Una “històrica” vaga del funcionariat posa contra les cordes el Govern

Entre 600 i 800 persones, moltes d’elles personal del sector de l’educació, segueixen els actes reivindicatius emmarcats en la primera jornada d’aturada convocada pels sindicats de l’administració

-
-
Una “històrica” vaga dels funcionaris, amb concentracions a la frontera del riu Runer, davant de l’edifici administratiu -amb incursió inclosa a tràmits- i a la plaça del Consell General, on s’ha fet la lectura d’un manifest, posa contra les cordes el Govern, que malgrat tot ha entrat avui mateix la nova llei de la Funció Pública, eix del malestar dels treballadors públics, a tràmit parlamentari. Entre 600 i 800 persones, amb preeminència del funcionariat de l’educació, estan secundant la convocatòria d’aturada general al carrer.

“És un èxit”, ha assegurat el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i portaveu sindical, Gabriel Ubach, que ha demanat “la dimissió de l’executiu”. Justament, bona part del consell de ministres, amb el cap de Govern al davant, Toni Martí, ha sortit per la porta principal de la nova seu parlamentària en suspendre’s la sessió. L’escridassada, que també s’han guanyat alguns dels parlamentaris que han gosat sortir per la plaça del Consell, ha estat notòria. Martí, consideren els funcionaris, els ha desafiat.

El secretari general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), David Garcia, s’ha mostrat “molt content” pel seguiment de la convocatòria. “No és una vaga dels funcionaris, és una vaga de país”, ha explicat tot aventurant que l’aturada “suposarà un abans i un després en aquest país”. Garcia ha assegura que el 80% dels docents, com es preveia, han secundat la parada i entre el 40 i el 50% de l’alumnat no ha acudit ja aquest dijous als centres educatius. Dades oficials, però, no n’hi ha, perquè el ministeri ha preferit ometre-les. 

L’executiu, que fins ara no ha facilitat dades del seguiment de la mobilització a les escoles, ‘desafia’ els treballadors públics entrant a tràmit parlamentari la llei de la Funció Pública eix de tota la polèmica

El SEP preveu que la participació a la vaga serà una mica inferior aquest divendres, segona jornada de l’aturada, en el sector de l’ensenyament, però Garcia espera que a nivell global l’afluència als actes reivindicatius no es vegi afectada atès que en aquest segon dia de protesta s’hi afegiran els funcionaris de l’administració de Justícia, que aquest dijous estan treballant amb normalitat. El component reivindicatiu dels funcionaris s’ha encetat aquest matí pels volts de les 10 amb una concentració a la frontera hispano-andorrana.

L’acció al punt del riu Runer, seguit per mig miler de treballadors públics, ha generat problemes circulatoris d’entrada i sortida del país. El trànsit s’ha tallat puntualment i els duaners hi han ajudat fent controls més detallats del que sol ser habitual, fent així una mena de vaga de zel. Entre la tasca dels duaners i els talls promoguts pels funcionaris, la circulació d’entrada al país no ha estat durant un parell d’hores gaire fluïda, arribant el trànsit anormalment lent fins gairebé el Pla de Sant Tirs.

Durant els actes reivindicatius, amb desenes de pancartes especialment referides al sector de l’educació però també amb proclames més generals com “Dignitat”, també hi ha hagut proclames en relació al sector privat. En aquest sentit, Gabriel Ubach ha lamentat, en relació a l’executiu, que “tot el que estan tocant ho estan desmanegant”. I ha fet referència, per exemple, a qüestions com el tabac o els pisos de lloguer. Per això el secretari general de l’USd’A ha qualificat la mobilització de protesta de “la classe obrera andorrana” davant un “Govern que és insensible a tot el que pugui fer el sector públic i privat”.

Durant el manifest llegit a la plaça del Consell s’ha demanat, en relació al sector privat, que s’aboleixi l’acomiadament lliure i que es reguli per llei un límit màxim per als lloguers de pisos. També s’han demanat mesures efectives que permetin millorar les condicions laborals i salarials dels treballadors privats i que facilitin una major conciliació familiar. Alhora també s’han exigit millores per als pensionistes. Crits de “Govern mentider” o “vergonya” quan anat sortint del Consell General alguns dels polítics que estaven en sessió han estat dels més sonors.

 

-

Relacionat

Més de mig miler de funcionaris porten la seva reivindicació a la frontera del riu Runer

Comentaris

Trending