Més de la meitat del tabac de Canillo és declarat sinistre total

Fins ara, l’Associació de Pagesos ha rebut 111 declaracions d’afectació per pedregada de tot el país, sent Andorra la Vella l’única parròquia que s’ha salvat de totes les incidències meteorològiques

Una planta de tabac greument afectada en una parcel·la del centre de Canillo.
Una planta de tabac greument afectada en una parcel·la del centre de Canillo. Toni Solanelles

Més de la meitat de les explotacions tabaqueres de Canillo seran declarades sinistre total o, el que és el mateix, s’atorgarà el dret de fresa als colliters, que seran els últims en decidir si o arrasen tot o miren d’aprofitar el que puguin de les fulles. Fins ara, i encara amb dades provisionals, l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) ha rebut 111 declaracions de sinistre. Andorra la Vella és la única parròquia que s’ha salvat de les incidències meteorològiques.

El principal episodi de pedra que va afectar Canillo va ser el 6 d’agost. Sis dies després, però, hi va tornar i va acabar d’arrasar les plantacions del centre del poble i en va afectar d’altres de l’entorn que havien resultat menys afectades. La pedregada del 12 d’agost també es va acarnissar amb el tabac d’Ordino. Són doncs Canillo i Ordino les parròquies més afectades, segons que ha confirmat aquest dimarts l’APRA.  I en menor mesura Sant Julià de Lòria; i, molt puntualment, Encamp, la Massana i Escaldes-Engordany.

Plantes de tabac malmeses per la pedra a Canillo.

Relacionat

La pedregada de divendres va malmetre tabac d’Ordino a banda de ‘rematar’ el de Canillo

L’associació que aglutina els colliters ha recordat que és prematur fer una valoració de les pedregades que han incidit sobre la collita 2022, “primer, perquè no s'ha acabat el període de risc i, segon, perquè les parcel·les s'acostumen a visitar en el moment més proper a la seva collita i, per tant, no s'ha realitzat encara el peritatge de les més tardanes”. També es remarca que “és important tenir en compte que la major part dels colliters valoren el grau d'afectació del cultiu després d'aquests sinistres meteorològics, i moltes vegades -malgrat trobar-se el tabac pedregat- no els declaren perquè no tindran una incidència final molt significativa sobre la collita”.

El nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s'ha declarat un o més sinistres ha estat de 111, de les quals han estat visitades fins a la data actual 73. La declaració de pedra ha afectat, pel moment, a casi el 19% del total de la collita, si bé s'ha repartit de forma molt desigual entre les parròquies, amb el 91%  del tabac de Canillo declarat com a pedregat, el 45% del d'Ordino i el 17% del de Sant Julià de Lòria pel que fa a les més afectades, valors que queden molt contrarestats en la mitja pels de les parròquies que no han sofert pràcticament danys.

IMG 6692
Un camp de Canillo collit abans no hagi passat el pèrit, d'aquí que es deixin dues fileres de mostra.

Aquests percentatges es modulen amb les visites tècniques que s'estan portant a terme, materialitzant-se de forma provisional en un 66%, un 26% i un casi 8% d'afectació real respectivament. Els tècnics valoren com no afectades les fulles de tabac que, malgrat presentar alguns forats ocasionats per la pedra, mantinguin la seva estructura de nervis intacta. El greu estat d'algunes de les parcel·les de Canillo ha conduït a l'atorgament del dret de fresa. L'autorització de destrucció del cultiu aplica al 54% de la collita d'aquesta parròquia.

Finalment és el pagès el que determinarà o no la seva aplicació. I això anirà en funció de decidir si l’interessa més percebre la compensació de l’assegurança i destruir tot el tabac o, pel contrari, mirar de salvar el que pugui -que vol dir haver de collir les plantes- i vendre el que es pugui aprofitar i per la resta cobrar la indemnització encara que, és clar, serà menor que en el cas que tot el camp sigui fresat.

Comentaris (8)

Trending