Detall de l’impacte que l’acord del G7 tindrà per Andorra

Eusebi Nomen

Eusebi Nomen Calvet

Doctor en Ciències empresarials, enginyer agrícola i ex-conseller general

Comentaris

Els informes de la UE de la setmana passada detallen impacte que l’acord del G7 tindrà  per a la UE i ens permet determinar -sense lloc a dubtes-  l’impacte que tindrà per a l’economia andorrana. L’informe el poden consultar AQUÍ

Segons aquest estudi, si el tipus mínim d’impost de societats quedés establert en un 25%, la UE recaptaria més del doble del que recapta ara en concepte d’impost de societats. Concretament 170 mil milions addicionals. Si el tipus mínim fos del 15%, la recaptació pujaria uns 50 mil milions d’euros.

Per tant, no és certa la teoria del ministre Jover que l’acord del G7 sols afecta a les 100 multinacional més grans del món ni a les multinacionals que facturen més de 750 milions.

“Si a aquesta martellada al model fiscal de DA hi sumem la martellada a les falses hipòtesis de DA en relació a l’acord d’associació, estarem tots d’acord que la situació d’Andorra esdevé delicada i que cal un gir de 180º en el full de ruta de DA”

Donat que el nostre ministre de finances sembla incapaç de determinar l’impacte que la mesura de la OCDE tindrà per a Andorra, els invito a analitzar el cas concret d’Andorra si al final el G20 i la OCDE apliquen l’acord del G7 de la setmana passada. Imaginem que al final el tipus mínim pactat d’impost de societats sigui el més baix, és a dir del 15% - però tinguem en compte que és molt probable que el mínim sigui finalment del 21%-. Els efectes per a Andorra serien els següents:

1- Tota empresa d’un país OCDE que tingui una societat a Andorra haurà de declarar cada any a la hisenda en dit país de la OCDE, l’import dels beneficis obtinguts per la societat andorrana i haurà de demostrar els impostos pagats a Andorra. Seguidament aquesta empresa d’un país de la OCDE haurà de pagarà  a la seva hisenda la diferència entre el 15% dels beneficis obtinguts a Andorra i l’import d’impostos pagats a Andorra.

De forma que l’impacte és directe en el cas d’empreses estrangeres que considerin establir una filial seva a Andorra. Encara que a Andorra pagui un 10%, a casa seva haurà de pagar la diferència fins al 15% o el 21%.

2- Per altre costat el G7 també ha acordat una tributació mínima per les empreses sense establiment. Agafem el cas d’una empresa de serveis d’internet que decideixi  establir-se a Andorra. L’acord del G7-OCDE i FMI tindria el següent impacte per a l’empresa andorrana de serveis de internet: Si l’activitat que l’empresa andorrana ofereix a clients residents en un país OCDE te un marge comercial superior al 10%, aleshores el fisc del país OCDE obligarà a l’empresa andorrana a tributar un 20% a la hisenda d’aquesta país de la OCDE.

Un segon impacte directe per al model econòmic andorrà.

Com pot observar, en ambdós casos, l’impacte en les empreses andorranes és evident i l’impacte en el model DA d’inversió estrangera també.

Portem anys avisant que tindríem aquest problema donat que el model fiscal de DA està obsolet des dels anys 2.000. Portem anys avisant que el creixement d’Andorra s’ha de replantejar de dalt a baix. DA no pot continuar menystenint la realitat ni als qui avisem del que passarà.

Si a aquesta martellada al model fiscal de DA hi sumem la martellada a les falses hipòtesis de DA en relació a l’acord d’associació, estarem tots d’acord que la situació d’Andorra esdevé delicada i que cal un gir de 180º en el full de ruta de DA.

Ara no ens farem pesats repetint les solucions que realment poden funcionar per a Andorra i que vam exposar abastament al llarg de la campanya electoral del 2019. Malauradament, per a l’Andorra de DA no ens vam equivocar i ara toca fer front a la realitat amb honestedat i mentalitat oberta. El ministre Jover i la resta de DA no poden seguir donant l’esquena a la realitat. La ciutadania d’Andorra no s’ho pot permetre i calen girs absoluts a l’obsolet model de DA.

Etiquetes

Comentaris

Trending