Unes millores al mòdul de dones haurien deixat diversos patis de la presó 'sense' alarma

L’auditoria interna encarregada pel ministeri de Justícia i Interior arran de la fugida d’un pres mira d’aclarir com és que els senyals acústics no van funcionar quan el reclús es va enfilar per un mur

-
-
Unes obres de millora i condicionament del mòdul de dones hauria alterat el funcionament de les alarmes de diferents patis del centre penitenciari i n’haurien modificat la seva funcionalitat, amb la qual cosa, dimarts passat els sensors instal·lats per detectar moviments en el pati on va sortir i des del qual es va escapar el pres que tres hores més tard seria enxampat al pont de Prat Salit, a Santa Coloma, no van sonar quan el reclús es va enfilar pel mur del recinte.

L’auditoria interna encarregada pel ministeri de Justícia i Interior arran de la fugida de l’intern que estava aïllat per mal comportament al mòdul de semillibertat mira d’aclarir com és que l’alarma perimetral d’aquell espai, que hi és, no va sonar quan el pres es va enfilar per la paret, va ser capaç d’evitar l’efecte de les concertines i va acabar despenjant-se fins al carrer. Les fonts de l’administració consultades, que asseguren que tot plegat s’aclarirà fins a l’últim detall, afirmen que l’adopció i assumpció de responsabilitats no és imminent. Però que s’actuarà en conseqüència.

Alhora, recorden les fonts consultades que una situació com la viscuda la setmana passada no és mai culpa d’una sola persona sinó que es deu a una acumulació de situacions que conflueixen en un moment donat. I, mantenen, aquest seria el cas. No obstant això, els consultats no tenen dubte que si haguessin sonat les alarmes de moviment o perimetrals del pati on va sortir l’intern per gaudir del temps d’esbarjo que el reglament penitenciari estableix el reclús no hauria passat del teulat perquè se l’hauria frenat abans.

Aparentment, la connexió dels sensors de moviment va associada al mòdul de menors, i si no hi ha menors ingressats, com era el cas, els senyals acústics no funcionen

L’administració, el ministeri, ha reiterat en diferents ocasions que ni el departament ara encapçalat per Josep Maria Rossell ni la direcció d’Institucions Penitenciàries no tenien cap queixa relativament recent sobre els perills que representava el pati des del qual va fugir el problemàtic pres, que pràcticament des que va ingressar havia tensat l’ambient en el mòdul de preventius. Tant pel seu comportament com per les diferents malalties infeccioses (hepatitis, VIH, tuberculosi…) que pateix. Sí que fa uns anys els funcionaris del centre van posar de relleu que el pati en qüestió presentava punts sensibles. Llocs que podien convertir-se en punts de fuga.

Per aquest motiu, fonts del ministeri asseguren que deu fer un lustre aproximadament, que es van col·locar al lloc tot un seguit de sensors connectats a les alarmes corresponents perquè les fessin sonar si detectaven moviments anòmals, no previstos ni autoritzats. Les fonts consultades han assegurat que aquells sensors no estaven connectats dimarts de la setmana passada i, per tant, no van activar l’alarma com hauria d’haver estat. Suposadament, unes obres de condicionament del mòdul de dones, que fa mesos o més hi tot que es van realitzar, van modificar el funcionament de les alarmes.

L’estudi d’investigació que s’està realitzant hauria de determinar perquè es va alterar el sistema, qui va ser el responsable del seu funcionament i com es va aplicar el dia en concret de la fugida sabent que al mòdul de semillibertat hi havia un únic pres ingressat temporalment de manera permanent. Segons els primers indicis, la connexió dels sensors va associada al mòdul de menors. I si no hi ha menors ingressats, com era el cas de dimarts passat i encara ara, l’alarma està desconnectada i això afecta els perimetrals dels mòduls superiors, entre els quals el que ocupava el pres fugitiu.

Comentaris (6)

Trending