Un 8,36% dels ciutadans haurien passat el coronavirus segons els primers tests

Un 2,4% de les persones no sanitàries que s’han sotmès a les proves d’anticossos tindrien ara mateix la malaltia activa

-
-
Els primers tests -uns 11.000 fins ara- que es van fer durant la setmana passada i avui mateix en el marc del cribratge massiu i les proves preparatòries indiquen que un 8,36% dels ciutadans han passat -o estan passant- el coronavirus. Aquest percentatge és lleugerament més alt entre els professionals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que s’han fet les proves, arribant al 12,21%. Els percentatges obtinguts fins ara, encara amb unes xifres absolutes de tests realitzats relativament baixes respecte el que ha de ser, se situen plenament dins de les previsions.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha donat aquestes dades en el marc de la compareixença diària habitual. I ha fet tot un seguit d’apreciacions al tomb de les proves. Tant ell com el portaveu governamental, Eric Jover, han remès contra el Partit Socialdemòcrata (PS) per haver denunciat que sense ser del tot fiables, els tests que s’estan fent ara no poden servir per obligar els ciutadans, de forma individual, a quedar-se aïllats. El Govern manté ben al contrari. Que els tests, a banda de servir per poder estudiar epidemiològicament la població també serveixen per adoptar decisions personals.

Els resultats preliminars globals estan dins de les previsions, que es tindran en compte per anar decidint el desconfinament però no seran una condició sine qua non

Martínez Benazet ha fet una encesa defensa dels tests comprats a la Xina, dels quals ha assegurat que tenen una sensibilitat del 96% respecte de l’IgM i un 88% quant als IgG. El ministre no ha acabat de respondre què passaria si es posen damunt la taula dos proves analítiques contradictòries, una situació que a data d’avui ja s’ha donat en alguns casos: segons una analítica serològica amb extracció de sang en vena una persona hauria donat que ja ha generat anticossos i, en canvi, se l’ha hagut d’enviar a casa perquè en el test públic ha donat positiu d’IgM.

El ministre ha remarcat l’altíssima sensibilitat i especificitat que haurien revelat els tests i fins i tot ha recordat que “es van pagar més cars perquè tinguessin la validació de l’FDA xinesa”. També ha deixat clar que només es faran PCR quan per criteris clínics es cregui que s’han de fer, amb la qual cosa la immensa majoria dels ciutadans no podran tenir la certesa absoluta, en cas de ser positius d’immunoglobulines del tipus M de si estan malalts o no ho estan, tot i que els seus respectius metges referents també intervindran el diagnòstic.

En qualsevol cas, i sobre això sí que sembla que no hi ha dubte, els tests han de servir de manera global per tenir una fotografia de quantes persones han entrat en contacte amb el virus. De les persones no sanitàries (és a dir, no professionals del SAAS) que s’han sotmès fins ara a les proves, n’hi ha el 2,4% que actualment tenen la malaltia activa. Aquest percentatge també és una mica més elevat entre els professionals de l’hospital: arriba al 2,9%, unes xifres totalment normals perquè estan més exposats al virus.

Els resultats que es vagin obtenint, igual com el comportament epidemiològic que es va observant, seran tinguts en compte per prendre decisions en relació amb el desconfinament, però no seran una condició absoluta, segons que ha vingut a dir Martínez Benazet, que ha tornat a insistir que s'està treballant en noves excepcions al confinament que es podrien presentar durant aquesta setmana. El titular de Salut ha tornat a elogiar el comportament de la ciutadania.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending