Cal replantejar el nou sistema sanitari per una millor qualitat de servei

Comentaris

Durant les darreres setmanes han sorgit diverses veus que critiquen el sistema de la via preferent, implantada fa poc. Un fet que vaig alertar el passat dia 16 de gener al ple del Consell General, quan vaig preguntar al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, sobre la implantació d'aquest sistema i els problemes que se'n derivaven d'aquesta.

Ja que la via preferent obliga indirectament el pacient, via un sistema de reemborsament molt més avantatjós, a passar pel seu metge referent abans d'anar a l'especialista a l'excepció de certes especialitats mèdiques com la Ginecologia i obstetrícia, l'Oftalmologia, Estomatologia i odontologia (dentistes).

Aquest canvi ha suposat que els pacients han d'esperar molts més dies per tenir hora amb el metge de capçalera i, si és una mica més urgent, no s'esperen i van directament a l'hospital. D'aquesta manera tenim un problema de metges de capçalera saturats, amb unes sales d'esperes plenes, i d'urgències també saturades. Un fet que podria suposar una pèrdua de temps per a l'usuari i un risc de sobrecost per a la CASS i el pacient, per la duplicitat de pagaments.

Demanem un estudi econòmic i de satisfacció del nou sistema sanitari amb la via preferent o del metge referent, per assolir un bon funcionament de la nostra sanitat

Aquesta situació em provoca molts dubtes, tenint en compte, el que es pot veure en el document de l'execució pressupostària de la CASS del 30 de setembre passat, constatem un augment significatiu del nombre d'actes de consultes generalistes que evidencia l'entrada en vigor de la figura del metge referent. La qüestió és que el fet d'anar al seu metge referent primer ha evitat el d'anar a consultar especialistes, ha implicat una disminució de les visites als especialistes i de les proves? Quina repercussió sobre el dèficit sanitari té aquesta posada en marxa d'aquesta via? Representa un augment de la qualitat de l'atenció sanitària?

Un sistema que des del primer dia de la seva aplicació els professionals, usuaris i des de les institucions polítiques estem alertant que pot anar en detriment dels mateixos pacients, minvant la qualitat del servei. Per aquest motiu, instem a Govern a realitzar un estudi econòmic i una enquesta de satisfacció als usuaris i els professionals de la sanitat, per a valorar, ajustar i rectificar el sistema. 

Rectificar és de savis i per això demanem atendre i escoltar les queixes dels principals afectats d'aquesta posada en marxa i adaptar el sistema de la via preferent a les peculiaritats del nostre país.

Rectificar és de savis i per això demanem atendre i escoltar les queixes dels principals afectats d'aquesta posada en marxa i adaptar el sistema de la via preferent a les peculiaritats del nostre país

D'altra banda, caldria ajustar també la implementació de la història clínica compartida, per evitar que suposi un greuge a la privacitat dels usuaris del nostre sistema sanitari. Una eina potent que reduirà el dèficit i ajuda a prevenir i promocionar la salut, ja que és essencial per evitar duplicitat de proves, però que necessita un major grau de seguretat sobre les dades íntimes dels pacients i més agilitat pels professionals sanitaris. 

Cal dir també que el programa Hcis utilitzat per a la història clínica compartida no està adaptat a aquesta finalitat segons els professionals sanitaris que denuncien que el programa està poc estructurat i que cal validar via una contrasenya del metge per a cada pacient cosa que representa més feina i una pèrdua de temps notable pels professionals.

Pel que fa a la privacitat de les dades de la història clínica compartida, vaig fer al si del ple del Consell General el dia 16 de gener, propostes per adoptar mesures com la implementació d'una targeta personal amb microxip o una aplicació mòbil, eines que han resultat tenir un ús satisfactori en diversos països del nostre entorn. Uns sistemes que permeten que el pacient sigui qui pugui autoritzar als metges als quals assisteix la consulta de les seves dades personals.

Comentaris

Trending