La nova pandèmia vírica: el pànic

Comentaris

És normal tenir por i fins i tot és bo. Com deia Nelson Mandela: "Vaig aprendre que la valentia no és l'absència de por, sinó el triomf sobre la por. L'home valent no és el que sent por, sinó aquell que conquereix aquesta por". Però una cosa és la por i l'altra és el pànic. I això darrer és molt més greu. Aquests dies estem obsessionats amb la Covid-19 i és cert que la informació és primordial. Però la bona informació no s'acostuma a adquirir a les xarxes socials perquè acostuma a haver coses incertes i és la porta a la frivolització, a fer bromes sobre aquest tema -que no considero ètic- i al pànic. Passem de la por al pànic en pocs moments. I parlo amb coneixement de causa. Com a afectat que pateix un estrès postraumàtic agut, amb claustrofòbia, sé que estar tancat a casa és com veure la mort. Però també sé que és necessari.

És necessari demanar informació a fonts segures, a poder ser, oficials i mèdiques, i intentar no anar als serveis sanitaris si no és urgent per no col·lapsar-los. Ni és hora de comprar compulsivament a les botigues. Potser podem treure alguna cosa positiva de tot això. Podem estar a casa jugant a jocs, fer allò que en el dia a dia sense coronavirus no teníem gaire temps de fer, com descansar, estudiar i aprofitar per fer tot el que no podíem dur a terme amb habitualitat quan treballàvem. I intentar actuar amb la màxima normalitat possible. Per exemple no trucar 30 cops en un dia a familiars i amics per dir alguna cosa.

Repeteixo: la por és normal i bona, el pànic també pot arribar a ser normal però s'ha de controlar amb molta cura.  S'ha de distreure la ment. Jo estic per exemple fen l’article a 2/4 de 5 de la matinada perquè no puc dormir. Demà no he de matinar per anar a la feina i puc escriure tranquil·lament un article sobre com calmar la gent i, així, mirar de calmar-me jo mateix. Recordem que hi ha persones que pateixen malalties greus que son persones que necessiten ser ateses. I que han de ser la prioritat dels professionals de la salut que estan fent una bona feina. I crec que s'ha d'aturar el virus del Covid-19 però també el del pànic.

Ànims a tots, espero que arribem a aprendre més de la vida gràcies a aquesta situació tan traumàtica per tots i entre tots. Us deixo un parell o tres de webs que us poden ser d'interès.

L'OMS : https://www.who.int/es/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

La web de Salut de govern https://www.salut.ad/

Instituto de Salud Global de Barcelona   https://www.isglobal.org/coronavirus-lecciones-y-recomendaciones#

 

Etiquetes

Comentaris

Trending