Un voluntariat em canviarà la vida?

Javier Morales Barbero

Javier Morales Barbero

Formador de Cooperand amb Llatinoamèrica

Comentaris

Possiblement, tots els que en algun moment de les nostres vides hem realitzat un voluntariat, internacional o nacional, ens hem fet aquesta pregunta, i possiblement és veritat que no som els mateixos abans que després d'anar-nos-en. El conjunt d'experiències, situacions i reptes que coneixes durant un voluntariat poden fins i tot transformar la teva percepció de la vida, però en cap cas ha de ser la cerca d'aquest canvi el motiu del teu viatge. Quan marxes de voluntariat no has d'esperar res. No has d'anar tenint ja idea del que busques.

“L’essència de realitzar un voluntariat (sigui a 200 metres de casa teva o a l'altra punta del món) és poder brindar-li la mà als altres de manera desinteressada i compartir el teu temps (però sense oblidar que l'altra persona també ens està regalant el seu). Recorda que les necessitats poden ser relatives”

Si penses que un voluntariat canviarà per complet la teva vida o farà que trobis aquesta millor versió de tu mateix que estàs buscant, t’estàs equivocant. A més d'estar sent terriblement injust en generar-te unes expectatives tan altes i ambicioses. Sento dir-te que aquest gran canvi quasi mai succeeix. Roma no es va construir en un dia, i tu no seràs millor persona de manera sistemàtica per fer un voluntariat. Això sí, si ets capaç de viure l'experiència d'una manera conscient, et puc assegurar que nodriràs la teva capacitat d'ajudar a les persones i que això t'exposarà a viure diferents situacions i a sentir noves emociones que et faran tenir valuoses reflexiones. De tu depèn com aprofitar-les. És innegable que l'experiència t’anima a obrir la ment, els ulls i el cor.

L’essència de realitzar un voluntariat (sigui a 200 metres de casa teva o a l'altra punta del món) és poder brindar-li la mà als altres de manera desinteressada i compartir el teu temps (però sense oblidar que l'altra persona també ens està regalant el seu). Recorda que les necessitats poden ser relatives. Donat l'oportunitat de veure el món des de diferents angles d'una manera empàtica i sense prejutjar. Com més aviat enderroquis el mur que el tu ego crea mitjançant falses creences i elevades expectatives abans podràs ser realment útil i deixar una empremta positiva durant el teu voluntariat. Et recordo que únicament som voluntaris i no superherois. Volem sumar el nostre granet de sorra a una gran cadena solidària, i si pretens ser el salvador del món t’emportaràs una gran decepció.

En un voluntariat la premissa és donar, amb tota la força de la paraula. És a dir, oferir una ajuda real, de manera generosa i sense expectatives. En cas contrari, és possible que acabis convertint-lo en un simple pegat per a rentar la teva consciència de manera temporal. Un voluntariat pot ser una experiència molt enriquidora i constructiva, però això no ha de ser la finalitat, sinó la conseqüència.

Comentaris

Trending