Agraïment en forma de voluntariat

Entre el personal que col•labora al programa de tests massius hi ha temporers argentins com el Sebastià, la Maria i el Fran que volen tornar al país el suport que se’ls ha donat en aquests moments difícilsRemarquen que, almenys al Pas de la Casa, “un 80%” del personal són compatriotes i reivindiquen que no tots són com la minoria que “es passen de la ratlla” i no es comporten correctament

El programa de cribratge massiu que el Govern ha impulsat per fer tests d’anticossos a la gran majoria de la població seria impossible sense la col·laboració de molts voluntaris que han volgut participar en el dispositiu. Entre ells, hi ha alguns dels temporers argentins que s’han quedat atrapats al Principat a conseqüència de la suspensió de vols decretada per la Casa Rosada. És el cas de Sebastián, del Fran i de la Maira, que apunten que, a banda de la seva sensibilitat sanitària vinculada a la seva activitat professional, també els mou les ganes de retornar l’ajuda que se’ls ha brindat des d’Andorra al llarg de les darreres setmanes. Fins i tot remarquen que, en certa forma, també es reivindiquen davant el fet que una minoria de compatriotes no estiguin tenint el comportament més adequat en una situació de crisi sanitària com la provocada pel coronavirus.

Tots tres participen en el dispositiu de cribratge que s’ha instal·lat al centre esportiu del Pas de la Casa. El Sebastià explica que, a l’Argentina, ha treballat de bomber i en equips de rescat de muntanya i, per tant, té formació sanitària. “Em va trucar un amic que és coordinador de Creu Roja i m’ho va proposar”, relata. No va dubtar gaire a acceptar la petició, ja que “estic molt agraït a Andorra; ens han donat allotjament gratuït fins que puguem tornar” i, per tant, “vaig veure que era l’oportunitat de tornar el que estaven fent per mi”. Així, no va trigar gaire a dir que sí perquè “això podia aportar el meu gra de sorra”.

De forma similar s’expressa la Maira. “Personalment, tinc un amor molt gran per Andorra. Vaig començar a treballar aquí i he conegut gent meravellosa que m’han fet sentir com a casa”, assegura. Per tant, entén que “és un lloc al qual sento que li dec molt”. A més, considera que “quedar-se a casa no li agrada a ningú i era el moment d’aportar alguna cosa”.

Asseguren que, al Pas, el 80% dels voluntaris del programa de cribratge són temporers argentins

El tercer del grup és el Fran, que durant la temporada d’hivern va fer de píster i de socorrista a Grandvalira. “Agraïm molt el fet de poder comptar amb aquest suport des del primer dia”, indica, tot remarcant que, en el seu cas, “ha estat fonamental”. Per això es mostra disposat a aportar qualsevol “ajuda” que estigui a les seves mans.

I són només, apunten, tres dels argentins que estan col·laborant amb el dispositiu. “Al nostre equip, de deu persones, vuit ho som”, apunta Sebastián. En aquest sentit, lamenta que el mal comportament d’alguns compatriotes “que es passen de la ratlla” estigui creant mala fama a tot el col·lectiu. Ell mateix, de fet, ha patit les actituds incíviques d’una minoria: “Al nostre edifici ha hagut de venir algun cop la policia”. Per això, entén que “hi hagi gent que es queixi”, però també reclama que “es posi a la balança que no tots fem el mateix” i que, de fet, “hi ha molta gent que s’està arriscant a contagiar-se”. Per la seva banda, el Fran deixa clar que “el 80% dels que estem de voluntaris del Pas so argentins; molts tenim aquesta voluntat d’ajudar”.

Tots tres continuaran col·laborant en el programa de tests massius. D’aquesta forma aprofiten el temps que han de romandre al país per culpa de la decisió del seu govern de no permetre’ls retornar. A Sebastià la mesura li genera “tristesa més que enuig”, tot recordant que al seu país “he fet durant quinze anys de bomber voluntari, sense cobrar i molts cops deixant a un costat a la família”. En canvi, “en el moment en què necessito ajuda, em sento desprotegit”. Admet, de fet, que el fet de donar un cop de mà ajudant a fer els tests “em treu una mica la tristesa”. Una sensació similar a la de Maira: “a mi m’està anant bé”.

Comentaris (5)

Trending