Un pressupost, dues postures enfrontades

Els comptes del 2020 tiren endavant amb els vots d’una majoria que defensa que aborda les necessitats del país mentre que l’oposició afirma que no aporta solucions

Un instant de la sessió.
Un instant de la sessió.

Andorra ja té pressupost per al 2020. Els comptes públics per a l’exercici han superat el darrer tràmit amb la votació definitiva al ple del Consell General. Com era d’esperar, ho han fet amb el suport dels tres grups –Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos- que donen suport al Govern i amb el ‘no’ dels dos de l’oposició –PS i Terceravia-. Prèviament al debat de text global, s’han refusat les diferents reserves d’esmena que s’havien presentat des de la bancada socialdemòcrata.

Des del Govern, s’ha defensat que els comptes aprovats, i que entraran en vigor un cop es publiqui, d’aquí a unes setmanes, al BOPA, “ha estat millorat” durant el treball en comissió i “és equilibrat”, ja que “conjuga la sostenibilitat financera amb una aposta per la competitivitat de la nostra economia i el reforç del benestar de la ciutadania”. A més, ha deixat clar que ni el 2020 ni la resta d’anys de la legislatura “no es preveu cap tipus d’increment sobre les figures impositives”. Jover ha argumentat que el pressupost “dóna resposta a les necessitats dels ciutadans”, com ara l’habitatge, a la vegada que “aposta per la diversificació sense oblidar els tradicionals com ara la inversió en turisme i també valoritza el patrimoni natural i cultural del país”.

Arguments similars han emprat els tres grups de la majoria, començant pel demòcrata. En el seu nom, Carles Enseñat, ha destacat que, per una banda, “consolida ingressos”, com ara amb l’entrada del que es recaptarà via l’acord amb la Sociedad de Loterias y Apuestas del Estado, a la vegada que “conté la despesa”. I això, ha assegurat, sense descuidar de posar recursos per afrontar reptes com el de l’habitatge o la dels joves amb addiccions. Recordant un debat anterior, ha afirmat que la desviació de la Massana serà un objectiu un cop enllestida la de Sant Julià.

Els comptes entraran en vigor quan es publiquin al BOPA, en un termini d'entre tres i quatre setmanes

Pel que fa als liberals, Ferran Costa ha volgut posar en relleu el fet que si bé no és el pressupost que ells haguessin fet en solitari, sí que són uns comptes “més enriquits” amb les “aportacions de tres partits”. Al seu entendre, són “realistes, sostenibles i realitzables” i, a més, “donen resposta a les necessitats de la nostra ciutadania”.

Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha defensat que la Massana surt beneficiada amb la reactivació de projectes que “fa molts anys es van aturar i ara tornen a ser una realitat”, com ara la millora de la carretera cap a Arinsal i, també, els estudis per a la desviació “que es farà quan els informes i els convenis amb els propietaris estiguin fets”. També ha destacat que “estabilitza uns ingressos” que, ha remarcat, “han de pujar via diversificació econòmica i no pas per tocar els impostos”.

Des de l’oposició, s’ha justificat el vot negatiu per diferents motius, segons el grup. Des del PS, López ha assegurat que “no aporta cap solució al principal problema del país avui dia com és el preu del lloguer”. Per això, ha indicat, “no pot ser el pressupost tan perfecte al qual es refereix la majoria”. A més, ha lamentat que tampoc aborda “altres problemàtiques com les pensions baixes, les prestacions socials, la necessitat de donar suport als emprenedors o els problemes d’addicció dels joves”.

Per part de Terceravia, el seu cap de files, Josep Pintat, ha justificat el ‘no’ de la formació als comptes tot lamentant que representen més endeutament per a l’Estat. “Com més diners recaptem, més ens endeutem”, ha lamentat, tot recordant l’evolució, al seu entendre, a l’alça dels darrers anys malgrat “ser un període de recuperació econòmica”. També ha criticat que “no té en compte bona part de les recomanacions del Tribunal de Comptes”.

Comentaris (1)

Trending