La personalitat civil s’adquireix amb el naixement i s’extingeix amb la mort. El concebut es considera nascut per a tots els efectes que li siguin favorables, si arriba a néixer amb vida, una vegada separada del cos matern. La personalitat civil comporta l’atribució de drets i l'assumpció d’obligacions que corresponen a tots els éssers humans pel sol fet de néixer, segons s’indica en l’article 6 de la Declaració Universal de Drets Humans, vigent a Andorra d’acord amb l’article 5 de la Constitució i altres drets fonamentals que reconeix.
Segons l’edat de les persones poden exercir els drets que la llei li reconeix per si mateix, fins que s’arriba a la majoria d’edat al cap de divuit anys (article 3.2 Llei qualificada de la persona i família). Fins a aquesta edat els drets els exerciten les persones que tenen l’autoritat parental, el tutor o curador, segons les classes de filiació del menor d’edat i sempre sota els principis l’interès superior del menor i lliure desenvolupament.
“Aquesta breu relació no exhaustiva dels drets dels menors, no impedeix recordar que l’article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans estableix que tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets”
Fins a la majoria d’edat als divuit anys, la llei diferencia entre infants, persones amb una edat compresa entre el naixement i els onze anys, i adolescents, les persones amb una edat compresa entre els dotze anys i els disset anys. Per aquest motiu el menor d’edat pot fer per ella mateixa, segons la seva edat i capacitat natural, els actes relatius als drets de la personalitat, llevat de disposició expressa de les lleis que els regulin, els actes relatius als béns o serveis propis de la seva edat, d’acord amb els usos socials, i tots els altres actes permesos per la llei. Per aquest motiu, i donada la limitació que comporta un article, exposaré els drets més rellevants, no exhaustius i no tots fonamentals, que afecten els menors d’edat:
Dret a la identitat: Tots els infants i els adolescents tenen el dret, des del moment del naixement, a tenir un nom i una nacionalitat, a cercar i conèixer els seus propis orígens, a preservar les seves relacions familiars d’acord amb el que estableixin les lleis aplicables, que els sigui respectada la cultura del seu lloc d’origen i, en general, a preservar i desenvolupar la seva pròpia identitat i idiosincràsia (art. 23 Llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents).
Igualtat de tracte: L’article 6.1 de la Constitució consagra el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació per raó de sexe (Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació entre dones i homes), i dintre de la família, els fills la igualtat davant de la llei (art. 13.3 Constitució).
Dret a la salut: Tots els andorrans i els ciutadans estrangers que tinguin establerta llur residència, legal i efectiva, en el Principat tindran assegurat el dret a la protecció de la salut i el dret a beneficiar-se de les actuacions, dels programes de salut pública i de les prestacions d’assistència sanitària (arts. 30 Constitució i 7 Llei general de sanitat).
Escolaritat obligatòria: L’escolaritat obligatòria inclou els nivells de primera i segona ensenyança. Comprèn des dels sis anys fins als setze anys (arts. 20.1 Constitució i 7.1 Llei qualificada d’educació).
Esport escolar: L’educació física s’imparteix com a matèria, d’acord amb els programes, els nivells i els graus educatius establerts legalment. (art. 58.1 Llei de l’esport del Principat d’Andorra).
Treball dels menors: Sense excepció de cap mena, resta prohibida la contractació i la prestació de qualsevol treball dels menors de quinze anys (art. 21 Llei de relacions laborals).
Emancipació: La persona major de setze anys i menor de divuit pot ser emancipada i actua jurídicament com si fos major d’edat, amb algunes excepcions (art. 221 Llei qualificada de la persona i família), i per acceptar el càrrec d’administradora d’una societat (art. 46.2 Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada).
Matrimoni i unions estables de parella: No poden contreure matrimoni els menors de divuit anys (art. 81 i 147.a) Llei qualificada de la persona i família).
Aliments familiars: Els menors d’edat tenen dret a rebre els aliments (manteniment, vestit, assistència mèdica, despeses funeràries, formació, activitats extraescolars, etc.) en el sentit més ampli possible d’acord amb el nivell de vida dels obligats a donar-los (arts. 29 i 33 Constitució, i 230.1 Llei qualificada de la persona i família).
Capacitat successòria: Tenen capacitat per succeir les persones nascudes o concebudes al temps de l’obertura de la successió i que sobrevisquin al causant, amb aplicació del que disposa la Llei qualificada de la persona i de la família pel que fa a les situacions de commoriència (art. 5 Llei de la successió per causa de mort).
Testament: Són incapaços per a testar els menors de catorze anys. El testament hològraf només es pot atorgar per persones majors d’edat (arts. 95.1 i 106.1 Llei de la successió per causa de mort).
Inimputabilitat penal: Quan qui hagi comès un fet delictiu sigui un menor de dotze anys, una vegada s’hagi constatat la comissió d’aquest fet se l’ha de posar a disposició dels seus representants legals, i informar-ne l’àrea competent del ministeri encarregat dels afers socials a l’efecte de valorar si existeix una situació de risc o de desemparament del menor d’edat. El menor de dotze anys és inimputable, raó per la qual les accions en reclamació dels danys i perjudicis derivats d’una infracció penal que hagi comès s’han d’interposar i resoldre davant la jurisdicció civil competent (art. 4 Llei qualificada de la responsabilitat penal de les persones menors d’edat).
Associacions infantils i juvenils: Són associacions infantils i juvenils les que, en virtut del seu objecte i de les seves finalitats socials, són idònies per agrupar persones amb una edat màxima de vint-i-nou anys (art. 33 Llei qualificada d’associacions i Llei del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra).
Aquesta breu relació no exhaustiva dels drets dels menors, no impedeix recordar que l’article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans estableix que tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets.
Comentaris (1)