Xavier Calvis President de l'Assocació d'Importadors de Vehicles d'Andorra (AIVA)

"Han espantat a la gent i no saben quin tipus de vehicle han de comprar"

Xavier Calvis Casal va néixer a Sant Julià de Lòria el 1961. Va estudiar al col·legi Sant Ermengol i després va començar a treballar a Auto Diesel, l'empresa familiar creada pel seu pare, Pere Calvis el 1954 a la parròquia laurediana, i que és el concessionari oficial de la marca sueca Volvo. Mentre estudiava ja treballava els estius i els caps de setmana al taller canviant rodes o rentant cotxes. Quan va tenir el carnet de conduir va començar a fer encàrrecs. Viu a Aixirivall, és pare de dos fills i és un autèntic apassionat pel món del motor, com el seu pare que cada dia va al taller per aportar la seva experiència i els seus coneixements.

-
-

Comentaris

Tenim al davant l'estadística de vendes de vehicles que s'ha publicat aquest mes de gener. Han caigut les matriculacions de vehicles nous i sobretot els de gasoil. Quin és el motiu?

El tema és que han espantat a la gent i no saben que comprar, si un dièsel, un gasolina, un elèctric, un híbrid endollable...Els elèctrics tenen poca autonomia, els híbrids endollables de moment són més cars que els altres perquè la part elèctrica encareix el preu del cotxe, els dièsel els han venut com els cotxes més dolents del món i no és així perquè no és un cotxe contaminant. Els dièsel actuals. Porten una sèrie de filtres de partícules i no contaminen de la mateixa manera que fa deu anys. Hi ha estudis que han arribat a la conclusió que contaminen menys que un cotxe de gasolina. Però hi va haver algú que va dir el dièsel no tenia futur, que no se'n fabricarien més, i això encara ha provocat més indefinició. 

Hi ha hagut també opinions contràries des de organismes oficials com governs i es pot tenir la sensació que s'ha criminalitzat el dièsel.

L'han criminalitzat i ara amb el tema que a Barcelona i en altres poblacions de l'àrea metropolitana no hi podran entrar els vehicles dièsel que tinguin emissions de menys d'euro 4, cotxes de l'any 2006 cap enrere. La gent es pensa que amb un cotxe dièsel nou ja no el deixaran entrar a Barcelona. No és així. Els que tinguin del 2006 o més antic podran entrar a la zona de baixes emissions crec que són vuit o deu cops a l'any pagant dos euros cada vegada. Això s'aplicarà a partir de l'abril. Fins aquell moment, no hi haurà cap problema.

I com es resoldrà des d'Andorra?

Aquí tota aquesta informació ens la donarà la ITV, segons Govern. Amb la matrícula et diran si aquell cotxe és apte o no i et donaran l'etiqueta. De tota manera encara cal saber més coses sobre el procediment. Aviat tindrem una reunió amb Govern i ens ho acabaran d'explicar. Potser trucant a la ITV o mitjançant una pàgina web. Posant la matrícula i que et digui si és apte o no i en quines condicions.

Mirant les estadístiques de vendes de cotxes nous s'observa un descens considerable dels híbrids i dels elèctrics. Hi ha alguna explicació per aquesta disminució?

De l'elèctric l'any 2018 es van matricular 69 cotxes i el 2019 van ser 36. La gent no li té confiança. No hi ha suficients punts de càrrega i només són cotxes que poden circular per l'interior de les ciutats. Qui compra un cotxe aquí a Andorra quan t'has des desplaçar sovint a Barcelona o a Tolosa? Acostumem a fer trajectes llargs. O no tan llargs. Si has d'anar, per exemple, a Sort per pujar aquell coll et gastes tota la bateria del cotxe. Crec que s'han precipitat amb una cosa per a la qual no estaven preparats. Els híbrids endollables també han baixat, de 45 a 17.

Pel que fa al descens de vendes dels vehicles nous, hi té alguna cosa a veure el finançament per part dels bancs i de les financeres?

Els únics que s'han obert per donar facilitats a l'hora de finançar la compra d'un vehicle, han estat els bancs. De moment no hi ha res més. Totes les marques representades a Andorra tenen la seva pròpia financera però per les característiques del país o per les exigències del país no poden operar. Pensa que estem parlant d'una mica més de 2.000 cotxes venuts. Si els financessin tots encara no els hi seria interessant. Imagina't finançar marca per marca. Han de fer uns dipòsits, unes garanties i més coses.

Com es presenta el 2020 en el sector?.

Amb incertesa. No sabem cap a on anirà el mercat. Per nosaltres és complicat perquè no sabem quin tipus de vehicle comprar i tenir en estoc. Si tens cotxes elèctrics i no els vens tot i l'ajuda del pla Engega de Govern. i ja veus el resultat, 36 cotxes matriculats el 2019.

Comentaris

Trending