Un error en la publicació del Codi de relacions laborals fa anar de corcoll juristes i gestors

Un BOPA extraordinari publica aquest dijous les noves normes en matèria de treball i també la legislació sobre seguretat pública

-
-
Les presses són males conselleres. I els consellers generals acumulen molta feina i encara més corredisses. D’aquí que la publicació aquest dijous de la llei del Codi de relacions laborals contenint un error està fent anar de corcoll els juristes i assessors en matèria laboral, ja que no tenen clar quan és l’entrada en vigor de la norma. Davant dels dubtes, una evidència: el text serà vigent a partir de l’1 de febrer.

Un Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) extraordinari publica aquest dijous els tres textos legals que composen la denominada reforma laboral, en essència, del sector privat, i també la llei qualificada de seguretat pública. En el cas de les lleis qualificades d’acció sindical i patronat i de mesures de conflicte col·lectiu no hi ha dubte, perquè ho fixa les disposicions integrades en l’articulat, que les normes entren en vigor des de l’1 de gener. És a dir, de forma retroactiva.

El problema s’origina en el cas de la llei del Codi de relacions laborals. Quan ja estava el text tancat i en plena discussió parlamentària, donat que l’empresariat havia demanat més temps per adaptar-se, es va buscar i trobar una fórmula legal per guanyar una mica més de temps en la posada en marxa de la llei. No tot el temps que demanava la patronal, però sí una mica més del que es preveia. En efecte, si el text s’hagués mantingut com estava inicialment redactat, entrava també en vigor l’1 de gener.

Les lleis qualificades d’acció sindical i patronat i de mesures de conflicte col·lectiu són vigents des de l'1 de gener; i la laboral, entrarà en vigor l'1 de febrer

El sistema que es va trobar va ser eliminar una disposició final, la darrera de les darreres, la sisena. I deixar el text sense una disposició explícita d’entrada en vigor. Durant la sessió parlamentària, el conseller que va promoure la ‘solució’, l’independent massanenc Carles Naudi, ja va explicar com funcionaria tot plegat. Si no hi ha una data explícita d’entrada en vigor, s’aplica la llei del Codi de l’administració que diu que les normes entren al cap de quinze dies de ser publicades íntegrament. Per tant, i es va dir llavors, si es publicava el 10 -com ha estat el cas- o l’11 de gener, el text entraria l’1 de febrer.

Més enllà que aquestes explicacions no van ser seguides per moltes de les persones a qui afecten de manera directa les normatives -des del punt de vista de la gestió, del tracte de la norma, ja que al final, tothom acabarà en major o menor mesura afectat per l’aplicació legislativa- el problema ve ara del fet que l’índex de la llei anuncia una disposició final sisena. Clarament, en ésser la darrera, la que ha d’establir l’entrada en vigor. Però quan es repassa l’articulat, com es va convenir, aquest article, aquesta disposició, no apareix.

L’error de ben segur que s’haurà de rectificar en breu. No obstant, queden clares dues coses més enllà dels dubtes que està generant en certs sectors de la població. La llei entra en vigor l’1 de febrer. Això és clar. I l’altra claredat és que arribant el final d’una legislatura en què, per norma, s’han hagut de retocar moltes lleis per errors, ara s’hi ajunten les presses i el fet que la feina legislativa s’està fent, sobretot des d’aquells que ostenten la majoria i la potestat última d’ordenar la publicació dels textos prèvia revisió, a corre-cuita.

Comentaris (1)

Trending