La pedregada de divendres va malmetre tabac d’Ordino a banda de ‘rematar’ el de Canillo

A falta del treball de peritatge, i tot i l’afectació, que també ha repercutit en algunes plantacions de Sant Julià, especialment de Fontaneda, hores d’ara no sembla que s’hagi de declarar cap sinistre total

Plantes de tabac malmeses per la pedra a Canillo.
Plantes de tabac malmeses per la pedra a Canillo.

S’acumula la feina dels colliters i, també, dels tècnics agrícoles que hauran de fer el seguiment de les pedregades que han afectat les plantacions de tabac. Quan encara no s’havia acabat el termini per presentar les declaracions de sinistre de la pedregada del dia 6 d’agost, ara s’obre el període per reclamar per la tempesta amb calamarsa del dia 12, divendres passat. En aquest cas, Ordino s’afegeix de manera important a l’impacte de la pedra. I el tabac ja afectat en el primer episodi de calamarsa, a Canillo, s’ha acabat de malmetre.

Malgrat que encara s’han de fer tots els peritatges -i en el cas de la segona tempesta encara es poden presentar declaracions fins dimarts de la setmana que ve inclòs-, hores d’ara no sembla que hi pugui haver cap declaració de sinistre total, amb la qual cosa els pagesos es veuran obligats a fer tots els processos més costosos, com ara collir el tabac, ja que en principi no es preveu que s’atorgui el dret de fresa. Això no vol dir que si hi ha nous episodis de calamarsa no acabi declarant-se el sinistre.

Pedra caiguda aquest vespre a Canillo i efecte que ha tingut en el tabac.

Relacionat

Pedra de fins a la mida d’un euro torna a ‘atacar’ el tabac de Canillo i fa caure les temperatures

En tot cas, la pedregada del dia 6 va afectar essencialment plantacions al tomb del nucli urbà de Canillo, que es van tornar a veure afectades pel temporal de divendres passat. En aquest cas, però, l’afectació es va expandir una mica més per d’altres punts de la parròquia. Del primer episodi de pedra, també en van resultar afectades algunes explotacions de Sant Julià, especialment de Fontaneda.

També la pedra de divendres hauria tingut una lleugera afectació, de nou, a Sant Julià. I hauria incidit en l’afectació a Canillo i, sobretot, s’hauria estrenat malauradament l’impacte en plantacions d’Ordino. De fet, les declaracions de sinistre que està rebent aquest dimarts l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) són essencialment de colliters ordinencs. Fins que no es tanquin els terminis de presentació de reclamacions i no facin les valoracions oportunes els pèrits, no es podrà saber l’abast exacte dels danys i la seva categorització.

Comentaris (2)

Trending