Preocupació entre els ramaders d’Ordino per la presència d’un os a la Vall de Sorteny

El plantígrad, probablement un mascle d’uns dos-cents quilos, es va situar fa pocs dies a un centenar de metres d’un excursionista del país que estava al camí de Ferreroles, entre Coma Obaga i Ensegur

La zona de la collada de Ferreroles i l'Estanyó.
La zona de la collada de Ferreroles i l'Estanyó. ARXIU

Els banders mantenen activa però amb menys intensitat que fa de deu dies la recerca d’un os que just farà dues setmanes es va plantar a poc més d’un centenar de metres d’un excursionista del país que en aquell moment es trobava a la Vall de Sorteny, El concret al camí de Ferreroles, entre Coma Obaga i Ensegur. La situació ha causat una enorme preocupació entre ramaders d’Ordino. Més encara quan dues explotacions diferents tenen ramats pasturant en aquella zona i els darrers dies haurien desaparegut dos pollins.

La gestió del cas s’està portant de manera molt discreta per no generar més tensió, més preocupació, encara que no és la primera vegada que s’adverteix en aquella zona la presència de l’os, malgrat que no a tanta proximitat d’una persona i tant avall. En una desena d’anys seria el tercer cop que es dóna una circumstància similar. Diverses persones que es mouen per la zona han mostrat el seu temor, ja sabent prèviament que hi havia la recerca activada.

La desaparició de com a mínim un pollí que pasturava per la zona on es va detectar l’animal, dins el bosc, en una zona d’abarsets, ha incrementat el neguit entre els propietaris d’explotacions

Els banders van acudir sobre lloc amb motocicleta al cap d’una hora de ser avisats per l’excursionista i hi han estat fent diversos rastrejos, tant pel cantó ordinenc com pel de Canillo. No consta que se l’hagi tornat a veure. Però hi ha un avís actiu alimentat, justament, per la desaparició d’aparentment dos pollins, un almenys d’una explotació ramadera dedicada justament a la criança d’equins per a la comercialització de la seva carn almenys en part, fet que hauria afegit més temor a tot plegat.

Malgrat que ramaders d’Ordino, almenys uns quants, donen per fet que hi hauria una relació directa -però cap prova- entre la presència del plantígrad i la desaparició de l’animal, que estaria pasturant aquests dies com tants i tants altres caps de bestiar, no es pot assegurar res. Així ho ha indicat l’excursionista mateix que es va trobar amb l’ós gairebé cara a cara. “No va mostrar cap símptoma d’agressivitat”, ha deixat clar. El que també és evident que una cosa és veure un humà i l’altra, un altre animal.

EL TESTIMONI

Sia com vulgui, l’excursionista que va topar amb l’os, un muntanyenc bregat, reconeix que “una vegada va haver marxat vaig estar content d’haver-lo vist”. Admet que en el moment de trobar-se cara a cara amb el plantígrad, “una mica esgarrifat” es va sentir. Però el plantígrad va fer mitja volta i va marxar direcció el coll d’Arenes. “Potser era l’únic animal que em quedava veure al Pirineu, i ara que l’he vist, és espectacular”, afirma el testimoni, amb el qual l’Altaveu ha pogut parlar.

L’excursionista que se’l va trobar afirma que l’animal en cap moment va mostrar signes d’agressivitat: “En el moment que va haver marxat vaig estar content d’haver-lo vist”

Explica el muntanyenc que, per plaer -la seva activitat professional també està molt lligada als paratges naturals del Principat- estava caminant com tantes i tantes vegades. Ho feia pel camí de Ferreroles. “El camí està molt ben marcat” i, per tant, la presència humana hi sovinteja malgrat que no és la massificació de Tristaina, deixar clar l’excursionista, que deixa clar que l’os estava ben bé al bosc, en una zona d’abarsets, i plenament en territori andorrà.

Per les dimensions i el fet de no anar amb cap cria, creu que es tractaria d’un mascle que podria arribar a fer uns dos-cents quilos. “Em va veure primer ell a mi que jo a ell”, indica el muntanyenc, que reconeix que hi ha haver un moment d’impàs “esperant a veure què feia”. Probablement, l’animal baixava cap a la zona on es trobava ell. Però en veure’l, va recular i va marxar. I no li consta -la ‘troballa’ va ser fa dos divendres, just doncs el 29 de juliol- que el plantígrad s’hagi tornat a veure.

Comentaris (25)

Trending