Govern dona tota la liquiditat a la banca

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Avui Govern anuncia una emissió de 500 milions de deute adreçada a mercats internacionals i que titula com bons ‘verds, socials i sostenibles’. Un gran titular que donaria a entendre que Govern entraria a fer un gran projecte verd, social i de sostenibilitat. La realitat és ben diferent, no es faci il·lusions.

Quan DA va entrar a Govern, la banca andorrana finançava pràcticament tot el deute públic. La banca estava al servei del país i, diguem-ho clar, cert poder estava al servei de la banca. Una simbiosi que funcionava.

“Els 500 milions de l’emissió internacional de bons ‘verds, socials i sostenibles’ no es dedicaran a impulsar projectes de recerca mediambiental ni  a diversificar l’economia…”

Avui la política andorrana segueix liderada per pesos pesants de la banca andorrana que marquen clarament el camí a seguir. Hem vist com, pràcticament sense debat públic, Andorra ha esdevingut membre exprés del Fons Monetari Internacional (FMI), del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) i del Banc Europeu d’inversions (BEI). Uns moviments que tenen per principal objectiu apuntalar com sigui la qualificació de risc país d’Andorra i obrir línies de finançament per la que ens caurà a sobre donada la incapacitat de gestió dominant.

Els 500 milions de l’emissió internacional de bons ‘verds, socials i sostenibles’ no es dedicaran a impulsar projectes de recerca mediambiental ni  a diversificar l’economia; tampoc a crear una xarxa de generació hidroelèctrica de muntanya; tampoc a donar noves oportunitats als joves estudiants que veuen com els tanquen totes les portes ... tampoc a cap altre projecte que la societat, que els ciutadans que ens llevem d’hora per anar a crear valor econòmic i social, necessitem.

Sap a què es dedicaran aquests 500 milions? Segons la pròpia presentació de Govern queda més que clar: es dedicaran a deixar el deute de Govern amb la banca andorrana a un nivell anecdòtic. El deute de Govern amb la banca andorrana passarà de representar el 100% del deute públic a finals del 2010 a representar tant sols el 4% al 2021. A més, un bon gruix dels 500 milions també es dedicaran a retornar un bon tros del deute de Govern subscrit pels clients de la banca andorrana.

La bona notícia podria ser que la banca andorrana passarà a tenir una bona injecció de liquiditat atès que Govern li retornarà un munt de milions amb els diners que cobrarà de la nova emissió a Luxemburg.

“Sap a què es dedicaran aquests 500 milions? Segons la pròpia presentació de Govern queda més que clar: es dedicaran a deixar el deute de Govern amb la banca andorrana a un nivell anecdòtic”

La qüestió fonamental és si la gestió de capital de la banca andorrana li permetrà oferir finançament a les empreses andorranes? O, a què dedicarà la banca andorrana aquest ‘peixet’ que li ofereix el Govern de DA?

Esperem que aquesta entrada de liquiditat arribi a la societat andorrana, que necessita desesperadament injeccions de liquiditat.

Entenc que el Consell General hauria de deixar-se de debats polítics que son força intranscendents per a la societat productiva. El debat que la societat andorrana necessita de veritat és com organitzar els pocs recursos que queden disponibles per fer la travessa del desert en què es por convertir aquest 2021.

És possible que la situació real de la banca andorrana sigui tal que requereixi la major injecció de liquidat de la història d’Andorra. La pregunta és: ¿per què aquesta operació no va ser objecte del debat a fons que requereix una operació d’aquesta naturalesa durant el procés d’aprovació del pressupost general i per què es va decidir que la liquiditat havia d’anar prioritàriament a la banca i no a la resta de l’economia? Em sembla que seria interessant per a tothom.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending