El sector turístic es decanta pels tests de saliva i per fer assegurances als clients de proximitat

El Govern deixa clar que no assumirà els costos d’aquelles proves que vulguin impulsar els agents privats però sí que cribrarà de manera pràcticament diària el personal sanitari i sociosanitari i cada setmana el 50% de la població que més en contacte estigui amb el turisme

Un moment de la reunió, entre telemàtica i presencial. CEA

En quinze dies hauria d’estar tancat el protocol que el país, de manera tan global com sigui possible, oferirà per a la temporada hivernal com a element d’atracció turística. Una part important del sector -bona part de les estacions d’esquí, la Unió Hotelera o l’associació d’explotadors d’apartaments turístics- s’inclinen per mirar de fer tests de saliva als clients quan arribin i de promoure una assegurança com a mínim per als turistes de proximitat per assegurar així els costos d’atenció sanitària o de retorn als seus domicilis en el cas que donin positiu de Covid.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, juntament amb la ministra de Turisme, Verònica Canals, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, així com els secretaris d’Estat de Justícia i Interior, Joan Antoni León, i la de Salut, Helena Mas, han mantingut aquesta tarda una reunió de format mixt telemàtic i presencial (en les instal·lacions de la CEA) amb diversos operadors turístics del país. Hi havia representants d’associacions sectorials com Ski Andorra, la Unió Hotelera, Autèntics Hotels, l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, l’Associació d’Agències de Viatge i l’Associació Eix Central, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i l’Empresa Familiar Andorrana.

Amb un to conciliador, Martínez Benazet i Canals han explicat que s’està treballant de forma transversal i amb bona sintonia per mirar de consensuar una proposta que es pugui comunicar durant la campanya de promoció d’Andorra com a destinació turística hivernal

Martínez Benazet ha afirmat durant la reunió que unes proves de les característiques de les sol·licitades sobretot per la societat gestora de les pistes de Pas de la Casa i Grau Roig (Saetde), que estaria en línia amb Vallnord, els representants del qual no han pogut ser presents a la trobada, per la Unió Hotelera -Autèntics Hotels no ho veuen bé si no ho tutela Salut- i pels explotadors d’apartaments turístics potser no són necessàries perquè, ha insistit, està demostrat que el turista no infecta si qui l’atén va degudament protegit. No obstant això, el titular ministerial ha deixat clar en una compareixença davant la premsa que, evidentment, les empreses privades són lliures de posar les condicions que vulguin encara que com ha remarcat Verònica Canals com més global sigui l’estratègia i els protocols, millor.

Sia com vulgui, Martínez Benazet ha deixat clar que de voler-les fer, aquestes proves les hauria d’assumir el sector directament o a través de fer-les pagar als clients. Com ja va avançar ahir Martínez-Benazet, la idea de l’administració és cribrar setmanalment el 50% de la població que més en contacte està amb el turisme juntament amb funcionaris i comunitat educativa. Més encara, el ministre hauria explicat que es cribrarà gairebé diàriament (o com a molt en 48 hores) tot el personal sanitari i sociosanitari. “S’està acabant d’establir la freqüència de cada col·lectiu”, ha remarcat el ministre. Aquesta freqüència farà que finalment determini el cost del que està disposat a assumir l’administració, tenint en compte que el preu de cada test d’antigen pot anar de 5 a 7 euros.

Joan Martínez Benazet i Verònica Canals oferint explicacions després de la reunió. Toni Solanelles

“El missatge per a aquells que vinguin al país que totes aquelles persones que les atendran estan lliure de virus és molt potent”, ha dit públicament Martínez Benazet, que com Verònica Canals ha destacat “la bona sintonia” que hi ha hagut per consensuar un model clar a partir d’un “treball transversal” que la ministra de Turisme espera que estigui finalitzat en quinze dies. Els dos ministres no consideren que el fet que s’arribés a cribrar fins i tot el turista comporti desincentivar visites. En tot cas, durant la trobada s’han plantejat, a partir del treball fet per la comissió científica de Salut, integrada per persones designades pel ministeri, el SAAS, Actua i professionals independents de renom, “escenaris diferents segons els dies que es pernocti”.

En aquest sentit, fonts properes a assistents a la reunió han assegurat que per venir mig dia a esquiar, o un dia, no tenen sentit segons quines proves. Però sí si hi ha un nombre ampli de pernoctacions. De fet, Saetde és partidari, almenys en les seves instal·lacions, de no acceptar ningú que hagi adquirit un forfet de dos dies o més que no tingui una prova feta que evidenciï que és negatiu de coronavirus. Segons fonts de la companyia, “es tracta d’una proposta de màxims” i s’acabarà acceptant el que s’acordi per majoria.

Per al titular de Salut, “el missatge per a aquells que vinguin al país que totes aquelles persones que les atendran estan lliure de virus és molt potent”

Si com vulgui, sí que s’ha posat sobre la taula la necessitat que els turistes de proximitat -Espanya, França, Portugal- puguin disposar, en el cas que no s’hagin fet un test de detecció ràpida del coronavirus que hagi donat negatiu, d’una assegurança que cobreixi eventuals despeses mèdiques o de retorn als seus domicilis si emmalalteixen. S’està estudiant el cost d’aquestes assegurances, que podria anar entre cinc i deu euros per persona, i que s’hauria de mirar si s’imputa al turista o se’n fa càrrec l’empresa que ofereixi els serveis que contracta.

I per què el turista de proximitat i no el de distàncies més llargues? Segons les fonts consultades, perquè aquest darrer, segurament ja disposarà en la immensa majoria dels casos, d’una prova negativa al Covid perquè li haurà exigit l’operador turístic d’origen o la companyia aèria amb la qual hagi volat fins a Tolosa, Barcelona o Lleida, només per posar tres exemples.

Durant la reunió també s’ha informat que el consell de ministres a proposta del ministeri de Justícia i Interior aprovarà la setmana vinent la quota de temporers d’hivern. Tal com s’havia apuntat, la quota per aquesta temporada 2020-2021 serà un 30% inferior a la de la temporada passada. En el transcurs de la trobada també s’han tractat altres qüestions estretament vinculades amb les estacions d’esquí com l’aforament del transport per cable o als serveis de restauració. Uns paràmetres que s’assimilaran als aforaments en locals públics i en el transport en funció de la situació epidemiològica de cada moment.