Marta Patxot // Membre de Creu Roja Joventut

“Hem demostrat que els joves som un col·lectiu solidari, però no ens podem aturar”

Nascuda a Barcelona el 28 de maig de 1998, Marta Patxot va marxar a Girona per diplomar-se en Educació Social. Ara, tot just aterra al Principat per treballar a la Creu Roja d’administrativa als stops labs i, en el seu temps lliure, és voluntària a la secció de joventut de l’entitat social. Sota els valors de la solidaritat i l’altruisme, el seu missatge és clar: tenim una societat que ofereix la seva ajuda quan és necessari i cal seguir en la mateixa línia.  

Marta Patxot
Marta Patxot

La pandèmia de la Covid-19 ha agreujat la situació econòmica de moltes persones. Fa poques setmanes, els inscrits a la botiga solidària de la Creu Roja ascendien gairebé als 600 ciutadans. Cal ajuda més que mai. De fet, encara que es va fer una copiosa recaptació d’aliments fa pocs mesos, l’entitat social ja es prepara per dur a terme una nova campanya. Patxot treballa i col·labora amb Creu Roja. S’implica. I, per tal d’arribar als més joves, és membre de Crajoventut.  

 

Per què una secció juvenil a la Creu Roja?  

Perquè els joves formen part de la societat, de la població a la qual ens dirigim, i són el futur. Creiem que una joventut amb uns valors, uns ideals...una formació com les que s’ofereixen a la Creu Roja i un esperit voluntari és clau per tirar endavant i no podem oblidar la potència que tenen els joves actualment. 

Quins són aquests valors que volen transmetre?  

Parlem de valors com la solidaritat, la neutralitat respecte a les religions o creences, l’altruisme...en definitiva, valors que van molt lligats al voluntariat.  

Quins projectes tenen al cap ara mateix?  

Estem engegant la difusió d’una iniciativa per crear una xarxa de coneixements i habilitats entre els joves. És a dir, si una persona sap tocar la guitarra molt bé, però vol aprendre anglès, per què ha de pagar unes classes lingüístiques si un company li pot ensenyar? Volem fer un intercanvi de coneixements entre la població jove. Aquest és un dels projectes i comprén habilitats artístiques, informàtiques, coneixements de llengües...bé, una mica de tot per donar potència al que denominem formació popular.  

“Estem engegant la difusió d’una iniciativa per crear una xarxa de coneixements i habilitats entre els joves. És a dir, si una persona sap tocar la guitarra molt bé, però vol aprendre anglès, per què ha de pagar unes classes lingüístiques si un company li pot ensenyar?” 

Ja tenen voluntaris?  

Sí. La idea és que ells mateixos el coordinin encara que no estiguin fent cap voluntariat a la Creu Roja. S’han apuntat joves que estan estudiant batxillerat, per exemple. Nosaltres vam detectar que hi havia gent abandonant formacions per manca de recursos econòmics o manca de vincles amb altres persones. Es va fer la redacció de la iniciativa i ara estem donant a conèixer la idea i anirem fent el seguiment i l’avaluació per veure que ha funcionat i que es pot millorar.  

També estan organitzant una recollida de brossa, oi?  

Efectivament. Van tenir la idea d’organitzar una acció espontània que arribés a tots els públics per donar veu a Creu Roja Joventut. Com mai havíem organitzat una recollida de brossa, vam anar a buscar algú que ens pogués ajudar per donar un cop de mà en aquells aspectes que a nosaltres se’ns escapa. Aquests col·laboradors són Rastre 0 i Andorra Sostenible, que són persones que ja han fet iniciatives així, que tenen experiència i coneixements mediambientals.  

Com va aquest projecte?  

Molt bé. Va tirant endavant. Ens vam reunir fa unes setmanes i ara estem definint quines seran les zones on anirem a fer la recollida. Volem que siguin llocs accessibles per a tothom, des d’amants de la muntanya fins a famílies amb gent gran o nens petits i per això busquem llocs que estiguin adaptades a tots els públics.  

Una de les reunions de la secció juvenil de la Creu Roja
Una de les reunions de la secció juvenil de la Creu Roja 

I les publicacions a les xarxes en matèria de sostenibilitat, també tenen el mateix objectiu?  

Clar. De fet, vam crear l’Instagram per tal d’arribar més als joves, perquè el públic que s’espera que tinguem ens conegui. Llavors, el fet de no tenir encara accions definides per poder anunciar va fer que ens plantegéssim què fer per tindre visibilitat. Vam mirar els dies internacionals que s’adequaven als valors de l’entitat social i, com creiem en una Andorra sostenible, vam començar a promoure aquestes idees per anar lligant les xarxes socials als projectes que anem fent.  

A través d’aquestes publicacions demanen la implicació del jovent, han arribat propostes? 

Han arribat algunes. Hi ha persones que s’han interessat a col·laborar amb la Creu Roja gràcies a l’Instagram, però sempre diem que calen mans implicades, compromeses, i per això seguim buscant més voluntaris. Com més siguem més feines podrem fer i més ben fetes les farem.  

Han recaptat gaires des que van començar?  

La secció de joventut de la Creu Roja es va reactivar fa poc i va començar pràcticament de nou. En aquest sentit, podríem dir que tots els voluntaris que tenim actualment pertanyen a la nova crida. Actualment som entre 5 i 7, depenent de la reunió, però si tenim en compte els col·laboradors puntuals som entre 20 i 30 persones.  

“Crec que amb la pandèmia s’ha demostrat que els joves són un col·lectiu implicat, que quan calen mans s’ofereixen, però no ens podem aturar. És a dir, hem demostrat que quan volem som solidaris i cal continuar amb aquesta línia” 

I aquests voluntaris regulars també fan tasques pròpies de la Creu Roja?  

Clar, tu pots formar part d’una secció, però no et tanques en aquesta. Els voluntaris de Creu Roja Joventut poden estar donant un cop de mà a la botiga solidària, el dia del recapte d’aliments, podem implicar-se també en projectes del departament social, del de logística o sanitat...tenim persones que toquen diversos departaments.  

Vostè, com a voluntària, considera que els joves andorrans estan implicats en matèria solidària?  

Jo crec que sí. Crec que amb la pandèmia s’ha demostrat que és un col·lectiu implicat, que quan calen mans s’ofereixen, però no ens podem aturar. És a dir, hem demostrat que quan volem som solidaris i cal continuar amb aquesta línia. Aquest és el nostre objectiu.  

Aquest seria el punt positiu de la pandèmia, no?  

Exacte. Hem descobert en certa manera que els joves són molt potents. Andorra té gent molt solidària, amb caràcter voluntari, que quan és necessari donen les seves mans i el seu temps, que al final és el millor que tenim.  

“Crec que és necessari una legislació perquè els supermercats puguin donar els aliments que estan a punt de caducar. Es podrien oferir a famílies amb dificultats econòmiques sempre que els protocols es facin bé i ens assegurem que els productes estan en bon estat”

En quin àmbit creu que l’entitat social necessita més col·laboració ara mateix?  

Jo et diria que a la secció de joventut, perquè m’encanta que vingui gent, però crec que no tots els perfils entren dins de totes les àrees. Les persones que vulguin ajudar que vagin a la Creu Roja i que trobin el seu lloc a dintre de l’entitat. Jo ara et podria dir que necessitem molta gent, però és millor adaptar les persones a les seccions. Que cadascú trobi el seu lloc a Creu Roja per sentir-se útil i poder sentir que està ajudant.  

Una última. Actualment els supermercats no poden donar el menjar que està a punt de caducar perquè la llei no els empara en cas que l’aliment estigui en mal estat. Creu que cal una regulació perquè entitats com Creu Roja puguin rebre aquests productes?  

Personalment crec que és necessari perquè hi ha molta gent que podria alimentar-se que no és que estiguin caducats, sinó que simplement la seva data de venciment és propera. Que encara són bons. Que potser al supermercat es farien mal bé perquè la gent no els compra. Si aquests productes estiguessin a la botiga solidària, segurament es podrien oferir a famílies que es menjaran aquells iogurts que caduquen l’endemà aquella mateixa nit. És necessari per al medi ambient, per la mà d’obra que s’està destinant a produir tot aquest menjar, per donar rendibilitat al que s’ha fet i, en definitiva, per poder donar menjar a famílies que ho necessiten.  

Llavors des de Creu Roja Joventut el missatge és clar, no? Podem afirmar que és necessari.  

És una cosa necessària sempre que els protocols es facin bé, sanitat ho aprovi i ens assegurem que els productes que arriben a la botiga solidària estiguin en bon estat, perquè les famílies que van a l’entitat tenen el mateix dret que els altres ciutadans a alimentar-se amb menjar que no estigui en mal estat. Mentre el producte es pugui mantenir bé, jo crec que si és necessari.  

Etiquetes

Comentaris

Trending