El Pas de la Casa espera milers de francesos sense que França obri la porta als ciutadans andorrans

Només les previsions meteorològiques més aviat pessimista i les crides de les autoritats gales a fer viatges esglaonats cap a Andorra podrien frenar l’allau de visitants

Tanques informatives al Pas de la Casa.
Tanques informatives al Pas de la Casa.

El Pas de la Casa espera aquest dilluns milers de visitants francesos àvids de poder comprar tabac i alcohol, especialment. Andorra obre les fronteres i permet l’accés de nacionals o residents de França o Espanya, mentre que cap dels dos països veïns permet l’accés en el seu territori, a no ser que sigui per motius taxats i degudament motivats, de ciutadans del Principat.

D’Espanya ja se sabia que fins que no hi hagi un dictamen jurídic que s’ha encarregat per trobar l’encaix del Principat en la regió sanitària de l’Alt Pirineu (Alt Urgell, Cerdanya, els Pallars i l’Alta Ribagorça) i Aran no hi haurà cap possibilitat de transvasament de visitants. Però havent inclòs França a Andorra dins el radi de cent quilòmetres que es permet fins aquest dilluns -a partir de dimarts no hi haurà limitació- la mobilitat dels ciutadans francesos, i havent acceptat obrir la frontera des d’aquest 1 de juny el Principat, s’esperava que el pas de frontera fos recíproc.

Encara que es mirarà que sigui abans, una data plausible, sense ser ni molt menys segura, en què es podria pensar en una entrada de ciutadans andorrans en territori francès seria el 15 de juny

Però França no ha tornat cap resposta a la petició del Govern andorrà, que ja va deixar clar, per boca del màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, que no condicionaria la possibilitat que arribessin visitants a Andorra pel Pas de la Casa al fet que França permetés accedir en el seu territori als seus ciutadans andorrans. I ara per ara, això no serà possible ni se sap hores d’ara quan podrà ser. Per ara, només es pot traspassar la frontera francoandorrana des del Principat amb el degut formular emès per les autoritats franceses i on s’argumenti i es justifiqui el motiu del viatge (escola, metge, visita ineludible a un familar…).

Per ara, l’accés al territori francès des d’Andorra per una qüestió de plaer, d’oci, no està permesa i, per ara, segons les fonts consultades, no sembla fàcil que es permeti. Encara que es mirarà que sigui abans, una data plausible, sense ser ni molt menys segura, en què es podria pensar en una entrada de ciutadans andorrans en territori francès seria el 15 de juny. Però tot està en l’aire. Com en l’aire queda saber quants francesos accediran aquest dilluns a Andorra pel Pas de la Casa.

Control policial al punt fronterer del Pas de la Casa.

Relacionat

La policia aturarà tots els cotxes que entrin al Pas per comprovar que són ciutadans francesos

Només les previsions meteorològiques, força nefastes, i la crida de les autoritats gales a viatjar cap a Andorra de forma esglaonada i raonable per no causar bloquejos d’hores i hores, cues quilomètriques a les carreteres d’accés al Principat poden frenar el que des del Pas es pensa que pot ser una notable allau de visitants després de mesos de tancament fronterer. De fet, els comerços de la via encampadana, que pràcticament obriran tots, ho faran amb la idea de rebre moltíssims visitants. La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, va situar les previsions en entre 3.500 i 6.000 vehicles. Hi haurà tant a la frontera com dins el nucli urbà del Pas un important dispositiu de control policial.

Comentaris (3)

Trending