Govern alerta del risc de quedar-se aïllat si s’obren les estacions i Espanya i França no ho fan

El ministre de Salut afirma que és aviat per prendre decisions i avisa que qualsevol resolució del dilema ha d’anar amb “sintonia, solidaritat i lleialtat” amb els països veïns

Una imatge de l'estat de les pistes al Pas de la Casa el passat hivern.
Una imatge de l'estat de les pistes al Pas de la Casa el passat hivern. GRANDVALIRA

Obrir les estacions d’esquí si els països de l’entorn no ho fan seria més perjudicial que beneficiós. Més encara, hi hauria el risc de “quedar-nos aïllats”. Així ho ha assegurat que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, un dels homes més forts del Govern la gestió de la crisi del coronavirus. Voler “atraure el turisme que els altres no poden absorbir” no seria una solució. Qualsevol decisió sobre l’obertura de les pistes s’ha d’adoptar en “sintonia, solidaritat i lleialtat” amb els països veïns.

Martínez Benazet ha admès que no hi ha una data concreta ni una situació clara en relació amb quan es podria decidir què es poden posar en marxa els camps de neu. Les decisions s’han d’adoptar “en molts pocs dies de temps” abans que s’implementin. El ministre no ha volgut especificar si es pot pensar en estacions obertes sense remuntadors o tancant activitats complementàries… de res de tot això no s’ha referit. Sí que caldrà prendre “decisions molt lleials”.

cortals
Sector Cortals, al domini esquiable d'Encamp, aquesta tarda.

El titular ministerial ha explicat que el Govern manté contactes fluids amb autoritats espanyoles, catalanes i d’altres regions com l’Aragó, i també de França. I que cal veure quines decisions prendran ells. Martínez Benazet ha vingut a dir que “si tot l’entorn” tanca tenir unes estacions en marxa podrien suposar l’aïllament del Principat. “No vol dir les mateixes” condicions exactes, entre uns estats o altres, però sí que les decisions han de ser molt alineades.

Equiparació amb l’Alt Urgell

El mateix passa amb la petició d’equiparació entre Andorra i l’Alt Urgell. Les dades epidemiològiques han de ser el més assimilables possible entre els dos territoris, tot i que no es procedeix exactament de la mateixa manera. En qualsevol cas, Martínez Benazet no ha aportat res de nou en relació amb la demanda de poder avançar al 7 de desembre la normalització de la mobilitat transfronterera. De fet, hores d’ara Andorra no compliria els criteris exigits per la Generalitat perquè les seves comarques avancin de fase.

Comentaris (9)

Trending