"Andorra és un país solidari"

<em>L’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps) engega aquest mes d’octubre el projecte 'Creuem fronteres' amb un doble objectiu: d’una banda, visualitzar i donar a conèixer la realitat del poble sahrau”, i de l’altra, organitzar caravanes solidàries des del Principat fins als camps de refugiats del Sàhara. El</em>&nbsp;<em>projecte s'ha consolidat després de la bona rebuda que va tenir la caravana solidària que va sortir d'Andorra el mes d'abril i que va permetre portar 4.000 quilos d'ajuda humanitària en sis vehicles als camps sahrauís.&nbsp;</em>

Lluïsa Hurtado, presidenta de l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí.

Perquè sorgeix 'Creuem fronteres'?

Va sorgir quan es va suspendre el projecte ' Vacances en pau', durant el qual nens del poble sahrauí gaudien de dos mesos de vacances al Principat, per estar amb famílies d'acollida i tornaven carregats de material. Fa dos anys que no poden venir al Principat. Vaig fer la proposta per a dur a terme una recollida de material, de vehicles, de medicaments i de coses que podien ser necessàries,travessar la frontera i marxar des d'Andorra fins als camps de refugiats. És el primer cop que es fa una cosa així. S'havien fet caravanes però no marxant d'Andorra. Els camions es quedaven a Alacant i des d'Andorra no s'havia fet mai això d'arribar per carretera fins allà. Ens va fer il·lusió, es va proposar en junta i es va aprovar. Hem tirat endavant i ha sortit molt bé. Considerem que és un tema que val la pena continuar.

Vau marxar el mes d'abril amb 15 persones i 4.000 quilos d'aliments.

I sis vehicles que s'han quedat als campaments. És a dir, s'ha fet una donació de l'ajuda humanitària i dels vehicles.

Un dels projectes que teniu és repetir aquesta caravana però no pas durant l'estiu.

A l'estiu no s'hi pot anar. És insuportable. A l'abril és una bona època. Fins i tot si hi vas amb família d'acollida. Dels que vam viatjar amb caravana tres persones van fer aquest viatge amb famílies d’acollida allà perquè havien tingut nens aquí i van demanar poder estar amb la canalla allà una setmana. Es pot anar als campaments amb famílies però sense el recorregut que vols. Has d’anar amb un representant d’allà per a poder-te bellugar. Hi arribes amb escorta militar. No et pots moure als campaments com ho fas per aquí. La logística és important i que t’acompanyi algú qualificat i que tingui passaport diplomàtic. Poder anar a visitar els hospitals i fer un recorregut. La idea és poder realitzar aquest viatge humanitari cada dos anys i esperem poder disposar primer d'un local, de vehicles i també de períodes de recollida de material.

Quines seran les properes activitats que teniu programades?.

Per donar a conèixer el projecte s'organitzarà una exposició de fotos a l'illa Carlemany que mostra la realitat dels camps i que es podrà veure des del dia 16 fins al 20 d'octubre, i a més, el dia 19 d'octubre s'estrenarà a les 12 hores als cinemes de l'Illa Carlemany el documental ' Creuem Fronteres'.

Amb tot això queda demostrat que Andorra és un país solidari.

És veritat que Andorra és un país solidari. Tenim gent solidària i tenim empreses solidàries. Som un país solidari.  Estem molt agraïts i sense les aportacions de la gent d’aquí no hauriaestat possible. Esperem que en el proper tinguem el mateix suport del poble andorrà.

 

Etiquetes: