Sara Núñez // Cantant

“M’agrada no definir la meva música per no tenir barreres”

De nom artístic ESE, nascuda fa 24 anys a Andorra, és cantant i compositora. Va donar les seves primeres passes en aquest món al país, a l’Espai de Música Moderna. Però va acabar estudiant aquesta art a Barcelona, on hi és actualment i on ha treballat en el seu primer disc, del qual ja ha presentat una primera cançó, ‘Caramelo’.

La cantant Sara Núñez
La cantant Sara Núñez
Martina Matencio

Donant petites passes, entonant notes va passar de ser una alumna més de l’Espai de Música Moderna, a actuar per tot el país en format acústic, conjuntament amb altres músics locals. En solitari s’ha fet veure als escenaris nacionals, com a ‘Colors de Música’, el festival d’Escaldes-Engordany, i també ha fet un concert amb el baixista, Migue Guerra. 

Va ser gràcies a ell per qui va poder tirar endavant el disc que publica properament. També amb l’ajuda de les subvencions atorgades pel Govern i el comú d’Andorra la Vella, ha pogut fer aquest recopilatori de cançons amb el productor Kquimim Saigi i l’estudi Banda Sonora Original.

Ha tret una primera cançó de totes les que formen el seu disc...

Ja vaig fer un concert d’avançament del que serà quan encara no havia publicat res, a l’Auditori d’Ordino. Ara em trobo traient ja el single de ‘Caramelo’ i començo a mostrar el que és el meu projecte amb el que m’han ajudat. Vull treure aviat un segon single, però encara no tinc data concreta perquè he de tancar algunes coses.

Com és el procés de crear un disc? En quin moment pensa que té un disc a les mans?

Bé, jo no sabia que tenia un disc, jo volia començar fent un EP, que és com un disc de quatre cançons, un recopilatori més reduït. Ara tots els artistes emergents comencen així i van traient recopilatoris curts. Jo ja estava parlant amb l’estudi Banda Sonora Original de gravar alguna cosa, i els hi vaig anar presentant els temes i vam veure que teníem un disc, i així va sortir. Crec que han sigut, en total, tres anys mentre jo escrivia les cançons, o almenys les tenia en ment, fins aquí. Molts dubtes també, per on tiro, com ho faig, a qui contacto, d’on trec el pressupost.

Com és crear una cançó? Què va primer, la música o la lletra?

És com el dilema de la gallina i l’ou (riu). En el meu cas, en aquest disc he tingut cançons que primer he fet una mica l’harmonia, tararejant-la, i he tret la lletra d’aquí. Però també al contrari, ja tenia un escrit o un poema fet i a partir d’allà l’he intentat cantar i d’allà he anat detallant, traient coses i afegint-hi, però depèn molt de la cançó. També per cada cançó necessito la meditació aquesta, perquè he arribat a aquesta situació en què estic i de què estic parlant. De vegades fins que no està acabada no me n’adono del que estic escrivint. Pot ser, quan ja he acabat i l’estic escoltant i penso clar, això és tot el que vaig viure fa un temps.

“Amb el temps cobren molt sentit les lletres de cançons que he escrit fa un o dos anys”

És com una mena de diari inconscient...

Totalment, amb el temps cobren molt sentit les lletres de cançons que he escrit fa un o dos anys. Ara les llegeixo i sense música inclús penso que em coneixia molt, o que hi tenia molt a dir.

És un procés molt emocional, escriu a mesura que va sorgint...

Sí, jo sóc totalment emocional, llavors és el que sento així com surt en el moment. De vegades faig pluja d’idees tot de paraules, o frases o, fins i tot, en aquest disc m’ha passat que he estat en algunes cançons mesos amb una sola frase. Tenia melodia, ritme i tot, però no em sortia res més, estava més o menys articulat i creia que era guai, però no tenia ni idea de com seguir. I pensava “no sé com continua aquesta frase”, fins que em passava alguna cosa, podien passar tres mesos i un dia despertava i ja podia donar-li continuïtat.

Un bloqueig escriptor en tota regla...

La temuda pàgina en blanc. Jo sempre vaig amb la gravadora del telèfon o un paper i boli. Perquè potser estic al metro escoltant una cançó que m’inspira, o estic netejant la cuina i necessito escriure.

WhatsApp Image 2021 10 29 at 9.36.15 PM
Porta del single 'Caramelo'

Es definiria en algun estil de música?

Em costa molt definir-me, i també m’agrada no fer-ho perquè així no em poso barreres per més endavant. Però de lo que jo m’he influenciat molt és del Neo Soul, també pop o música alternativa i penso que això al final es reflecteix. Aquest disc realment no cal ser definit, perquè em costa molt fer-ho amb mi mateixa. Però penso que podria tirar una mica pel Neo Soul o fins i tot pop urban.

Aquesta manca de definició li pot servir per jugar i experimentar una mica més en la música...

Totalment, jo moltes vegades em repeteixo “no intentes definir-te, no vulguis vendreu, siguis tu mateixa”. Al final el que he volgut és que fos un desafiament de muntar. No tinc absolutament res, no he penjat mai res i ara em presento amb un nou disc, és una mica temerari. Al final, em preguntava quin era el meu objectiu i era provar el meu so i veure cap on tira, i realment penso que ho he fet. No intentar definir-me penso que m’ha permès veure què passa més endavant.

“Estar allà dalt a l’escenari i connectar és una cosa que no passa al dia a dia, que sols pot donar la música i l’art”

Qui són les seves influències?

L’altre dia ho estava pensant i quasi tots els artistes que m’inspiren són dones. Una que m’ha inspirat moltíssim és Jill Scott, que és una de les pioneres del neo soul, l’Erykah Badu també... Tant en formes de cantar, en lletres, de composar... També l’Amy Winehouse, sobretot el primer disc.

On li agradaria arribar?

D’aspiració, m’encantaria fer molts discs. Però sobretot poder crear el meu projecte, que creixi, crear una comunitat i que a la gent li inspiri i acabar vivint d’això. Seria genial, és súper complicat, però pot passar.

Es considera una artista més íntima, que li agrada fer música a casa, o estar dalt d’un escenari amb públic?

M’agrada molt estar sola i estar en solitari, però m’encanta estar a l’escenari. És un repte, però estar allà dalt a l’escenari i connectar és una cosa que no passa al dia a dia, que sols pot donar la música i l’art.

WhatsApp Image 2021 10 29 at 9.36.15 PM (1)
Un instant de l'actuació a l'Auditori d'Ordino (Fotògrafa Sònia Mandicó)

 

Comentaris

Trending