Un servei de guarda ‘sui generis’ substituirà l’escola almenys fins a l’1 de juny

Instal·lacions de l’Escola andorrana acolliran infants a partir de 3 anys i de qualsevol sistema educatiu que no puguin ser atesos pels pares o algun altre familiar i que no es puguin quedar sols a casa

-
-
El curs escolar entès com a tal no tornarà, com a mínim, fins a l’1 de juny. Des de dilluns -que més activitats econòmiques que no pas ara es posen en marxa- i fins que l’escola no torni a la normalitat si hi torna, el ministeri d’Educació posarà en marxa un servei de guarda qualificat de ‘sui generis’ pel mateix cap de Govern, Xavier Espot, per fer-se càrrec d’aquells infants de més de tres anys i de qualsevol sistema educatiu que no puguin ser atesos pels seus pares i familiars i tampoc no es puguin quedar sols.

A partir de demà, dissabte, aquelles persones que necessitin del servei de guarda hauran d’omplir un formulari que estarà disponible al portal d’Educació (www.infoeducacio.ad) i els professionals del ministeri valoraran cas per cas per atorgar la plaça corresponent. Hi ha uns quants elements clars: els menors que van en guarderies o llars d’infants s’hauran de quedar casa i els progenitors, si cal, hauran d’acollir-se als permisos retribuïts amb el salari mínim i quedar-se a casa també; el servei, que tindrà un cert valor pedagògic, no tindrà validesa acadèmica i s’oferirà en instal·lacions de l’Escola andorrana; es donarà cobertura als infants de qualsevol sistema educatiu i per molt que un infant vagi a un determinat centre escolar no vol dir que ara se li assigni aquell centre tot i que cursi estudis al sistema andorrà.

“El servei de guarda no substitueix ni les llars d’infants ni substitueix les escoles”, ha deixat clar Xavier Espot, que ha assegurat que el curs escolar com a tal, “en les millors circumstàncies” no podria retornar fins l’1 de juny. ¿I si es posen les escoles en marxa l’1 de juny, fins quan durarà el curs? ¿Hi haurà aprovat general? El cap de Govern no s’ha volgut ‘mullar’. De fet, la compareixença que ha fet al costat del ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha estat molt marcada per l’extremada cautela i prudència. Educació està treballant amb tots els escenaris però alhora no hi ha res decidit. S'està treballant amb els comuns, també, per ampliar tant com es pugui els serveis de cura d'infants sempre, però, tenint en compte l'evolució sanitària.

El servei de guarda serà atès per personal del ministeri d’Educació que en aquest moment no està treballant, per tant se sobreentèn que en gran mesura seran col·laboradors educatius però no pas integrants del cos docent pròpiament dit. Això també s’ha d’acabar de definir en relació amb la demanda que tingui un servei “diferent”. “No podem dir que és un substitut”, ha deixat clar el màxim responsable de l’executiu, que ha afirmat que el que es busca és que “els nens puguin estar distrets” duent a terme “activitats de caràcter pedagògic” però que no comptaran en cap cas per cap seguiment ni avaluació. L'horari serà diferent a l'escolar, s'atendrà per torns i s'adaptarà tant com es pugui a les jornades laborals dels progenitors dels menors que acudeixin al servei. Des del ministeri d’Afers Socials també es donarà el suport necessari per poder donar servei a aquelles persones amb padrins o persones dependents al seu càrrec que hagin de tornar a la seva feina.

Comentaris (8)

Trending