Xifren en 177 milions d’euros el cost d’un hipotètic túnel entre la Margineda i Anyós

El pla de mobilitat de la Vall Central alerta que el creixement futur del trànsit pot col·lapsar les vies actuals i defensa que l’única alternativa és aquesta gran infraestructura

La rotonda oest de les Dos Valires seria un dels punts d'inici del futur túnel.
La rotonda oest de les Dos Valires seria un dels punts d'inici del futur túnel.

El pla de mobilitat integral de la Vall Central considera necessari plantejar-se de forma seriosa la construcció del túnel del Solà d’Andorra. La via uniria la rotonda de la Margineda amb la de boca oest del túnel de les Dos Valires i, evidentment, suposaria una inversió elevadíssima. Suposaria, segons les estimacions, 177 milions d’euros. Per als experts que han redactat el document, però, es tracta d’una infraestructura clau que seria l’única alternativa viable per poder afrontar la congestió de trànsit que afectarà Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

L’informe analitza l’actual situació del trànsit rodat a totes dues parròquies i, en especial, quina pot ser la seva evolució de cara al futur. I, en aquest sentit, deixa clar que per molt que es potenciïn altres transports alternatius, el nombre de cotxes que haurà d’absorbir la xarxa viària anirà incrementant-se de forma important, fet que col·lapsaria tant la carretera general 1 com la 2.

“Els estudis realitzats, amb les previsions de trànsit futur basades en l’evolució del creixement de l’activitat econòmica, i considerant un favorable canvi de tendència en l’ús dels modes de transport donen una saturació important de la xarxa en un escenari de 10 anys”, remarca el document. En especial, “la via que es col·lapsa és l’avinguda Tarragona, que suporta majoritàriament el trànsit provinent de la vall d’orient i de la vall del nord.

I és que, apunta el pla, un problema important a tenir en compte és “la limitada capacitat d’absorció dels seus accessos viaris i l’elevada concentració de trànsit al seu viari principal”. De fet, s’apunta que el pas de vehicles per la Vall Central és d’uns 5.000 per dia –xifra que encara s’incrementa més en l’època d’hivern- i aquesta dada, es calcula, podria arribar a ser de 7.000 en vint anys.

El túnel tindria dos tubs, un per sentit, amb deu metres d'amplada i fins a cinc quilòmetres de longitud

Davant aquest escenari, present i de futur, els experts apunten, a l’hora de posar sobre la taula el túnel del Solà, que “no sembla que hi hagi cap altra alternativa per desbloquejar que l’obertura d’una altra via”. I aquesta seria una infraestructura que, cal recordar, ja figurava en el seu dia al Pla Sectorial de Noves Infraestructures Viàries. En concret, un enllaç per sota la muntanya del Carroi que enllaçaria la rotonda de la Margineda amb la boca oest del túnel dels Dos Valires.

El túnel tindria dos tubs, un per cada sentit de circulació. Cadascú d’ells disposaria de deu metres d’amplada. Suposaria un vial de fins a cinc quilòmetres al llarg del qual hi hauria enllaços a diferents nivells amb la general 3, a la zona de Sant Antoni de la Graella, i la general 1, a la Margineda.

El pla ja reconeix que es tracta d’una mesura que trigaria bastant temps a estar disponible. De fet, la situa en les actuacions a realitzar a llarg termini, entre cinc i vint anys. També deixa clar que el seu cost seria molt elevat. Tant que, de fet, es convertiria en l’obra més cara que s’ha fet mai a Andorra. Així, si el de les Dos Valires va costar 160 milions d’euros, el túnel del Solà s’enfilaria encara més; fins als 177 milions d’euros.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending