Estira-i-arronsa de Govern i sector turístic per l’entrada en vigor de la nova taxa

L’executiu està conforme en retardar l’aplicació del tribut finalista fins al setembre del 2022, però per al sector “és important que no es carregui fins al desembre com a mínim”

Turistes al Pas durant un cap de setmana.
Turistes al Pas durant un cap de setmana.

L’aplicació de la futura taxa turística és un petit maldecap per al sector. Conscients que els clients, els turistes que vénen al Principat, almenys els que s’hi allotgen, estan ja habituats majoritàriament a un tribut com aquest, creuen, però, que cal ser curós en la posada en marxa i donar aire, respir, abans d’implantar-lo després d’una pandèmia que encara fa estralls. Però el Govern no està disposat a esperar-se tant com els operadors turístics voldrien. La solució, almenys inicial, s’hauria de saber durant el que resta de mes. A tot estirar durant la primera quinzena de novembre.

La taxa s’ha de regular per llei. Però és més que possible que el Govern ja hagi fet una estimació de recaptació per incloure-la al pressupost del 2022. Es tracta d’una partida finalista. Però, òbviament, no és el mateix disposar dels diners de la taxa per fer segons quines inversions en matèria turística que no tenir-los. El ministeri que encapçala Jordi Torres parteix de la base que la taxa ha d’estar en marxa durant el primer semestre de l’any que ve. Just abans de l’estiu. I encara que reconeix que està “en fase de negociació”, no vol posposar-ne la seva entrada en vigor fins més enllà del setembre.

En canvi, per als operadors turístics, encara ho han reiterat avui fonts sectorials, és “molt important que no s’apliqui fins al desembre del 2022 com a mínim”. De fet, els agradaria no haver de contemplar el tribut fins al 2023, però ja saben que aquest repte és complicat i la seva pugna és que es mantingui un nou cicle hivern-estiu sense taxa. I que sigui a partir de l’inici de la temporada hivernal 2022-2023 que entri en aplicació el tribut. En un parell de setmanes hi hauria d’haver trobades per aproximar posicions i determinar aspectes com el muntant que es farà pagar.

No és gens descartable que els operadors turístics hagin de recórrer als seus contactes parlamentaris per tal que al Consell General s’esmeni el projecte de llei que el Govern acabi elaborant i l’entrada en vigor de la taxa que s’hi estableixi es dilati uns mesos més respecte d’allò que l’executiu determini. Però el sector considera important, perquè seria un símbol d’unitat i d’entesa, que els contactes a venir serveixin ja per resoldre amb claredat la data d’aplicació sense haver d’acudir al mercadeig parlamentari.

Comentaris (3)

Trending