Catalunya i França van de cap a allargar les restriccions o fer-les encara més dures

Els experts sanitaris catalans demanen que les mesures actuals vagin més enllà del 7 de febrer mentre que Macron té prevista una compareixença diumenge a la tarda per anunciar, molt probablement, un confinament que suposarà reduir la mobilitat

Desinfecció de mobiliari urbà a Tolosa.
Desinfecció de mobiliari urbà a Tolosa. ARXIU

Amb alguns indicadors epidemiològics lligats a la tercera onada de la pandèmia encara molt disparats, Catalunya i França es disposen a allargar o fins i tot endurir algunes de les restriccions que tots dos territoris tenen ara activats. Les autoritats sanitàries d’uns i altres continuen analitzant la situació i en les properes hores o dies els dirigents polítics hauran d’anunciar noves mesures. En tot cas, sembla molt probable que l’arribada de visitants al Principat, sobretot pel cantó francès, pot quedar limitada moltíssim.

El secretari de Salut de la Generalitat de Catalunya, el doctor Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest matí que ell recomanarà l’allargament de les actuals restriccions fins més enllà del 7 de febrer. Això vol dir, mantenir el confinament municipal i, per tant, impossibilitar tant l’arribada de turistes catalans al Principat com, fins i tot, la possibilitat d’equiparar novament Andorra amb l’Alt Urgell i fer possible que ciutadans urgellencs puguin venir al Principat.

“Malauradament apostaré per allargar les mesures”, ha confirmat el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, en ser preguntat per la postura que defensarà en la reunió del Procicat prevista per al 7 de febrer 

En declaracions a ‘Els Matins’ de TV3, Argimon ha valorat positivament el fet que “estem baixant la corba”, el que considera “una bona notícia”. Ha lamentat, però, que es fa encara “a un ritme lent”. Al seu entendre, “les dades s’han de posar en quarantena” per dos factors. Per un costat, “perquè veiem que al nostre voltant hi ha molta ebullició”, posant l’exemple de Portugal o el País Valencià. Per l’altre, la precaució davant “l’efecte que pot tenir la variant britànica”.

El secretari de Salut ha apuntat que “si seguim baixant la corba, anirem eixugant molt lentament el nombre de pacients que hi ha a les UCI”. I és que, per reduir de forma significativa aquesta dada, “necessitem moltes setmanes”. A banda, ha recordat que “si obrim una mica, ja sabem que passa”. Per això, ha avançat que en la reunió del Procicat prevista pel 7 de febrer, “malauradament apostaré per allargar les mesures”. Entre aquestes, restriccions com el confinament municipal o el tancament de comerços durant el cap de setmana.

Encara més preocupant pot ser la situació mirant al nord, d’on arriben molt majoritàriament els actuals visitants del país fa moltes setmanes. El president de la República francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, té previst fer una compareixença diumenge a les 8 de la tarda per anunciar noves mesures que, probablement, s’aplicaran a partir de la mitjanit següent o el matí de dilluns a tot estirar. Es preveu un confinament híbrid que no està del tot clar que pot comportar però que sembla evident que comportarà la limitació, novament, de la mobilitat a nivell general, més enllà del toc de queda actual.

Això comportaria que malgrat que les fronteres no quedin tancades, a diferència del que ha passat des de mitjan desembre no podrien arribar visitants francesos al Pas de la Casa. També és possible que comerços no essencials no puguin obrir si no és dins d’unes franges horàries concretes o que s’allargui el període de vacances escolars previst per al mes de febrer.

Comentaris (8)

Trending