Parlar, dialogar

Higini Cierco Noguer opinió

Higini Cierco Noguer

Empresari i expresident del grup BPA

Comentaris

Tots vosaltres us haureu preguntat més d’un cop si no hem dialogat, parlat, amb les institucions andorranes per tal de posar fi a la història judicial de BPA. Sí, hem parlat. Ens hem reunit moltes vegades. Tant advocats andorrans, espanyols com jo mateix hem estat asseguts al voltant d'una taula parlant d'aquest increïble, per dir-ho d'alguna manera elegant, assumpte.

Vam anar a veure els grups parlamentaris del Consell General per conèixer la seva opinió en relació a un possible acord o per solucionar aquest mal de cap nacional!!! Van anar-hi advocats andorrans a petició de l'executiu andorrà. Advocats espanyols han vist l'executiu del nostre país, tant com emissaris de l'executiu espanyol com a títol personal, per tal d'esbrinar les possibilitats d’una solució dialogada. Jo mateix m'he reunit més de 12 cops amb membres dels executius dels darrers anys. Hem parlat de diverses opcions i possibilitats, essencialment a iniciativa meva.

Ens van escoltar en totes aquestes trobades. Algun cop es va demanar l'opinió a juristes per tal d'esbrinar si eren possibles els acords o pactes. En altres ocasions van ser converses més polítiques i no tant d'eines per trobar una solució. La resposta de l'altra part sempre ha estat la mateixa: “Està judicialitzat i no es pot fer res!!!”. Permeteu-me que els hi digui que si es vol trobar una sortida, una solució, hi ha moltes eines jurídiques per arribar a aconseguir-ho, i totes són lícites, conforme a dret i a la Constitució andorrana. Qualsevol jurista els il·lustrarà fàcilment sobre aquesta qüestió.

Des de fa unes setmanes bona part de l’activitat política gira al voltant de les eleccions i dels programes d’un canal de TV català que va posar el focus sobre certes activitats ‘estranyes’ que succeeixen a Andorra. Tot són ara mateix amenaces velades, amagades, per tal d'atacar-nos o atacar-me per aquestes informacions. Són aquestes, a parer seu, gravíssimes i falses.

“Andorra no ha defensat ni a l'entitat bancària ni als seus empleats, andorrans i residents. Mai ningú no ens ha defensat, ni tan sols han invocat la presumpció 

d’innocència!”

Quan des del minut zero, les autoritats, de tota classe, van acusar BPA i Banco Madrid de tots els delictes imaginables i inimaginables, i quan mai es va invocar la presumpció d'innocència ni tampoc es va defensar enfront de tercers l'entitat bancària i a les seves persones, aquesta actitud era la correcta, legal i lògica. Avui uns programes de TV monopolitzen l'atenció política i l'ànim de revenja. Curioses interpretacions, no és veritat? Doncs a uns se'ls criminalitza sense escrúpols i a altres se'ls ataca per l'únic motiu d'informar, encertadament o erròniament. Deixem de banda aquestes baralles de pati de col·legi, senyors!

Les setmanes vinents s'iniciarà una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats espanyol, a Madrid, quin ordre del dia és parlar del que va succeir els anys anteriors i durant l'atac a BPA per part de la policia espanyola. Estarem citats polítics, policies, en actiu o jubilats, i empresaris que vam patir els atacs i les criminals conseqüències.

Es parlarà d’Andorra. Es parlarà molt del nostre país. Ben segur que les informacions que apareixeran a la comissió no seran gens bones per Andorra. Seran notícies que ja són conegudes avui, que tothom ha llegit, sentit o vist a les TV espanyoles i gairebé gens a la nostra TV. Es tornarà a explicar amb detall i amb noms i cognoms, tant espanyols com andorrans, tot el que va succeir i per què va succeir.

Tothom sap avui que les actuacions d'uns i altres van ser criminals i sense justificació, puix l'únic motiu per a uns eren els independentistes catalans, per altres el control del ‘cash del nostre sistema financer i altres van caure en un parany per tal de promoure i dur a terme la famosa nota del FinCEN, que va provocar la caiguda dels bancs.
Tots posarem el focus en les persones que van participar, repeteixo, espanyols i andorrans, amb la col·laboració necessària d'agents americans, i també en els motius d'aquest atac. Escoltareu i veureu persones conegudes, altres de desconegudes pel públic i també alguna ‘alta autoridad’ que serà, de ben segur, mencionada.

Andorra no ha defensat ni a l'entitat bancària ni als seus empleats, andorrans i residents. Mai ningú no ens ha defensat, ni tan sols han invocat la presumpció d’innocència! Des del primer moment vam tenir la mà estesa a una solució, digna i equilibrada per a tothom. Solució que  restableixi la reputació personal, familiar, social i professional de tots i totes les afectades i afectats.

Sempre hem tingut la mà estesa i sempre la hi tindrem.

Comentaris (11)

Trending