Coherència política i majoria absoluta disfressada?

Comentaris

Durant aquests últims dies, tant als mitjans de comunicació com al discurs d’investidura del Sr. Xavier Espot, ara Cap de Govern, vam sentir que s’havia triat la fórmula d’un Govern de coalició Demòcrates (DA) Liberals(LdA) Ciutadans Compromesos (CC) per garantir l’estabilitat política, repartint-se les cadires ministerials com si fos la única via que es podia triar per tirar endavant el país i per no bloquejar-lo. No és cert en absolut, i ara us argumentaré que un altre camí era del tot possible i més fidel a les urnes. 

M’agradaria començar per explicar-vos el nostre posicionament Terceravia-Unió Laurediana i Independents i les negociacions que vam tenir amb DA. Al grup de DA li vam expressar la nostra més sincera voluntat de no bloquejar el país, que volíem un full de ruta clar i consensuat i que el que volíem era Estabilitat Política, conscients de la importància que té per a la bona salut del nostre teixit econòmic. Per a nosaltres, la qüestió central de les trobades era parlar del futur del país i no de cadires. Tal com vam dir al Sr Xavier Espot, vam demostrar, durant la legislatura anterior, la nostra serietat, el nostre respecte per la paraula donada, el nostre esperit positiu, constructiu, sempre orientat cap a l’obtenció de resultats per als nostres ciutadans.  

Els de Terceravia-Unió Laurediana i Independents fugim de la demagògia i de les falses promeses. Tenint en compte els fets tangibles de la mala gestió marcada per a la legislatura passada, no estàvem disposats a fer un xec en blanc i a vendre-nos l’ànima per quatre cadires

Quin escenari hi hauria sense Govern de Coalició? Si s’hagués respectat el resultat de les urnes, tal com ho preveu el marc legislatiu, el Sr Espot també hagués sigut Cap de Govern, però no a la primera volta, és clar, on es demana majoria absoluta, sinó a la segona volta amb majoria simple, amb el suport previsible dels dos consellers de CC, als quals DA van cedir una consellera perquè CC formessin un grup parlamentari. Per formar un grup parlamentari es necessita un mínim de tres consellers i CC només en tenien dos, i els en faltava un per constituir-se com a grup parlamentari i obtenir, d’una banda, una dotació financera molt més elevada per funcionar com a grup i, d’altra banda, la possibilitat de tenir un conseller a ple temps. 

La fórmula del Govern de coalició DA LdA CC no era la única fórmula per garantir l’estabilitat com ens volen fer creure aquestes mateixes formacions polítiques… En el passat,  l’exemple del Govern de l’ex Cap de Govern, el  Sr. Albert Pintat, ens demostra que sí que es pot Governar en solitari sense tenir majoria absoluta al Consell i aguantar quatre anys de governabilitat pactant grans temes de país amb les altres formacions polítiques. De fet, l’estabilitat sense majoria absoluta es garanteix amb un Cap de Govern amb cintura política disposat a dialogar amb totes les altres forces polítiques. 

Ara bé, aquesta alternativa demana valentia, força política, diàleg i més feina per a l’executiu i els parlamentaris per trobar consens per a cada tema de país. Des de Terceravia pensem que és el que volien els ciutadans , cansats de les majories absolutes. Al contrari, un Govern de coalició garanteix “una majoria més àmplia”, tal com va afirmar el Sr. Espot durant el debat d’investidura. Què vol dir majoria més àmplia? Vol dir facilitar la governabilitat de la majoria i que el fet de tenir ministres de diferents colors polítics frena a la pràctica l’acció parlamentària dels Consellers amb representació al Govern i l’acció ministerial de les forces minoritàries que han de passar pel vist i plau del Consell de ministres. Ja s’ha començat a veure amb el camí de rumb evident dels Liberals en certes qüestions, com amb el tema de la funció pública. De fet, Penso que els ciutadans es mereixien més que una majoria absoluta disfressada.

Comentaris (2)

Trending