El Pas de la Casa rep 10.000 visitants en el primer dia de reobertura

Govern i comú d'Encamp valoren positivament el desenvolupament d'una jornada que ha viscut retencions d'entrada i de sortirda a primera hora i durant la qual s'han seguit les recomanacions de seguretat contra el coronavirus

L'arribada de visitants al Pas de la Casa és ara per ara esglaonada.
L'arribada de visitants al Pas de la Casa és ara per ara esglaonada. Cristian Cortés

10.000 visitants en 3.300 vehicles han accedit a Andorra per la frontera del Pas de la Casa en el primer dia de reobertura dels negocis a tot el país i, en especial, a la població encampadana. Ho han fet de manera força esglaonada i, sobretot, molt aviat. De fet, les úniques retencions que hi ha hagut fins ara per accedir al país han estat al llarg del matí. Tant el Govern, representat per la ministra de Turisme, Verònica Canals, com el comú encampadà liderat per Laura Mas han fet un balanç positiu del primer dia de fronteres obertes.

De fet, la major afluència de francesos s'ha viscut durant les primeres hores del matí, quan més problemes viaris s'han generat. Al llarg de la jornada, els visitants han seguit arribant, però a un ritme menor. Al final del dia, uns 3.300 vehicles i 10.000 persones és el càlcul que s'ha donat des del comú. La ministra i la cònsol han assegurat que tothom ha complert les normes i que de forma molt majoritària els establiments de la localitat encampadana estan preparats per garantir les mesures de precaució per combatre un possible contagi de coronavirus.

PHOTO 2020 06 01 11 46 15
Una terrassa oberta al públic al nucli urbà del Pas de la Casa.

“El protocol ha estat un èxit”, ha afirmat la mandatària comunal, que ha remarcat que “no hi ha hagut massificació gràcies al fet que el missatge d’esglaonament ha funcionat”. També s’ha mostrat satisfet pel fet que la gran majoria de visitants havien entès les mesures implementades per evitar el contagi. “Molts ja van amb la mascareta. Estaven assabentats i teníem també els informadors per comentar-ho a qui no ho sabessin”, ha indicat. La cònsol ha valorat de forma positiva el fet que s'hagi evitat escenes com les viscudes fa uns dies a la població fronterera del Pertús, entre Espanya i França.

Des del Govern, també s’ha valorat de forma positiva el desenvolupament de la jornada. “Veig la gent amb confiança, tant els visitants com el teixit empresarial”, ha comentat Canals. Des del ministeri de Turisme s’ha destacat que “era important que el Pas tingués un desconfinament tranquil i organitzat”.

Els cotxes que van arribant al Pas ho estan fent de manera molt ordenada, hores d’ara, i no estan comportant cap inconvenient ni per rodar per les carreteres d’accés ni després per estacionar o poder fer les compres. De fet, els francesos que estan arribant compren i marxen. L’estada al país es redueix en la majoria de casos a uns pocs minuts. Alguns empresaris, comerciants i operadors turístics del Pas de la Casa estan expectants davant les informacions que els arriben del cantó francès que hi hauria llargues cues de cotxes -de fins a 20 quilòmetres- en direcció al Principat però que els vehicles queden travats a Mérens-les-Vals. A mig matí, es calculava que eren prop de 2.000 els vehicles que havien entrat al país, però una bona part d'ells, uns 1.200 ja havien fet el camí invers.

cua de sortida al Pas
Retencions de sortida del Pas de la Casa.

Tanques informatives al Pas de la Casa.

Relacionat

El Pas de la Casa espera milers de francesos sense que França obri la porta als ciutadans andorrans

Entre les 5 i les 7 del matí sí que hi han hagut retencions d'entrada. Excessivament previsors, molts francesos han matinat per evitar aglomeracions a les carreteres d'accés al Principat i ser a lloc ja abans de l'obertura de les botigues. I això és el que ha fet que al cap d'una hora d'establiments oberts la cua ja fos de retorn cap als seus domicilis, a França. També hi està havent aglomeracions en les estacions gasolineres. Fer el ple és una de les demandes més reiterades entre els visitants francesos que van arribant al Pas de la Casa. De fet, en alguns casos haurien vingut fent cas d'un rumor que s'hauria difós pel qual els comerços preveien ja obrir a les dotze de la matinada. En trobar-se tot tancat, els ha tocat dormir als seus vehicles.

A partir de les onze, el ritme de vehicles d’entrada s’ha reduït de forma considerable. De fet, en alguns moments gairebé ni entraven. Tot fa pensar que l’afluència de visitants serà petita en el que resta de jornada. Cal tenir present que aquest dilluns només poden entrar al país els francesos que viuen a 100 quilòmetres a la rodona, una limitació que desapareixerà a partir de dimarts.

20200601 104240
Una treballadora ajuda a una clienta a desinfectar-se les mans abans d'entrar a una botiga.

Per això, es confia que els propers dies hi hagi bona afluència de visitants. Especialment, de cara al cap de setmana. Canals ha recordat que a partir de dimecres s’impulsarà la nova campanya de promoció turística. “Destacarem que som un país sa, que ha testat el 90% de la seva població i que som Covid ready”, ha apuntat. Per la seva banda, Mas ha assegurat que l’obertura “dona esperança de cara al futur”.

De fet, Canals ha explicat que els hotels estan començant a detectar interès de possibles clients. Poques, encara, pel juny, però amb la sensació que les peticions es poden començar a animar de cara al juliol.

Comentaris (3)

Trending