El ‘fong del tabac’ ha deixat sinistre total una desena part de la collita

Els titulars de 165 parcel·les han declarat que el bacteri encara pendent d’identificar els ha impactat, però sols en 40 casos s’ha acordat concedir el dret de fresa

En molts camps de tabac s'hi han observat aquest estiu 'clapes' degudes a les plantes que no han tingut una bona evolució per culpa del fong.
En molts camps de tabac s'hi han observat aquest estiu 'clapes' degudes a les plantes que no han tingut una bona evolució per culpa del fong. Toni Solanelles

El fong que ha neguitejat durant tot l’estiu els colliters de tabac ha acabat fent malbé del tot poc més del 10% de la producció agrícola d’aquest any. Les dades s’han d’acabar d’afinar a partir d’una enquesta que pretén realitzar l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) per tal de tenir dades més ajustades en un any especialment complicat i en què s’ha reduït la quota a la meitat pel coronavirus.

Sia com vulguis, 189 colliters han declarat tenir alguna mena d’afectació per culpa del bacteri que encara no està identificat del tot. Aquests 189 colliters representen 165 parcel·les. Després de les oportunes valoracions, s’ha acordat concedir el dret de fresa en considerar-se sinistre total el tabac de 40 parcel·les, el que representa en xifres arrodonides que es fresaran unes 140.000 plantes, que són uns 14.000 quilos de tabac. Corresponen aproximadament a l’11,2% de la collita d’enguany.

Camp de tabac, avui, amb algunes clapes producte de la mort de plantes.

Relacionat

Els colliters tenen temps fins al 25 de setembre per declarar els sinistres en el tabac

La crisi sanitària i la seva variant econòmica van portar colliters i fabricants a arribar a un acord per plantar, formalment, sols la meitat de l’inicialment previst. La decisió es va donar quants molts pagesos ja havien comprat la totalitat del planter. I, de fet, encara que la quota és la quina és, molts dels colliters han plantat tot el tabac. Per tant, no se sap exactament l’afectació real del font. Una cosa és allò declarat i l’altra, com ha reconegut el president de l’APRA, Xavier Coma, l’impacte concret.

Colliter per colliter

D’aquí que ara l’associació engegui una enquesta colliter per colliter per saber exactament quin ha estat l’abast del fong sobre el qual encara s’esperen dades. L’APRA està a l’expectativa dels dictàmens sol·licitats a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya per tal de saber quins protocols activar. Cal veure si el fong que ha fet malbé les plantes, o que bàsicament en molts casos els va impedir créixer, ha tingut o pot haver tingut impacte sobre la terra. Si fos així caldria fer un tractament específic.

Les pedregades enguany tan sols han malmès totalment uns 3.500 quilos de tabac, o el que és el mateix, el 2,78% de la collita

Sia com vulgui és clar que més enllà del coronavirus, el ‘fong del tabac’ ha estat un grandíssim mal de cap per als pagesos. Molt més aquest estiu que les tempestes de calamarsa. Les pedregades enguany tan sols han causat sinistre total uns 3.500 quilos de tabac, o el que és el mateix, el 2,78% de la collita. De la resta de plantes afectades per la calamarsa en els pocs episodis que hi ha hagut aquest estiu, si bé és cert que han sofert forats, no han patit una depreciació comercial important.

Les pedregades van fer acte de presència tres dies de juny, cinc de juliol i quatre d’agost. Les parròquies més afectades van ser les de Canillo, Sant Julià i, sobretot, la d’Andorra la Vella. Quatre de cada deu declaracions per calamarsada procedien de colliters de la capital. La pedregada que més mal va fer va ser la del 28 d’agost, que va afectar de manera generalitzada excepte a Ordino. En aquesta parròquia hi havia hagut una tamborinada important la setmana abans.

El conjunt de les declaracions efectuades afectava un 29% del total de la collita, però una vegada fets els peritatges corresponents s’ha acabat veient que al final, l’afectació real va ser només sobre el 15%. I encara el dret de fresa només s’ha concedit sobre el 2,78% anunciat, que vénen a ser uns 3.500 quilos. Quant a les pedregades, una collita que entra ben bé en la plena normalitat segons l’APRA.Assemblea telemàtica

L’associació agrícola tenia intenció de fer aquest dimecres una assemblea general en la qual a part de fer una repassada global a la situació del sector havia també de procedir a renovar la junta. Tot i que ja s’havia acordat fer la trobada al Centre de Congressos d’Andorra la Vella per poder garantir el degut distanciament social, finalment, vistes les darreres restriccions, s’ha decidit posposar la reunió. Segons que ha explicat el president de l’APRA, Xavier Coma, tot porta a pensar que l’assemblea s’acabarà fent de manera telemàtica, encara que s’ha de mirar com s’acaba articulant perquè tothom qui ho vulgui hi pugui prendre part. 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending