Veïns d'Ordino plantegen un referèndum al desembre per decidir el futur del quart

Els mobilitzats, que es reuneixen aquest dimecres, demanen que la històrica institució se suprimeixi en considerar que des de l'any 1993 "no s'ha aconseguit res"

-
-
Un grup d'unes 25 persones d'Ordino es reuneixen aquest dimecres, 16 de gener, a les 21 hores a la sala de reunions del Centre Esportiu de la parròquia, amb la finalitat de proposar la signatura d'una carta que demana al quart d'Ordino que faci una reunió en què es demani al poble si la institució ha de continuar existint. De la mateixa manera, els veïns plantegen que aquesta decisió es podria prendre en forma d'un referèndum o consulta popular i demanen que "s'aprofiti, una de les jornades electorals que tindran lloc durant l'any 2019". Lluís Babi, un dels membres d'aquest grup, explica que el "més lògic seria fer-lo al desembre, coincidint amb les eleccions comunals" per tal de preparar-lo amb més temps.

En aquest sentit, Babi exposa que la fórmula del referèndum no està "molt estructurada a la llei andorrana i que es necessita temps per a poder-ne parlar". Sigui com sigui, tenen clar que és una consulta el que s'ha de produir perquè actualment al poble d'Ordino hi ha aquells que continuen defensant el quart com una institució tradicional que forma part de la història d'Andorra o bé altres, com el mateix Babi que reivindiquen que el quart d'Ordino s'ha de suprimir perquè no veuen que tingui cap utilitat en l'actualitat.
 

Babi reivindica que si els quarts han de continuar s'han de dotar d'una estructura legal i d'unes funcions a realitzar

L'ordinenc també explica que en el cas que la parròquia decideixi que la institució del quart ha de continuar, s'ha de donar-li "una utilitat, una llei i unes funcions ". Perquè precisament des de l'any 1993 el quart no té cap "posició legal en l'estructura política de la societat andorrana". I en aquesta línia, també manifesta que "no li trobo sentit a què el Cònsol d'Ordino digui que els quarts han de continuar, però que els béns passin al Comú, perquè si han de continuar, ho han de fer per tenir un rol, i no només per exisitir", apunta.


El futur de l'Hotel Casamanya, al centre de la polèmica

L'històric l'Hotel Casamanya, es troba enmig de les reivindicacions dels veïns, que fa més de quinze anys que es troba en desús. Lluís Babi creu que s'ha de proposar idees per a la utilització de l'establiment hoteler i considera que tenint en compte que "el Comú no té cap necessitat urgent", però que "el país sí que en té", potser es podria convertir en pisos socials, en una residència o bé en el Museu Nacional "tenint en compte que Ordino és poble de museus".

Malgrat que no se sap què és el que passarà, considera que "s'ha de continuar lluitant per tal que amb l'hotel que està protegit per Patrimoni s'hi faci alguna cosa" perquè ja s'han deixat escapar dues oportunitats per part del quart de convertir-lo en departaments comunals o com a centre d'activitats culturals. I creu precisament que tant les eleccions generals com les comunals de finals d'any, són dues oportunitats per veure "com els polítics es trenquen la closca per aportar solucions de cara al futur de l'hotel".

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending