Una empresa andorrana fabrica a la Seu vàlvules 3D per convertir mascaretes de busseig en respiradors

El material que fabrica la companyia Soadco s’envia pràcticament tot a hospitals de Madrid, on la manca d’equips de ventilació és molt notòria

-
-
Han reajustat el disseny de les seves màquines de producció 3D per convertir en vàlvules el que fins ara, en el dia a dia, acabaven sent pròtesis dentals. Són vàlvules que permeten a una ‘simple’ màscara de busseig, d’un cert nivell, no la que permet fer un simple ‘snorkel’, per exemple, esdevenir en un respirador. No és la millor solució per als malalts de coronavirus que necessiten ser ventilats. Però davant de la manca de material, és un recurs d’urgència. Una empresa andorrana, Soadco, fabrica aquestes vàlvules en les instal·lacions que té a Castellciutat, a la Seu, on la seva divisió anomenada Archimedes fabrica habitualment en 3D pròtesis a mida.

Amb un quart de segle d’història al Principat, a Escaldes, sempre vinculats al sector dental i festejant amb la tecnologia i la investigació tant com han pogut, ara, en temps convulsos, fabriquen un producte totalment diferent. Ho fan, asseguren fonts de l’empresa, de manera desinteressada i amb material propi. Tot el que tenen. Fabriquen vàlvules segons la demanda que tenen. Habitualment, asseguren les fonts, i de mitjana, són una quarantena de peces al dia. Les seves vàlvules permeten fer passar l’oxigen en mascaretes de busseig, les caretes que vostès poden trobar en alguns centres especialitzats en material esportiu d’Andorra o de fora del país. El material va gairebé de forma exclusiva, expliquen les fonts de Soadco consultades, cap a Madrid. És la regió d’Espanya on hi ha hagut una afectació per coronavirus més elevada i un col·lapse més important. Associat a això, també, una manca de recursos de tota mena. I davant d’això, s’ha hagut de recórrer al que ha calgut. La fabricació d’aquests respiradors de pa sucat amb oli permeten guanyar unes hores esperant que s’alliberi un ventilador ‘de veritat’. Mirant de salvar vides com es pot.

“Ho fem per ajudar. Tot va al nostre càrrec, a la nostra voluntat”, expliquen, tot dient que s’han ofert a d’altres llocs perquè hi ha diferents empreses que fabriquen un material similar. També han parlat amb les autoritats andorranes. “Però de moment elles tiren, tenen material suficient”, asseguren els consultats, que ben poc s’haurien pensat d’haver de reconvertir la producció de pròtesis dentals a vàlvules per a mascaretes de busseig. Malgrat que la seu central de l’empresa és a Escaldes, per un tema de terminis, de lliuraments, van obrir una mena de subdelegació a la Seu on hi tenen tota la producció en 3D. Per això que les vàlvules que viatgen a Madrid surtin de Castellciutat.

Comentaris (1)

Trending