Laura Mas Cònsol major d'Encamp

“L’ajuda de Govern als encampadans és molt superior als 1,5 milions que posarem al fons”

Laura Mas va néixer l’any 1982 a Encamp. A França, va cursar estudis de gestió i administració d’empreses i, políticament, es va implicar en la gestió comunal, entrant com a consellera del mandat liderat per Jordi Torres Arauz (2015-19), que la va situar al capdavant de les àrees de circulació, via pública, aparcaments i serveis. Setmanes abans de les eleccions, va rebre “la proposta inesperada” d’encapçalar la llista d’En Comú per Encamp, que va guanyar els comicis, fet que la va convertir en la primera cònsol major de la parròquia.

La cònsol major d'Encamp, Laura Mas, davant Casa Cristo.
La cònsol major d'Encamp, Laura Mas, davant Casa Cristo.
G. P.

Des del gener, Laura Mas està al capdavant del comú d’Encamp, una parròquia amb molts reptes sobre la taula, dividits en dos fronts. I, per si fos poc, el coronavirus va arribar sense gairebé dona temps a agafar les regnes. La crisi sanitària posa encara més complicacions al camí a recórrer, tot i que la mandatària assegura que el full de ruta es manté, tot i admetre que caldrà fer algun canvi, sobretot en l’àmbit temporal.  

Comença el mandat, i al cap de dos mesos, arriba la Covid-19...

Havíem agafat un ritme ràpid, aprovant el marc pressupostari i el pressupost a inicis de febrer, amb totes les propostes de la candidatura. I amb el coronavirus... tot el castell es desmunta.

Tot?

Sóc sempre positiva i crec que es podrà salvar pràcticament tot, però és cert que, de cara al pressupost del 2021, haurem de replanificar. Moltes coses que estaven previstes per enguany s’allargaran en el temps perquè no s’han pogut fer els projectes ni les adjudicacions. Quan tornem a mirar-ho tot, les prioritats potser seran unes altres. Haurem de fer un estudi aprofundit. Crec que els projectes els podrem tirar endavant, però no sé si tindrem temps de fer-ho tot perquè, malgrat que l’aturada ha estat de quatre mesos, el primer any de mandat s’ha perdut.

“Vull ser positiva i crec que es podran salvar pràcticament tots el projectes, però algunes coses s’allargaran en el temps perquè no hem pogut fer els projectes ni les adjudicacions”

Com ha afectat la crisi sanitària a Encamp i al Pas de la Casa?

Són dues tipologies diferents. A Encamp, tenim tot el turisme familiar, que es va aturar i ara intentem promocionar per tenir una temporada d’estiu confortable, i el comerç de proximitat, que també s’ha vist afectat. En canvi, al Pas, l’aturada va ser en sec. Els supermercats que van obrir, amb la població fixa que és molt minsa, no tenien ni tan sols una activitat normalitzada. La sort és que, des que es va obrir la frontera, han començat a venir visitants i fa unes setmanes que ja tenim turisme que pernocta i que, ara, va baixant. A Encamp, per exemple, es va organitzar la concentració de vehicles antics, que va fer que més de 150 persones dormissin a hotels del poble. Amb el Funicamp obert i les BTT, tenim entre 140 i 160 persones que passen cada dia entre setmana. Res no és comparable a altres anys però la situació no és la mateixa. Hem de ser un lloc atractiu i que la gent ens vegi com a segur. Som de les parròquies que estem remuntant, però som conscients que cal fer moltes més coses. L’objectiu és ajudar al màxim aquest estiu perquè, a Encamp i al Pas, hotels, comerciants i restauradors, tinguin una temporada d’estiu amb què puguin salvar la situació.

Quin ha estat l’impacte a les finances del comú?

Al segon semestre es veurà reflectit. Els ingressos es van aturar en sec i encara ho estan; ara, tot just, es reprendran. I també vam accelerar els pagaments a les empreses per ajudar-les. Podem passar d’una situació amb un saldo al compte de tres milions a un de negatiu de dos. Cert que molts dels ingressos s’han desplaçat, però també hi ha una sèrie de reduccions de taxes que també són entrades que no tindrem. Per això, l’important és saber com acabarem a finals d’any.

El comú entén que tocarà incrementar l’endeutament?

Ho teníem previst. Hi havia la idea de demanar un crèdit d’uns cinc milions. De fet, ja el preveiem per les obres de les avingudes el 2019, però vam tenir liquiditat per pagar i s’ha anat desplaçant. Crec que l’haurem de demanar i més quan tenim prevista l’aportació de solidaritat a Govern. Tot és, ara per ara, incert i, per això, dic que vull tancar l’any a veure si hem de demanar cinc, més o menys.

Laura Mas, al carrer Major d'Encamp.

Quina serà l’aportació d’Encamp al fons i com valora la polèmica amb altres comuns?

No hi vull entrar. Tots vam deixar clara la posició. Des del primer moment ens mantenim en el càlcul d’1,5 milions, que passarà el dia 17 per sessió de comú. És la nostra posició i no tenim intenció de rebaixar res. Som conscients que l’ajuda per part de Govern als encampadans és molt superior i estem en l’obligació d’ajudar-lo; hem de ser solidaris. Al Pas, pràcticament tothom va tancar portes i va fer ERTO. No ens fixarem en la resta de comuns. La nostra decisió no ha d’estar vinculada al que facin ells.

Quan es farà la reducció salarial?

Ho passarem el dia 17. Tenim una proposta molt similar a la resta de comuns, però ho passarem per debatre al consell de comú. No sabem si altres grups en faran una altra.

“No ens fixarem en la resta de comuns; la nostra aportació al fons no ha d’estar vinculada al que facin ells”

El pla de xoc ja està en marxa. Quin és el primer balanç?

Es va treballar durant el confinament i amb la reobertura dins la nova normalitat l’estem posant en marxa., tot i que és modulable segons el moment. Aquest cap de setmana ja tenim el primer mercat artesanal dels quatre que farem a l’estiu i crec que ajudarà molt a tenir visió de la parròquia i que la gent es passegi i vagi a la restauració. També hem començat amb l’Encamp en clau de llum i els espectacles infantils al Prat Gran. Estem ajudant. També fem les rutes de BTT, amb l’obertura del Funicamp i els paquets.

Es treballa també amb mesures socials?

Ho hem fet des del primer moment de l’esclat de la crisi sanitària. Érem, amb Canillo, una de les parròquies amb més temporers, uns 1.500, i es van fer les gestions per poder-los ajudar. Analitzàvem cas per cas i, a mesura que hi havia necessitat, es donava ajuda. També vam fer un programa de suport a la gent gran, durant 80 dies amb el telèfon o el mail disponible les 24 hores. Es va fer una gran feina per saber que la gent gran estava ben atesa i en bones condicions. A part d’això, ara des d’Afers Socials s’han donat ajudes a les famílies en dificultat.

Quantes peticions s’han hagut d’atendre?

Tenim 25 famílies que ens han demanat ajuda per les activitats d’estiu. L’import també ha augmentat perquè hi ha gent que no pot marxar de vacances i els nens estaran més torns. Les ajudes per família han augmentat i també una mica el nombre de sol·licitants, unes cinc més que les habituals.

“El ministeri de Cultura ha ajudat molt a la zona del Rosaleda; veiem més moviment a les compres i als llocs de dinar. I, a Ràdio Andorra, passaria el mateix”

El comú retallarà inversió?

El que farem és analitzar si les prioritats segueixen sent les mateixes i anirem executant amb la idea d’esperar a quina situació ens trobarem al desembre. Tenim la sort que els darrers mandats s’ha fet una feina important per sanejar el comú i, ara, sabíem que era aquell en què s’havien de fer les inversions. Una de les importants és el nou parc, que ja hem tret el concurs d’idees i, després, es farà el procés participatiu per escollir el projecte. Enguany també hi ha prevista la construcció de dos aparcaments.

Quin és el futur de la reforma de les avingudes?

Dependrà de si continua endavant o no el museu de l’automòbil. Si és així, ens haurem d’adaptar. Per dalt, va quedar suspesa la continuïtat perquè depenem d’aquest projecte i no es podia començar per altres trams perquè la galeria tècnica ha d’anar continuadament. I, per la zona de baix, per ara també està descartat seguir perquè hem de fer les obres del nou parc, sobretot amb la part que afecta el carrer de la Molina, i no volem que allò es converteixi en un caos circulatori. El projecte continuarà, és evident, perquè, si veus com han quedat, hem d’estar molt satisfets i, fins i tot, hi ha qui ens truca per felicitar-nos, però hem de fer una cosa darrera l’altre i no voler abastar-ho tot.

Què ha d’anar a Ràdio Andorra?

El comú el que vol és potenciar la zona. Parlem d’un edifici emblemàtic i important a la història d’Andorra. Hi ha una part de museu en la qual volem que els ciutadans vegin aquesta història, amb FHASA i tots els elements a nivell de ràdio. I volem que vingui un ministeri. Quin? No som nosaltres qui ho  hem de determinar. No crec que hi hagi algun que pugui aportar més que altre. Amb el de Cultura, s’ha ajudat molt a la zona; veiem més moviment a les compres, a dinar... I a Ràdio Andorra entenem que passaria el mateix.

“L’evolució del tipus de parròquia que volem i la diferenciació de clientela i d’enfocament a Encamp i al Pas és una feina a fer a poc a poc i entenc que, a finals del mandat, podrem veure una transformació”

En quin estat es troba el pla de dinamització i reactivació econòmica?

Amb la crisi del coronavirus, vam ficar en punt mort les reunions i, ara, hem donat prioritat al pla de xoc, amb alguna de les mesures que venien del pla de dinamització. Ara tornarem a activar reunions per tirar endavant els punts i crec que a partir de setembre començarem a treballar. Ja hi ha una comissió transversal de reactivació. Pel setembre ens hi posarem.

Més enllà de les incloses al pla de xoc, quines mesures s’impulsaran aquest any?

Hi ha coses que hem de seguir treballant, com ara la rehabilitació d’hotels o l’embelliment de façanes. Hi ha el compromís i es farà. Formen part de l’estratègia del pla i les hem de tirar endavant el més aviat possible.

Quan es podran veure els resultats?

Hi ha mesures de caràcter immediat i altres de mitjà i llarg termini. L’evolució del tipus de parròquia que volem i la diferenciació de clientela i d’enfocament a Encamp i al Pas és una feina a fer a poc a poc i entenc que, a finals del mandat, podrem veure una transformació.

Preocupen que s’hagin detectat darrerament diferents punts on els joves fan ‘botellón’?

Evidentment, però tampoc crec que ens hagin de catalogar com la parròquia dels ‘botellóns’. La problemàtica existeixi a tot arreu, però nosaltres tenim els indrets molt localitzats i actuem ràpidament. La policia actua perquè els hem requerit i hi estem molt a sobre. No volem que el jovent estigui al carrer assegut a terra bevent i fent mal bé el mobiliari. Potser hem sortit més  a les notícies, però passa a tot arreu, ja que ara no tenen oci nocturn.

Laura Mas, a la plaça Sant Miquel d'Encamp.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending