariada al PIRA de l’estació ordinenca.

Allau controlada a la zona de Tristaina.

El cop de neu hauria estat suau, per dir-ho d’alguna forma. Ha accedit a l’establiment per la part posterior, enderrocant algunes parets. I s’ha aturat al peu de la cuina. Les pressions internes producte dels corrents d’aire generats pel moviment nival van acabar per trencar totes les vidrieres davanteres. En principi, els fonaments i els elements mestres de la construcció no semblen afectats. De fet, ni taules ni cadires no han estat pràcticament malmeses.

L’ensurt és relatiu. Essent de nit i sense ningú a l’interior, no es van haver de lamentar danys personals. Sortosament. Tampoc ningú va poder presenciar en directe -ni enregistrar, per tant- el despreniment de Creussans. En canvi, sí que hi ha imatges, que fan una impressió brutal, de la purga controlada que els tècnics encarregats del control d’allaus a Ordino-Arcalís van fer aquest dilluns a la zona del riu de Tristaina. És l’allau de les Planes.

Una vista més general del despreniment nival controlat.

Els darrers dies s’estan fent molts tirs d’allaus en molts punts del país. La majoria resulten positives. És a dir, mantells de neu acaben desprenent-se. Com que s’ha fet el procediment de forma controlada, habitualment no hi ha incidents. Potser sí algun petit ensurt si alguna llengua nival va més enllà de l’imaginable, però res que no sigui subsanable amb pocs esforços. Ara bé, veure baixar la neu per la muntanya com si de l’aigua d’un riu es tractés, com és el cas de l’allau controlada de les Planes, resulta tot un espectacle. I si és sota control, s’eviten ensurts com els de trobar-se el restaurant mig destrossat.

Comentaris

Trending