Les empreses d’allotjament turístic s’enfilen per les parets en no poder-se acollir a cap benefici

El PS, que creu que tot plegat podria ser una confusió, demana al Govern que inclogui els HUTS en la reducció de lloguers “per evitar l’ofec a causa de la crisi”

Edificis que acullen allotjaments turístics.
Edificis que acullen allotjaments turístics. ARXIU

Les empreses que es dediquen a l’allotjament turístic treuen foc pels queixals. Cap de les lleis òmnibus no les inclou entre aquells negocis que es poden veure beneficiats per la reducció de lloguers o les bonificacions de les companyies energètiques, per posar dos exemples. “Fa un mes que estem lluitant” perquè els permetin les esmentades rebaixes “però tot són bones intencions i de moment, res de res”, diu el president de l’associació que aglutina el col·lectiu, Álex Ruiz.

Ruiz reconeix que els associats estan “molt enfadats” perquè “estem tancats” i, en canvi, hi ha molts dels empresaris que estan pagant el lloguer. I és que resulta que hi ha empresaris del sector que els immobles que exploten són de lloguer. És a dir, ells tenen arrendats els immobles, els edificis. I sense poder-ne explotar els habitatges, els pisos, han de continuar pagant l’arrendament. “A data d’avui, tot són molt bones intencions, la ministra Verònica Canals que es faran canvis, però un mes i mig després no han complert”.

Tot plegat, de la queixa dels empresaris d’habitatges d’ús turístic (HUT) se n’ha fet ressò el Partit Socialdemòcrata (PS). La formació considera que tot plegat s’ha de tractar d’una confusió i vol que s’aclareixi. L’equívoc l’estaria generant l'apartat de rendes de locals de negoci de llei òmnibus per afrontar la crisi econòmica derivada de la Covid-19. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha explicat que, pel que sembla una confusió, s'entén que a les empreses d'allotjament turístic no se'ls aplicaria la reducció de lloguer.

Per a Pere López, "queda clar al nostre entendre que si un empresari que es dedica a aquest negoci té llogat un immoble que ell mateix paga, aquest lloguer s'ha de poder veure reduït de forma excepcional per evitar l'ofec a causa de la crisi"

Segons López, “queda clar al nostre entendre que si un empresari que es dedica a aquest negoci té llogat un immoble que ell mateix paga, aquest lloguer s'ha de poder veure reduït de forma excepcional per evitar l'ofec a causa de la crisi. El que no es regeix per aquesta llei són els lloguers que aquesta empresa pugui cobrar dels seus clients”. El conseller general del PS ha volgut aclarir que, sigui com sigui, "és cert que a la Llei d'allotjaments turístics diu que aquestes empreses no els hi és d'aplicació la Llei d'arrendament de finques urbanes”.

El PS ha pogut recollir aquesta preocupació a través de l'Associació d'Empreses d'Allotjaments Turístics, que com molts altres sectors no pot facturar i, en canvi, si han de pagar el seu lloguer i això representa una despesa molt gran. López ha assenyalat que, pel que saben, "Andorra Turisme i la ministra Canals estan al corrent". Així i tot, els empresaris fa dies que esperen una resposta que, a entendre dels socialdemòcrates, ara seria el moment de donar.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending