Pedra de fins a la mida d’un euro torna a ‘atacar’ el tabac de Canillo i fa caure les temperatures

(AMB VÍDEOS) La Vall d’Orient ha estat la més afectada per dos intensos cicles de tempesta aquesta tarda de divendres, encara que la calamarsa també s’ha fet present de manera molt important a Ordino i en menys mesura a Sant Julià

Pedra caiguda aquest vespre a Canillo i efecte que ha tingut en el tabac.
Pedra caiguda aquest vespre a Canillo i efecte que ha tingut en el tabac.

Les pluges d’agost s’han tornat a deixar sentir especialment a la Vall d’Orient, amb dos episodis aquesta tarda de divendres. Sobretot a Canillo, l’aigua i fins i tot la calamarsa o la pedra directament s’han notat. I de valent. En diversos punts de la parròquia, i especialment en el segon episodi, poc abans de les 9 de la nit, la pedra que ha caigut, que en alguns casos arribava a la mida de la moneda d’un euro, haurà acabat de fer malbé el tabac. A més ha provocat una important caiguda de les temperatures. A Ordino també hauria tingut afectació en plantacions.

Si a 2/4 de 4 la intensitat de la calamarsa s’ha deixat sentir especialment al Forn de Canillo, on  ha plogut i pedregat amb força i intensitat, encara que sortosament -per la virulència que presentava- la tempesta més important no ha durat gaire més de cinc minuts, cinc hores més tard la nova fase de la tempesta ha estat més extensa, anant del Tarter a Ransol o a Canillo mateix.

El primer episodi de pluja d’aquest divendres, s’ha dit, s’ha donat al tomb de 2/4 de 4 de la tarda. S’ha notat poc o molt a tot el país. Però de manera notablement diferent. I a Canillo o Encamp, per exemple, l’aigua ha estat intensa, violenta. També s’ha deixat notar la calamarsa a Ordino i molt més fins ha estat a Sant Julià.

El segon episodi, prop de les 9 de la nit, almenys a Canillo ha estat més virulent i generalitzat encara. La pedregada hi ha estat en tota regla i ha fet caure la temperatura des dels 24 graus als 13, aproximadament. I això que entre tot el dia s’havien recollit uns 16 litres d’aigua per metre quadrat. Els grans de gel, a més, han tornat a afectar el tabac. No l’ha trinxat del tot però, segurament, poc o molt, la majoria de plantacions hauran rebut de valent i moltes d’elles s’hauran perdut definitivament.

I és que en molts casos, la pedregada d’aquest divendres haurà acabat de malmetre alguns camps de tabac que tot just fa una setmana ja van experimentar un fort cop. La pedregada de llavors va fer malbé sobretot plantacions del centre de Canillo i llocs més pròxims. Com més lluny s’anava del nucli central, menys afectació hi va haver, tal i com sense anar més lluny ha reconegut aquest divendres mateix el cònsol de Canillo, Francesc Camp.

 

Comentaris (1)

Trending