Un guàrdia civil de la Seu i la seva dona reconeixen haver facilitat informació i deixar passar contrabandistes des d’Andorra

L’agent ha acceptat tres anys de presó i la seva parella dos anys per evitar un judici al qual també s’enfrontaven dos acusats de passar tabac de forma il·legal per la frontera de Farga de Moles

Vehicles comissats als detinguts el juny del 2016.
Vehicles comissats als detinguts el juny del 2016.

Un guàrdia civil destinat a la Seu d'Urgell, M. J. M. M., de 36 anys, ha acceptat tres anys de presó per un delicte de suborn i revelació de secrets després de reconèixer que facilitava informació a tercers -essencialment contrabandistes- a canvi de diners perquè poguessin passar tabac des d’Andorra sense el perill de ser enxampats a la duana de la Farga de Moles. La seva dona, C. F. P., de 31 anys, ha acceptat dos anys de presó pel mateix delicte. La parella i dos acusats que també hauran de complir presó van ser detinguts el juny del 2016.

Tots quatre implicats han reconegut els fets i han acceptat les penes per evitar haver de sotmetre’s al judici que estava previst que se celebrés aquest dimecres a l’Audiència de Lleida. L'acord entre les parts, especialment amb la fiscalia, contempla també la inhabilitació de l'agent per treballar en qualsevol cos relacionat amb les forces de seguretat durant nou anys. A banda de l’agent i la seva dona, tots dos d’origen gallec, dos acusats més també han acceptat tres anys de presó per un delicte de contraban ja que han reconegut que un d'ells s'encarregava de les provisions de tabac i l'altre de conduir la caravana amb la que transportaven el tabac des del Principat fins a l'Estat espanyol.

Les detencions es van practicar el juny del 2016 i el cas es va destapar arran d’enxampar una autocaravana plena de tabac en sofisticats dobles fons

Segons l'escrit de la fiscalia, ha quedat provat que el guàrdia civil, que treballava a la duana de la Farga de Moles des de feia vuit anys quan va ser detingut, utilitzava la seva posició per saber a quins vehicles s'investigava i feia saber als contrabandistes quan treballava ell per fer-se l’orni i deixar-los passar. Es calcula que va permetre el pas per la duana de més de deu autocaravanes -moltes vegades estacionades a Ordino- que anaven carregades de tabac de contraban. Si el guàrdia civil feia la vista grossa quan treballava, la seva dona era qui feia de mitjancera. 

De fet era aquesta noia, que durant anys va treballar com a cambrera en establiments de restauració del país i en un hipermercat lauredià com a dependenta de la secció d’esports, qui s’encarregava de passar la informació que li facilitava el seu marit i de cobrar allò que s’havia acordat. A banda de les penes de presó, que en part ja van complir de forma provisional i la inhabilitació establerta, els dos acusats de contraban hauran de pagar una multa de més de 280.000 euros i entre els quatre acusats hauran d'indemnitzar l'Estat espanyol amb 78.000 euros.

El militar va trobar durant vuit anys a la capital de l’Alt Urgell i la seva dona va fer de cambrera i dependenta en diversos establiments del Principat

El cas es va destapar a partir d'una intervenció que va tenir lloc el 12 de juny de 2016, durant un control destinat a la comprovació documental d'una autocaravana a la duana hispanoandorrana, i es va detenir a dues persones que circulaven amb aquest vehicle que portava les matrícules falsificades. A dins portaven sofisticats dobles fons amb 21.060 paquets de tabac de contraban de diverses marques, valorades amb prop de 93.967 euros.

Finalment les investigacions van concloure el dia 28 de juny quan es va entrar i registrar tres domicilis de la Seu d'Urgell, Organyà i Orea, a Guadalajara (on havia estat destinat el guàrdia civil quan sospitava que l'estaven investigant), i es va detenir l’uniformat, la seva dona i un altre home. La policia també va trobar quatre vehicles utilitzats per dur a terme els delictes, 10.000 euros en metàl·lic, nombroses plaques de matrícula, telèfons mòbils, emissores i diversa documentació.

Comentaris

Trending