Un inspector de policia espanyol retirat demana a la Batllia què coi fan les seves dades al ‘cas BPA’

El funcionari, implicat al seu dia en una causa derivada del ‘cas Emperador’ en la qual va resultar absolt, reclama a la Justícia andorrana que elimini tot allò que fa referència a la seva persona

Els funcionaris de policia i l'empresari xinès durant el judici a l'Audiència nacional.
Els funcionaris de policia i l'empresari xinès durant el judici a l'Audiència nacional.
Cada dia que passa, la causa general del ‘cas BPA’ agafa dimensions més kafkianes. Un inspector de policia espanyol en segona activitat, és a dir, retirat, acaba de demanar a la Batllia que reconegui que la Justícia andorrana ha vulnerat la seva intimitat i el seu dret al secret de les comunicacions, entre altres, pel fet d’haver inclòs en el sumari del ‘cas BPA’ tot un conjunt de dades seves, inclosos moviments bancaris. El funcionari exigeix que s’extregui de la causa que aquest dimecres es va suspendre fins a nova ordre que es retirin tots els elements que facin referència a ell, que mai ha tingut cap vincle amb BPA ni amb Andorra i menys encara ha estat encausat en el cas.

El policia jubilat havia estat al seu dia investigat a Espanya per una de les derivades del ‘cas Emperador’. Suposadament formava part d’una xarxa de policies que col·laboraven, facilitant-li les coses, amb l’empresari i mecenes xinès Gao Ping. L’inspector policial, vinculat a l’àrea d’estrangeria del cos de l’ordre nacional espanyol, estava acusat de suborn juntament amb altres companys, als quals també se’ls imputava, entre altres, tràfic d’influències. Tot i la durada del cas, finalment tots els policies, inclòs l’ara demandant davant la Justícia andorrana, van ser absolts dels delictes pels quals eren acusats.

Però ara l’home -com també un empresari xinès que durant la vista de les qüestions prèvies de la causa general del ‘cas BPA’ ja es va anunciar que havia fet també una reclamació perquè se suprimissin del sumari allò que a ell fa referència-, una vegada assabentat que totes les seves dades, incloses converses telefòniques d’una certa intimitat altament privada, estan incloses en una causa a Andorra ha posat el crit al cel i ha promogut un procediment urgent i preferent reclamant que li siguin reconegudes les vulneracions de què ha estat víctima i exigint que es retiri del sumari del ‘cas BPA’ les diligències prèvies elaborades per un jutjat de l’Audiència nacional.

D’entrada, demana que es retiri la totalitat de la documentació que forma part d’aquelles diligències prèvies. I, sinó, com a mínim, que s’eliminin totes les converses i altres dades on estrictament aparegui ell. En el mateix cas estaria, s’ha dit ja, l’empresari xinès col·laborador de Gao PIng. Però si aquest empresari ja fa uns dies que va promoure l’acció davant la Justícia andorrana, el funcionari de policia ho ha fet tot just amb la vista prèvia a les acaballes. És un element més que el Tribunal de Corts haurà de tenir en compte per decidir fins on creu que la instrucció de la causa general del ‘cas BPA’ està viciada, està mal feta o, directament, és il·legal.

Com s’ha manifestat durant la vista celebrada de dilluns a dimecres a la sala d’actes de Prada Casadet, a Espanya, quan es tanca una causa, i més encara si els processats acaben absolts, tot el material probatori es destrueix i tal dia farà un any. Però la major part del sumari de la causa general del ‘cas BPA’ se sustenta en documentació, escoltes telefòniques i altres elements de causes espanyoles moltes de les quals, en el millor dels casos, ha suposat petites condemnes pels investigats. No obstant això, els delictes sempre han estat vinculats a l’evasió fiscal, que al Principat no estava tipificat.

 

Comentaris (5)

Trending