Societat

"He portat més de 140 currículums a diverses empreses del país i no trobo feina"

Els temporers es troben en dificultats per la falta de treball i de neu que hi ha a les estacions d’esquí arran de les condicions meteorològiques

Una testimoni es mostra "molt indignada" amb el fet que "el Govern no posi un topall a què puguin entrar temporers al país si no se'ls pot assegurar que tindran feina"

Altaveu

La Julia – nom fictici perquè per seguretat no vol desvetllar la seva identitat – va venir el 12 de novembre provinent d'Argentina. És el primer cop que ve a passar la temporada d'hivern al Principat i declara estar "completament desesperada perquè els diners s'esgoten i no aconsegueixo feina". Té formació universitària com a dissenyadora gràfica i relata que a "Argentina la situació és molt dolenta", motiu pel qual ha emprès l'aventura de venir al país. Malgrat que té clar que si ben aviat no comença a treballar, haurà de comprar un vol de tornada i marxar.

L'argentina afirma que el problema de l'ocupació entre els temporers també és una "realitat" a Andorra i que "sobretot és una qüestió amb la qual ens trobem aquelles persones que venim per primer cop". Mentre que els temporers que ja han fet més d'una temporada al país "tenen les espatlles cobertes perquè normalment les empreses en què van estar els anys anteriors els tornen a contractar".

Li és igual en quin sector treballar. Però manté "que ho necessita" i que "de moment no m'he cansat de tirar currículums i més currículums, sense obtenir gairebé cap resultat i molt poques entrevistes". Afirma que ja ha portat més de 140 currículums a diverses empreses i que "no hi ha manera". "La gent ens assegurava que, com a màxim, l'1 de desembre ja treballaríem, però no".

Temporers manifesten que no troben feina principalment perquè aquest any la neu no acompanya a trobar-ne

"La causa principal és que aquest any hi ha una manca de neu important al Principat i que amb aquesta situació no comptaven quan vam venir". Al pis on viuen són cinc i d'aquests cinc, només un té feina. D’aquesta manera, queda manifestat com la falta de neu a les estacions s’està convertint en un veritable problema per als temporers. Mentrestant, la Julia explica que "conec a molts temporers que ja han decidit marxar perquè la previsió amb què comptem quan venim és que el mes de novembre trobarem feina".

Un altre problema, l'habitatge

La temporera també manifesta la "immensa" dificultat que tenen per trobar un habitatge "digne" i que es puguin permetre. "El pis que visc és per a quatre, hi vivim cinc i busquem una sisena persona perquè ens és impossible pagar els 1.200 euros mensuals de lloguer", explica.

La recerca de l'habitatge és una altra evidència al Principat i problemàtica amb la qual es troben els temporers que han de conviure amb més persones de les permeses als pisos "per compartir despeses i sobreviure"

Afegeix també que "els propietaris no volen llogar pisos a temporers perquè els destrossem, però com no els hem de destrossar si hi vivim més del que la capacitat permet?", es pregunta. I alhora, manté que "és un problema dels llogaters que obliguen a viure d'aquesta forma, nosaltres tampoc hi vivim per gust, sinó purament per necessitat i perquè no et pots permetre res més".

En aquesta línia, expressa que els salaris a Andorra no són gaire alts i que "no conec a ningú que superi un salari de 1.100 o 1.200 euros i tenint en compte el pis, les despeses, el transport tot el que guanyes és per gastar-ho, simplement només per sobreviure".

"La irresponsabilitat de l'administració"

La Julia no entén la raó perquè "el Govern deixar entrar al país a tants temporers perquè entre nosaltres mateixos ens generem molta competència" i en aquest sentit, apunta que "és una qüestió de l'administració pública que no ho té prou controlat".

"Per exemple, si només hi ha 2.000 places per treballar perquè deixen entrar a 5.000 persones que vénen a buscar feina de temporada?", s'ho pregunta amb certa indignació i sent conscient "que la probabilitat més gran és que hagi de tornar a Amèrica Llatina".

A més, afegeix que "és inexplicable que hi hagi molts treballs de cambrera en què acabes tard passada la mitjanit i que el transport públic no passi més enllà de les nou de la nit". "Tot el sistema no està coordinat i així no es beneficia al treballador, sinó al contrari el perjudica".

L'argentina manté que "tot forma part d'un cercle" i que hi ha un "gran abús de poder" per part dels propietaris dels pisos, pel preu "desorbitat" dels habitatges i també per part de les empreses a l'hora de contractar-te com a treballador. I afegeix que no "hi ha dret a què ens tractin així" "perquè el país també necessita la nostra mà d'obra".

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Simpatitzant de la CNT
3.

El treballador, si no pot treballar per causes no imputables a ell, ha de començar a cobrar des de la data d'inici del contracte. L'empresari ha d'assumir aquests riscos.

  • 0
  • 0
siguem seriosos
2.
Punt 1: Limitar la entrada de gent segons la capacitat de feina que hi hagi? Aixo no es un feudo. Hi ha lliure circulació de gent. No crec que el govern dipossi de les eines suficients per saber quina es la capacitat de contractació de les empreses privades. Segons el teu raonament no pots entrar a Espanya... pensa que hi ha un 25% d'atur aixi que el Govern Espanyol ha d'impedir l'acces a tothom al seu territori.
Punt 2: Una noia,que no fa un parell de trucades ni enviar un mail. Diu que el que busca es una oportunitat de feina per sortir de la situació dolenta que estigui tenint al seu pais? Despres fa pataletes per que un paisper el qual ella no ha fet res, no li busca una feina a mesura per a ella? Poca actitud i inteligencia te si es llença a una aventura sense haver-se preparat. Diu molt poquet de les seves qualitats per ser contractada. No se per que un empresari no contracta a algú que es: Temerari, desorganitzat i que actua per impulsos.
3 punt: Periodista o redactor.... Pots utilitzar aixo : el Govern deixar entrar al país a tants temporers perquè entre nosaltres mateixos ens generem molta competència" i aixó I afegeix que no "hi ha dret a què ens tractin així" "perquè el país també necessita la nostra mà d'obra" sense que et tremoli la mà i no veus la contrarietat del entrevistat?
Si tan t'indigna i aquesta es la teva qualitat com a treballador, jo de tu deixaria la feina i li dius a la "Julia" que agafi el teu lloc.
  • 15
  • 13
Guineu
1.

Welcome in Andorra. Workers not allowed!

  • 10
  • 3

Comenta aquest article