Diagnòstics mortals

image  11  removebg preview

Diba Daemi Moslemi

Ciutadana

Comentaris

Sovint hi ha petits detalls que ens poden passar per alt com ara les pigues. No sempre se’ls hi dona la importància que es mereixen i aquestes poden acabar convertint-se en tumors anomenats melanomes que per la seva localització en extremitats poden passar desapercebudes. A vegades apareixen en zones acrals com ara la planta del peu, sota les ungles o fins i tot en l’ull o a les mucoses del nas, la boca, l’esòfag, etcètera. I s’ignoren fins que és massa tard.

El melanoma és el tipus més sever de càncer de pell, i tot i que no es coneix tant, cada cop hi ha més casos entre la població andorrana i es pot evitar sempre que es detecti a temps.

“El melanoma és el tipus més sever de càncer de pell, i tot i que no es coneix tant, cada cop hi ha més casos entre la població andorrana i es pot evitar sempre que es detecti a temps”

Sol ser més freqüent en les persones menors de 40 anys, especialment en les dones i és important poder fer-ne un diagnòstic el més ràpid possible perquè al ser un càncer que es va propagant ràpidament i provocant metàstasi a un ritme força accelerat sovint comporta -o pot comportar- la mort de la persona.

Ara bé, aquestes morts es poden evitar si un es fa fer un examen per un especialista en dermatologia que sabrà com fer-hi front o alertar al pacient si pogués comportar cap perill. Per tal d’evitar més morts inútils i passar per tot el calvari de tractaments com ara la immunoteràpia o la quimioteràpia que si bé poden ser útils quan es detecta a temps, però no serveixen quan ja és massa tard.

La meva recomanació personal és que consulteu un centre en dermatologia, que us poseu en mans de veritables especialistes en la matèria, i sobretot, que no manipuleu la piga tallant-la o ficant-hi un antiàcid com alguns ‘especialistes’ -sí, entre cometes- recomanen al país. Això només farà accelerar el procés i retardar el diagnòstic. I, potser, conduir a la mort. Sí, no seria el primer cas.

Etiquetes

Comentaris

Trending