Greg Coonen Escriptor

"Aquest 'thriller' situa Andorra al cor d'Europa"

Greg Coonen va néixer a París i la seva vida ha passat per cinc continents i per més de 70 països com a periodista, editor i empresari. Ha viscut a ciutats tan diferents com Madrid, Washington, Moscú, El Caire, Rio, Tòquio, Djeddah, Seül, Dublín, Ciutat de Mèxic i Kuala Lumpur. Ara ha arrelat a la Massana. El 2012 va debutar amb el llibre infantil 'Molly visits Chloe in Andorra', dos anys després va escriure la segona entrega de la sèrie, 'El tresor de Carlemany'. Aquest dimecres 15 de gener a les 19 h 30 presenta a la Fada Ignorant el 'thriller' financer 'The Fat Finger' ambientat a Andorra, on es barregen l'errada d'un empleat de banca, l'acció d'un pirata informàtic i un agent secret rus que es fa passar per empresari de criptomonedes. Tot amb un clar regust de geopolítica real. La novel·la es publica en anglès però ben aviat sortirà la versió català a càrrec de tot un expert com Txema Díaz-Torrent, capaç de trobar la traducció adequada a 'The Fat Finger' que no és precisament el dit gros.

Greg Coonen fotografiat dimarts en un dels escenaris de la novel·la.
Greg Coonen fotografiat dimarts en un dels escenaris de la novel·la.

Comentaris

D'entrada no deixa de ser curiós que algú que ha començat en el món de la novel·la infantil passi al del 'thriller'.

M'agrada molt la geopolítica. Vaig estudiar al Lycée International de Saint-Germain-en-Laye abans d'anar a l'Escola d'Afers Exteriors de la Universitat de Georgetown. Allà vaig descobrir l'interès per la geopolítica. Entre els professors hi havia Madeleine Albright, primera dona secretària d'Estat de la història dels Estats Units, i José Zorzano, especialista en afers exteriors llatinoamericans durant el mandat de Ronald Reagan. Quan tens professors com aquests que et parlen de geopolítica i tens 18 anys aprens molt. Fa tres anys que vaig escriure el llibre i tot el que passa ara com el conflicte entre Iran i els Estats Units, l'avió ucrainès que posteriorment es va saber que va ser abatut per un míssil iranià, el Brexit, el procés independentista a Catalunya... en el llibre parlo d'un tema on els russos aprofiten que a Andorra no hi ha un banc central. Tinc amics que estan molt ben situats i m'han dit que és una cosa que pot passar. Són els russos però podrien ser els americans o els xinesos. No és per dir que els russos són pitjors que els israelians o els xinesos que són molts actius a tot arreu. Totes aquestes potències i especialment els russos i els xinesos estan intentant desestabilitzar Europa. Hi ha moltes 'fake news' pel Brexit, per les eleccions a França o als Estats Units o pel procés català. Hi ha 'hackers' molt actius. Tot això m'ha fascinat.

En el tema del banc central, la situació a Andorra és atípica.

Esclar. Si una entitat bancària fa fallida, no hi ha un banc central. Ara caldrà veure amb quines condicions es pot entrar a l'FMI i quin és el preu. Es parla des de fa anys d'un heliport, d'un casino o del tren. Estic aquí amb la meva família perquè m'agrada molt Andorra. Crec que és el país més segur del món i ho deixo clar en el llibre. No hi ha morts violentes. Cal que això segueixi igual. Aquest 'thriller' situa Andorra al cor d'Europa.

En el llibre les dones tenen un paper molt important. Estan molt ben descrites.

La gent em pregunta quin és el meu personatge preferit. Tothom pensa que és en Ben, el corredor de borsa. El meu preferit és el pirata informàtic Doctor Zhivago, un misteriós ucraïnès que es posa en la pell dels agents secrets i descobreix informacions estratègiques i de vital importància. L'altre personatge que m'agrada molt és la Sasha, una noia d'Ucraïna que veu les coses que passen al banc i que és molt coratjosa. Els personatges que tracto millor en el llibre són les dones. Són les més intel·ligents. També m'agraden molt els personatges d'Elisa, de Tatiana. Hi ha una noia que apareix al final del llibre que es diu Sandra que és molt coratjosa.

Potser hi ha algun toc autobiogràfic perquè és algú que s'instal·la a Andorra.

Ell és un corredor de borsa i jo un escriptor. De fet no tinc moltes coses a veure amb en Ben. S'enamora d'una andorrana. De fet tinc una cosa en comú amb ell i que em vaig trencar els lligaments esquiant perquè com en Ben ens agrada esquiar molt de pressa (riu). La seva dona es queixa perquè esquia massa a prop dels arbres perquè li agrada molt esquiar fora pista. És algú que no té por del risc. No vol assumir la derrota.

Andorra és un bon escenari per aquest tipus de novel·les?

És un país molt ben situat, entre França i Espanya. Hi ha russos que viuen a la Costa Brava, a la Dorada i segur que entre ells hi ha agents dels serveis secrets, l'exKGB. Busquen els anomenats "llocs calents". 

El fet d'haver viscut a molts països l'ha ajudat en la novel·la?

He viscut al Japó, que m'agrada molt, a Rússia, a Barcelona, al sud de França, a Washington... l'escriptor ha d'escriure sobre els llocs que coneix. Amb aquest llibre tinc molt a guanyar i res a perdre. Ja veurem com va la sortida a Londres el mes vinent.

Etiquetes

Comentaris

Trending