Catalunya deixa clar que “no es pot anar de vacances” a Andorra

La consellera de Presidència deixa clar que l’equiparació entre l’Alt Urgell i el Principat s’ha donat només amb l’objectiu que la mobilitat entre els dos territoris puguin funcionar com si fos una comarca, però no per viatges de plaer

La consellera Meritxell Budó durant la compareixença.
La consellera Meritxell Budó durant la compareixença.

La consellera de Presidència de Catalunya, Meritxell Budó, ha deixat clar aquesta tarda que l’equiparació entre l’Alt Urgell i Andorra no permet cap mena de viatge de plaer entre residents catalans i el Principat. “No es pot anar de vacances” a Andorra, ha deixat clar la política. La decisió ja s’havia comunicat pels canals oficials just abans al Govern. I així ho ha reconegut també el cap de l’executiu, Xavier Espot.

Budó manté que “a les portes d’una tercera onada, el que hem de demanar és que la gent es quedi a casa aquestes vacances. Ja tindrem temps de visitar el Principat d’Andorra o un altre lloc”

La resolució d’assimilar l’Alt Urgell i el Principat “no es va prendre perquè es pogués anar de vacances a Andorra”, ha assegurat Budó a preguntes de l’Altaveu en la compareixença posterior a la reunió del consell de govern català. L’equiparació “era per donar una resposta a una realitat social i econòmica transfronterera entre aquests dos territoris”, ha assegurat la política catalana. Budó ha recordat que hi ha un seguit d’excepcions que permeten creuar la frontera hispanoandorrana, com ara visitar familiars o coneguts, acudir a un centre sanitari o per motius laborals.

“No estem plantejant aquesta mobilitat perquè (la ciutadania) pugui anar de vacances.” Ben al contrari, i més enllà d’assegurar que l’acord publicat al DOGC l’únic que tenia per objecte és que els residents d’Andorra i de l’Alt Urgell es puguin moure per tots dos territoris com si fos una sola comarca, “com ho poden fer els de l’Alt Empordà”, ha dit la consellera, però que estant “a les portes d’una tercera onada” el que es recomana és que  tothom “es quedi a casa aquestes vacances. Ja tindrem temps de poder visitar el Principat d’Andorra”.

Posicionament d’Espot

La decisió feta pública en la compareixença, ja havia estat comunicada formalment abans al Govern. L’executiu admet, ara, que la interpretació “estricta” del decret amb les noves mesures restrictives a Catalunya no permet l’arribada de turistes que vulguin pernoctar al país, sigui a segones residències o a hotels o establiments similars. Així ho ha reconegut aquest dimarts Xavier Espot, que no ha amagat la decepció pel fet que “el contingut no s’adequa” ni a les declaracions fetes pels responsables polítics de la Generalitat ni “amb la demanda legítima i justa que havíem fet”. Ha deixat clar que la millora beneficia l’Alt Urgell, però no pas Andorra i que s’insistirà davant l’executiu català per buscar un canvi de la normativa.

El cap de l'executiu lamenta la decisió, mostra un cert malestar amb la Generalitat perquè “no s’adequa a les declaracions que s’havien fet i a la demanda legitima i justa que havíem fet” i assegura que es continuarà insistint malgrat que els contactes no han fructificat

A diferència del que havia expressat dilluns el portaveu, Eric Jover, el màxim responsable del Govern ha admès que, ara per ara el decret amb les mesures publicat dissabte “és clarament insuficient per a les aspiracions d’Andorra”. I és que, ha desgranat, “sobre el paper, la interpretació raonable és que es permet la circulació de residents entre l’Alt Urgell i Andorra, sense justificar cap motiu i, després, els residents a Catalunya poden ultrapassar el confinament per visitar un familiar o una persona propera”.

En canvi, “on hi havia una dificultat interpretativa era en si es podria ultrapassar aquest confinament per anar a una segona residència o a un establiment hoteler”. Per tant, creuar la frontera per passar uns dies com a turistes a Andorra. I, això, el decret no ho permet i, com ha apuntat Budó, tampoc es vol des de la Generalitat “Així com es possible anar d’una comarca a una altra, no es pot anar fora de Catalunya”, ha remarcat Espot.

Per això, el màxim responsable de l’executiu ha reconegut que “els contactes que hem fet no han fructificat”, ja que “el contingut del decret “no s’adequa a les declaracions que s’havien fet i a la demanda legitima i justa que havíem fet”, ja que “no contempla una equiparació sinó només desplaçaments de residents”. Per tant, “és clarament insuficient”.

“Aspiràvem a una equiparació que creiem justa i equitativa, que respondria a les bones relacions de veïnatge i que és un justa contraprestació a tot el suport que fa anys que donem als resident de l’Alt Urgell”

Espot no ha amagat un cert malestar amb la decisió de la Generalitat. “Aspiràvem a una equiparació que creiem justa i equitativa, que respondria a les bones relacions de veïnatge i que és un justa contraprestació a tot el suport que fa anys que donem als resident de l’Alt Urgell”. Així, ha recordat que, ja abans de la pandèmia, pacients de la comarca pujaven a sotmetre’s a diàlisi a l’hospital i que, durant la crisi sanitària, “s’han ventilat malalts a l’UCI i s’han fet proves PCR”.

En definitiva, el cap de Govern entén que “la solució actual no comporta cap millora per a Andorra” i lamenta que la negativa a permetre l’arribada de turistes “no té cap raó ni sanitària ni epidemiològica que ho justifiqui”. Al seu entendre, “igual que es pot anar a l’Alt Urgell també es pot venir al Principat perquè tenim una situació si no igual fins i tot millor”.

També ha deixat clar que “continuarem insistint i treballant” per aconseguir aquest objectiu, tot apuntant que “la decisió seria en benefici de les bones relacions entre Catalunya i Andorra”. A la vegada, ha indicat que, en aquest cas, ja seria necessari una modificació del que s’ha plasmat negre sobre blanc al Diari Oficial de la Generalitat. “Quan els decrets no diuen el que volem que diguin, hem de fer les gestions polítiques per fer les modificacions oportunes”, ha indicat.

Comentaris (26)

Trending